Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 643  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 11:07:11 
Awatar użytkownika

jest jeszcze Iskra Pasikurowice

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 13:37:51 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Milan Milanówek

W podobnych klimatach utrzymana jest nazwa klubu Toroma Torzym. Swoją drogą, można by inaczej - AC Milanówek, Arsenal Lądek, Deportivo Lanckorona, Bardeaux...

Ale ja nie o tym chciałem, Viator wywołał mnie do tablicy - a więc F1.
GP Bahrajnu mogła się wydawać dość nudna (znane są przypadki zaśnięcia podczas wyścigu), ale były dość ciekawe elementy. Po pierwsze - o czym wspominali komentatorzy, BMW jest w tej chwili w takiej sytuacji, że zatankowanie paliwa pod korek nie robi im krzywdy, bo i tak nikt ze środka stawki nie może ich dogonić. Wygodne. Po drugie, słuszna taktyka McLarena, która nieoczekiwanie mogła dać zły efekt. Chodzi o pierwsze, dość długie tankowanie Hamiltona - to nie był ruch ofensywny, bo Massa pozostawał na torze, więc w Ferrari doskonale wiedzieli, ile paliwa wlać jemu. Natomiast dawało 100% pewność, że Hamilton jest nie do ruszenia przez Raikkonena, bo można było przewidzieć, że Ferrari skróci postój Raikkonena, żeby ten przeskoczył Alonso (i tak się stało). Raikkonen mógł więc dogonić Hamiltona, ale musiał zjechać wcześniej od niego (dłuższy postój) i wcześniej założyć twardsze opony (które zwłaszcza na pierwszym okrążeniu - czyli jednym z kluczowych - nie powinny dawać dobrych osiągów), no i przez pewien czas jechać cięższym samochodem. No i wszystko super, ale pojawiła się niespodzianka - przynajmniej w końcówce wyścigu warunki na torze były takie, że te twarde opony były znakomitym rozwiązaniem (najlepsze okrążenie Massy zaraz po pitstopie). Raikkonen nie dał rady, ale ciekawostka pozostała :-)
Oprócz tego warto zwrócić uwagę, że teoretycznie najszybsi kierowcy w F1 przegrali ze swoimi kolegami z zespołu i to nie przypadkowo, bo obaj byli wolniejsi cały weekend. Raikkonen miał szansę na drugie miejsce, gdyby nie słaby start i trochę pech na drugim zakręcie, gdzie musiał przyhamować przed tnącym zakręt Hamiltonem, dając idealną pozycję do ataku Alonso. Natomiast Alonso zawiódł kompletnie, spore zaskoczenie.
Heidfeld - man of the race. Wyprzedzenie Alonso to absolutnie najwyższa klasa. Alonso nie przejechał idealnie ostatniego zakrętu na torze, na końcu prostej startowej musiał bronić wewnętrznej, Heidfeld nie próbował nawet opóźniać hamowania, tylko przykleił się do Hiszpana, żeby ponowić atak na zakręcie 3. Alonso znów bronił wewnętrznej, no ale Heidfeld objechał go po zewnętrznej - super.
Kubica - nie zauważyłem tego, ale przez cały wyścig jechał z otwartą klapką wlewu paliwa. To niekoniecznie pozytywnie wpływa na aerodynamikę. Drugą kwestią jest, o czym nikt nie mówi, ale wydaje mi się, że bardzo prawdopodobną, że podjęto decyzję (imho bardzo słuszną), że należy do mety dojechać, więc Kubica nie jechał na maksimum. Tydzień po Malezji, nie było możliwości wprowadzenia żadnych poprawek, lepiej było w ten sposób przełamać niemoc, niż walczyć o coś więcej i polec raz jeszcze. Co do porównania Heidfeld - Kubica, widzę to tak, że Heidfeld jeździ teraz lepiej, niż kiedykolwiek wcześniej, bo po prostu zaczęło mu bardzo zależeć. Time is running. Młodym zdolnym przestał być już dawno, po raz pierwszy trafił do zespołu walczącego regularnie w czołówce, a w ubiegłym sezonie pozycję pupila Theissena miał Kubica, a nie on. Kontrakt Heidfelda wygasa z końcem sezonu, a lepszego zespołu nie znajdzie. Myślę jednak, że Kubica jest w stanie na to odpowiedzieć.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 14:31:35 
Awatar użytkownika

Bogus pisze:
GP Bahrajnu mogła się wydawać dość nudna (znane są przypadki zaśnięcia podczas wyścigu)
mam nadzieję, że nie kierowcy!? :shock: :twisted:

Za to zagadka: "kto to powiedział?" (związana z tematem powyższego postu)

- A teraz uwaga, coś ważnego. (zapada pełna napięcia chwila ciszy) Otóż co JA o tym myślę... (z akcentem na "ja")

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 14:35:14 
Awatar użytkownika

Bogus pisze:
znane są przypadki zaśnięcia podczas wyścigu

Bogus, masz zainstalowaną kamerkę w moim mieszkaniu? :shock: Bo mi się właśnie wczoraj zdarzyło.... :oops: (ale zawsze uważałem ten sport za nudny więc cóż... :| )

Co do zagadki Elsei to strzelam że Ziętarski (Zientarski?) the Older.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 14:47:08 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Zientarski?
sad but true...
Emfaza w czystej postaci...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 15:38:37 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
Bo mi się właśnie wczoraj zdarzyło....

nie martw się też kimnąłem z lekka pod koniec wyścigu, ale na finisz się przebudziłem.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 18:26:59 

Poznań na żużlu pokonany przez Lublin 50:40, co prawda w Lublinie :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 18:54:16 
Awatar użytkownika

Zdaję sobie sprawę, że mogę zostać za chwilę brutalnie zaatakowany nakładką, a nawet wyśmiany... :wink: ...ale Legia wraca do gry. nareszcie!!! :D :D :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 19:05:58 
Awatar użytkownika

Wdowczyk poleciał z Legii, Nawałka z Wisły. Mam już z tego porządny ubaw a nie jakiś tam śmiech... :D :D :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 19:11:18 
Awatar użytkownika

Ja tylko czekam na informację w środę, że Euro 2012 będzie organizowane przez Polskę i Ukrainę... :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 19:12:19 
Awatar użytkownika

No ja też! No i jeszcze ani mnie zmartwi ani zdziwi gdy na fali zwolnień trenerów z Lecha poleci Smuda...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 19:20:45 
Awatar użytkownika

Prawdę mówiąc kluby i mistrzostwa Poslki interesują mnie mniej. Raczej ciekawią mnie postępy naszych reprezentacyjnych Orłów. I dlatego Euro 2012 stawiam ponad wszystko :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 20:00:34 
Awatar użytkownika

Spekulacje prasowe mówią, że do końca sezonu Lecha ma prowadzić Janas, natomiast na nowy sezon ma być nowy trener. Ale to tylko spekulacje prasowe...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 20:01:16 
Awatar użytkownika

Zawsze są Baniak, Kaczmarek, Skorża, Stawowy, Jabłoński i Majewski! :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 kwietnia 2007 20:01:56 
Awatar użytkownika

... i Bohumil Panik... :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 643  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.