Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:55:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 352 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:32:26 
Awatar użytkownika

Parafrazując ....
Ratzinger wins, Boskey disappointed? :wink: :D

Popijam z tej okazji czerwone winko za zdrowie Benka 16-tego :soczek:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:34:53 
Awatar użytkownika

wujaszek pisze:
Ratzinger wins, Boskey disappointed? Wink Very Happy

Nie... Mialem pewne watpliowsci, ktore kazdy widzial, ktore z dnia na dzien stawaly sie mniejsze...
Serio, jestem zadowolony, ciesze sie, ze przed samamym wyborem pozbylem sie uprzedzen...

:faja: :P

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:42:38 

Brawo Boskey. :soczek: (ja nie piwosz)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:47:37 
Awatar użytkownika

:piwo: "prawda was wyzwoli"

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:52:05 
Awatar użytkownika

Cytat pisze:
"Przepowiednia papieży" - objawienie, czy wymysł

W XVI wieku w Europie pojawiło sie dzieło zatytułowane "Przepowiednia papieży". Tekst miał wyjść spod pióra św. Malachiasza, jednak nikt tego nie potwierdził. Tekst zawiera listę papieży począwszy od Celestyna do "końca świata". Przepowiednia opiera się na wizjach, które św. Malachiasz przeżył w czasie pobytu w Rzymie w 1139 na zaproszenie papieża Innocentego II. Opisał on swoje wizje w postaci krótkich, zakodowanych zdań. Manuskrypt Malachiasza został podobno zdeponowany w Rzymskich Archiwach przez Innocentego i w późniejszych czasach zapomniany.

Malachiasz urodzony w roku 1094 w Irlandii był arcybiskupem w Armagh, a następnie papieskim legatem w Irlandii. Zmarł w roku 1148, a w roku 1190 został kanonizowany jako pierwszy irlandzki święty.

Według listy przypisywanej Malachiaszowi Karol Wojtyła plasuje się na trzecim miejscu od końca. Określony został jako papież słońca. Papież Jan Paweł II urodził się 18 maja 1920 w dniu zaćmienia słońca, a jego pogrzeb odbył się w czasie innego zaćmienia słońca 8 kwietnia 2005, co według osób wierzących w trafność przepowiedni odpowiada jego motto De labore Solis (Z pracy Słońca).

Według przepowiedni po śmierci Jana Pawła II zostanie wybranych już tylko dwóch papieży. Następne hasło brzmi Gloria Olivae (Chwała oliwy), co ma według niektórych osób ma oznaczać, że papież zostanie wybrany spośród Benedyktynów, albo przynamniej wybierze dla siebie imię Benedykta.

Ostatnie, najdłuższe hasło brzmi: "W czasie najgorszego prześladowania Świętego Kościoła Rzymskiego zasiądzie Piotr Rzymianin, który będzie paść owce podczas wielu cierpień, po czym miasto siedmiu wzgórz zostanie zniszczone i straszny Sędzia osądzi swój lud. Koniec."

Ja tego nie biorę na serio, bo nikt nie zna dnia, ani godziny...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:54:39 
Awatar użytkownika

No to jaki to ma sens :roll:

* * *

Ja pije wlasnie zdrowie Ratzin-gera
:wink: :lol:

Ostatnio zmieniony wt, 19 kwietnia 2005 19:03:21 przez ., łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: jefeers
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 18:57:01 

Pana Boga nie mozemy poprawiac,to ze papierzem został niemiec bedzie proba wairy dla polakow a ojciec rydzyk pewnie juz szykuje sie mała schizma
VIVA PAPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :P :P :P :P :P

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:00:48 
Awatar użytkownika

Jestem bardzo szczęśliwy! Mamy Pasterza. Pasterza wymagającego, Pasterza na trudne czasy.

UFAM!

Deo Gratias!

anioły bierzta mnie

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:01:03 
Awatar użytkownika

Jefeers pisze:
VIVA PAPA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

VIVA IL PAPA !!!!!!! :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:02:03 

Niech Benedetto będzie zdrów!
Niech Pan Bóg da Mu siłę do poprowadzenia bładzącej ludzkości tam, gdzie dojść powinna.

Hm.... Ciekawe Pietro...
Znałeś ten zacytowany tekst o 17-tej, czy ukazał się w internecie dopiero teraz?

Ostatnio zmieniony wt, 19 kwietnia 2005 19:12:14 przez Erkej, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:03:02 
Awatar użytkownika

Jefeers pisze:
ze papierzem

Jefeers, a Ty ciągle swoje.

Pytanie pierwsze:
Co ma wspólnego Benedykt (lub w ogóle benedyktyni) z oliwkami. Ja wcześniej słyszałem, że to oznacza, że będzie Włoch. A jeszcze wcześniej, że będzie Afrykanin. No i dupa blada. Teraz pojawiają się powiązania Benedykta z oliwkami... no ciekawe bardzo....

Jefeers pisze:
a ojciec rydzyk pewnie juz szykuje sie mała schizma
tutaj chyba jakaś ślepa nadinterpretacja...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:07:06 
Awatar użytkownika

Erkej pisze:
Znałeś ten zacytowany tekst o 17-tej, czy ukazał się w internecie dopiero teraz?

