Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: KATAR 2022
PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 10:35:38 
Awatar użytkownika

Z zupełnie innej mańki: czytałeś pewnie już na FB kolejne odsłony dramy między Łukaszem Mintą, a Arturem Rojkiem (a właściwie jego żoną) - to co napisałeś powyżej jakoś tak ładnie koresponduje z tamtą sytuacją. My mamy chyba nie tyle "polską myśl szkoleniową" ile "polską szkołę podejmowania decyzji i załatwiania formalności".

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 10:44:13 
Awatar użytkownika

Jako urzędnik państwowy, spotkałem się z tyloma dziwnymi sytuacjami w tej dziedzinie, że nic mnie nie zdziwi. Nic. Czy jeśli chodzi o instytucje państwa czy podmioty prywatne.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 11:51:24 
Awatar użytkownika

Toć ja nie mówię, że to dziwne, czy zaskakujące. Ja raczej twierdzę, że to zjawisko, które nie dotyka wyłącznie PZPNu, ale jest czymś w rodzaju naszej tradycji narodowej i jako takie należałoby go nazwać, zdefiniować i nauczyć się z nim żyć. :D

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 12:02:03 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
należałoby nazwać, zdefiniować i nauczyć się z nim żyć

Poszukaj tutaj: https://www.bellona.pl/tytul/21-polskic ... h-ksiazka/
Serdecznie polecam. Żanetkaleta.

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 12:06:43 
Awatar użytkownika

Michał Zachodny, być może najbardziej przenikliwy analityk piłki nożnej w polskich mediach, regularnie cytuje tę książkę! :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 12:29:44 
Awatar użytkownika

Stało się tak, jak większość przewidywała - Czesław ulegnie powszechnemu życzeniu i będzie wolał przegrać ładnie. No i w sumie dobrze, oczywiście zawsze była jakaś szansa na dwa Autosany przed szesnastką i dociągnięcie 0:0 do karnych (które oczywiście byśmy wygrali). Ale to była tylko szansa i też przecież nieduża. A złość w narodzie w przypadku porażki byłaby już wtedy naprawdę spora.
Nie będę oryginalny - Polacy zagrali dobry mecz, nie było kompromitacji, wynik 3:1 jest nawet nieco niesprawiedliwy, zaburzony geniuszem Mbappe, Francuzi byli lepi o jednego gola. To, że jednak byli lepsi nie ulega wątpliwości.
Oceny Prazeo właściwie podzielam, może jedynie obniżyłbym Frankowskiemu - moim zdaniem nie pokazał nic specjalnego. Bardzo mocne te cztery gwiazdki dla Kamińskiego, podobała mi się ta jego bezczelność, pewność siebie. I jeszcze plusik dla Milika. Jaka szkoda, że był na spalonym gdy walił wczoraj z przewrotki (no i że walnął w słupek). Dwa największe błędy zaniechania trenera: zbyt późne wpuszczenie Milika z Meksykiem i Grosickiego z Francją. Obaj powinni grać od 60 minuty.
Lewandowski - mimo całego szacunku, który doń mam za to co zrobił dla repry - zaliczył przeciętny turniej. I po meczach 1/8 widać dlaczego Messi dostaje te Złote Piłki a Lewy nie. Obaj są z najwyższej półki, ale to jednak Messi robił tę różnicę której nie robił Lewandowski.
Uważam, że Michniewicz zostanie na stanowisku. I może teraz poczuje trochę luzu koncepcyjnego. Wiadomo, jaki futbol on preferuje. Ale nie jest chyba fanatykiem, na MŚ zrobił swoje, plan minimum wykonany. Teraz czeka go łatwa grupa w eliminacjach do ME i kto wie - może uwolni w sobie trochę fantazji 8-)

Wieczorem obejrzałem jeszcze jak Senegal próbuje, próbuje... i traci gole. Nie było chwili wątpliwości kto jest lepszy, jeszcze bardziej niż w meczu popołudniowym.
Mam teraz poważny dylemat ćwierćfinałowy - zarówno Francji jak i Anglii nie lubię, komu strategicznie kibicować? Chyba jednak wolałbym aby odpadła Anglia.

Czy Japończycy już się wyszumieli na tym Mundialu? Przypuszczam, że tak i starzejąca się ale wciąż jeszcze groźna Chorwacja odprawi ich do domu.
Ostatni mecz 1/8 olewam, wiadomo że Koreańczycy będą biegać jak nakręceni a i tak Brazylia wciśnie im ze 2:0. Jeśli Korea wygra ten mecz, to pojadę na spotkanie zimowe!

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 13:12:26 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Poszukaj tutaj: https://www.bellona.pl/tytul/21-polskic ... h-ksiazka/
Serdecznie polecam. Żanetkaleta.

Za rekomendację dziękuję, ale przyznam, że książkek z Bellony trochę się obawiam, odkąd zaczęli wydawać masowo dzieła turbolechitów. :D

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 16:28:45 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Nie będę oryginalny - Polacy zagrali dobry mecz, nie było kompromitacji, wynik 3:1 jest nawet nieco niesprawiedliwy, zaburzony geniuszem Mbappe, Francuzi byli lepi o jednego gola. To, że jednak byli lepsi nie ulega wątpliwości.

Ja byłbym ostrzejszy. Jak pisałem, przespałem pierwszą połowę, ale z przeglądu sytuacji, jej wynik wydał mi się sprawiedliwy.
Wynik drugiej połowy dla mnie dokładnie taki jak gra, nawet gdyby ten karny nie wpadł, też byłoby wg. mnie sprawiedliwie.

Jako niedzielny kibic wypowiem się tak - owszem jest postęp od roku 2018, wtedy nie potrafiliśmy nawet wyprowadzić piłki spod własnej bramki, teraz zdecydowanie nie było wstydu. Ale to tyle. Dla mnie było słabo.

Wydaje mi się, że to głównie wina trenera, ale niestety nie śledziłem poczynań Sousy i Brzęczka, więc może to jednak tzw. "mental". Pytanie wydaje mi się takie samo od paru lat: dlaczego tacy dobrzy zawodnicy w kontekście "polskim" i w kontekście "drużyny" wypadają tak niemiłosiernie słabo? Przecież oni grają w renomowanych zespołach i grają tam dobrze, tak? (pamiętam jak nie mogłem uwierzyć, że Cionek, który w 2018 zaczynał akcje od bramki jak my na podwórku, gra w lidze włoskiej) Co więcej, indywidualnie i Szczęsny, i Lewandowski rozwinęli się jeszcze bardziej od 2018 niż cała reprezentacja... Kto odpowie mi? Bo gdybyśmy mieli rzeczywiście słabych zawodników, to by się ten ich występ skwitowało jakąś szyderą i oglądało dalej. Ale tu aż smutno, że taki potencjał chyba jednak źle wykorzystany...

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 18:29:44 
Awatar użytkownika

Cytat:
Co więcej, indywidualnie i Szczęsny, i Lewandowski rozwinęli się jeszcze bardziej od 2018 niż cała reprezentacja...

Tu się nie zgodzę, bo będę twardo stał na stanowisku, że najbardziej od 2018 rozwinął się Piotr Zieliński (Szczęsny i Lewandowski z grubsza po prostu stoją na podobnym, wysokim poziomie). To jest lider zespołu, który idzie jak burza przez Ligę Mistrzów! Zaryzykowałbym stwierdzenie (które już powoli niektórzy przebąkują, chociaż niektórzy chyba boją się to powiedzieć wprost), że to jest w tej chwili po prostu najlepszy polski piłkarz. I pytanie, które było obecne w polskiej przestrzeni zawsze, czyli "jak powinna grać reprezentacja, żeby najlepiej wykorzystać Lewandowskiego?", można już spokojnie zamienić na "jak powinna grać reprezentacja, żeby najlepiej wykorzystać Zielińskiego?".

Cytat:
Wydaje mi się, że to głównie wina trenera, ale niestety nie śledziłem poczynań Sousy i Brzęczka, więc może to jednak tzw. "mental".