To jest info z 14 kwietnia z wp.pl

Ale te przepowiednie są podobno w książce "Przepowiednia papieży"

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:10:57 
Awatar użytkownika

Jeszcze dostałem takiego linka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepowiednia_Malachiasza

Cytat pisze:
Przepowiednia Malachiasza

Przepowiednia Malachiasza to lista 112 krótkich łacińskich zdań mających opisywać wszystkich papieży, a także niektórych antypapieży, począwszy od Celestyna II wybranego w 1143. Ostatnia osobą w przepowiedni Malachiasza jest "Piotr Rzymianin" którego pontyfikat zakończy się zniszczeniem Rzymu i końcem świata.

Autentyczność przepowiedni
Przepowiednia opiera się na wizjach, które św. Malachiasz rzekomo przeżył w czasie pobytu w Rzymie w 1139 roku na zaproszenie papieża Innocentego II. Opisał on swoje wizje w postaci krótkich, zakodowanych zdań. Manuskrypt Malachiasza został podobno zdeponowany w Rzymskich Archiwach przez Innocentego i w późniejszych czasach zapomniany.

Biograf Malachiasza Bernard z Clairvaux nie wspomina nigdzie o tej przepowiedni, ani nie są one nigdzie opisane aż do czasów ich odkrycia w Archiwum w 1590 roku, a to według niektórych może znaczyć, że jest to XVI-wieczne fałszerstwo. Sceptycy wątpiący w autentyczność tego dokumentu uważają, że krótkie motta opisujące papieży wybranych jeszcze przed odnalezieniem przepowiedni są znacznie bardziej dokładne niż te opisujące przyszłych papieży, a podobieństwa istniejące pomiędzy przepowiedniami, a faktycznie wybranymi papieżami są jedynie przypadkowe i wynikają z bardzo ogólnikowych przepowiedni. Na przykład następca Jana Pawła II opisany jest jako "Gloria Olivae" (chwała oliwy); według wątpiących w autentyczność rzekomych rewelacji Malachiasza tak ogólnikowe określenie może być w dowolny prawie sposób zinterpretowane post factum w celu wytłumaczenia, dlaczego na tron Piotrowy została wybrana właśnie ta osoba.

Interpretacja
Interpretacje haseł przepowiedni wiążą się z reguły ze znalezieniem połączenia pomiędzy danym hasłem, a miejscem urodzenia papieża, jego herbem lub zdarzeń związanych z jego wyborem. Na przykład pierwsze hasło Ex castro Tiberis (z zamku na Tybrze) pasuje do papieża Celestyna II który urodził się w Citta di Castello przy rzece Tyber. Papież Klemens XIII który używał róży jako swojego symbolu został opisany jako "Rosa Umbriae" – róża Umbrii

W ostatnich latach współcześni badacze przepowiedni powrócili do analizy przepowiedni Malachiasza, znajdując w niej nowe, trafne wizje – choć te interpretacje są podważane przez sceptyków.

Papież Paweł VI został opisany jako "Flos Florum" (kwiat kwiatów) – a na jego herbie znajdują się trzy heraldyczne kwiaty lilii (co ignoruje jednak fakt, że wszyscy poprzedni papieże także mieli kwiaty we własnych herbach).

Papież Jan Paweł I opisany został przez hasło De medietate Lunae (z połowy księżyca). Został on wybrany 26 sierpnia 1978, dzień po tym kiedy księżyc wszedł w ostatnią kwartę i panował zaledwie niewiele ponad miesiąc (33 dni – miesiąc księżycowy wynosi 28 dni), a więc umarł on na jeden dzień przed połową księżyca.

Papież Jan Paweł II urodził się 18 maja 1920 w dniu zaćmienia słońca, a jego pogrzeb odbył się w czasie innego zaćmienia słońca 8 kwietnia 2005, co według osób wierzących w trafność przepowiedni odpowiada jego motto De labore Solis (Z pracy Słońca).

Według przepowiedni po śmierci Jana Pawła II zostanie wybranych już tylko dwóch papieży. Następne hasło brzmi Gloria Olivae (Chwała oliwy), co ma według niektórych osób ma oznaczać, że papież zostanie wybrany spośród Benedyktynów, albo przynamniej wybierze dla siebie imię Benedykta. Samozwańczy papież Clemente Domínguez y Gómez uważał, że to on był Gloria Olivae.

Ostatnie, najdłuższe hasło brzmi "In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas septicollis diruetur, & Iudex tremendus iudicabit populum suum. Finis." – "W czasie najgorszego prześladowania Świętego Kościoła Rzymskiego zasiądzie Piotr Rzymianin, który będzie paść owce podczas wielu cierpień, po czym miasto siedmiu wzgórz zostanie zniszczone i straszny Sędzia osądzi swój lud. Koniec."

Ja się o tych wszystkich przepowiedni i innych różnych bzdur dystansuję.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:19:19 
Awatar użytkownika

Ja się bardzo cieszę, i żadnych wątpliwości nie mam
Jak poszedłem do sklepu, to po drodze się trochę przeraziłem, że Ratzinger to taki beton i w ogóle... Ale potem stwierdziłem, że tylko uległem na moment propagandzie, bo poglądy mam takie same :D
Uważam, że re-chrystianizacja europy jest teraz niesamowicie potrzebna -byłem ostatnoi w Austrii, i kościół świecił pustkami, a Xiądz był jeden na całą dolinę Otzal...

A Benedykt to piękne imię... I Ratzinger też piękne nazwisko...

Więc jest ogólnie pięknie :)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 kwietnia 2005 19:22:45 
Awatar użytkownika

A czy KRK wyraża jakieś stanowisko w tej kwestii?
Wątpie.
To każdy ksiądz może zdementować, tak samo jak każdy z nas. "Nie znacie dnia ani godziny".

za Wikipedią

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 352 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.