Ale to nie są osobne rzeczy! Ten mental w dużej mierze bierze się z moim zdaniem od trenera. Michniewicz i Brzęczek zdecydowanie emanują brakiem trenerskiej odwagi, obaj też pozwalali sobie na (moim zdaniem niedopuszczalne) wypowiedzi sugerujące przekaz w stylu "patrzcie z jakim ja materiałem muszę pracować...". Sousa z kolei był bardzo odważny, tchnął w ten zespół dużo pewności siebie (pamiętam jak był filmik jak prowadzi odprawę przed Anglią i mówi: to jest fajny mecz dla was, pełen stadion, strzelamy dużo goli, dużo osób was ogląda, gracie na najsławniejszych piłkarzy świata, po prostu dobrze się bawcie, bo to jest mecz po to żeby dobrze się bawić i cyk zremisowali), tyle, że trochę przesadził w tym jak ambitne i złożone były jego plany, a jak zaczął to korygować i wyciągać mityczne wnioski, to nie do końca dogadywał się z PZPNem i dał nogę...

Dodałbym jeszcze dwie rzeczy. Po pierwsze: nie wszyscy z naszych reprezentantów mają udane kariery, niektórzy są gdzieś na peryferiach wielkiego futbolu...i niestety zdarza się, że cały zespół pada ofiarą albo tego, że przy próbie ambitniejszej gry ci słabsi popełniają błędy (tak było Sousy, tak było tez w meczu z Francją), albo po prostu rezygnujemy z ambicji, żeby ci słabsi nie zrobili wszystkim krzywdy (tak było przez większość kadencji Michniewicza). A dwa: ciekawe, że ofiarą tej polskiej bylejakości (za kadencji Brzęczka i Michniewicza) często padali, ci którzy na poletku zagranicznym wyróżniali się czymś oryginalnym, innym, nieszablonowym: Zieliński, Klich...Tak jakby, nie wiem, tak sobie trochę gdybam, chciano ich wcisnąć w jakiś szablon, zrobić z nich typowych pomocników czy skrzydłowych, i gdzieś uciekały w tym te cechy, które były ich wartością...

Jeszcze co do wczorajszego meczu: już od wczoraj narodziła się taka legenda, trochę wynikająca z tego co piłkarze sami mówią i mówili w wywiadach. Mianowicie jest ona taka: Lewandowski, Zieliński i wszyscy ci bardziej luksusowi, lepsi piłkarze kadry podpisali z Michniewiczem taki trochę pakt z diabłem: gramy ultradefensywę, wywalamy piłki po autach, będziemy się męczyć, żeby tylko najbezpieczniej wyjść z grupy...ale jeśli się uda, to w 1/8 gramy tak jak chcecie i lubicie (co skądinąd trochę tłumaczy pewne szkolne błędy - to nie był mecz na schematach rypanych przez ostatni rok, tylko taki trochę szalony, może nawet samobójczy, romantyczny zryw). I przyznam, że to, że pierwsze co zrobił Zielinski po meczu, to wyszedł i powiedział: tak chcemy grać, w tym kierunku chcemy się rozwijać, stać na nas na to, żeby ten model grania rozwinąć - to jest dość optymistyczne i ciekawie rokuje na przyszłość (szczególnie w kontekście tego, że na miejsce tych najsłabszych już czekają w blokach startowych bardzo ciekawi, młodzi zastępcy...).

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 18:34:47 
Awatar użytkownika

Na postawione pytanie odpowiem porównaniem filmowym. Wyobraź sobie najlepszą obsadę aktorską jaka przychodzi Ci do głowy, grającą w filmie, do którego scenariusz napisał Xawery Żuławski, a reżyseruje go Ed Wood. Oskara to on raczej nie zgarnie. Zwłaszcza jeśli reżyser ustawi grajacego zwykle role amantów gwiazdora, w roli samotnego, bezdomnego menela. ;)

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 18:50:37 
Awatar użytkownika

Sousa w tym porównaniu jest prawdziwym reżyserem z Hollywoodu, (z tym małym szkopułem, że jego kariera tam była średnio udana, ale i tak się jarasz, że to nie zupełny amator) i jego film jest częściowo totalnym gniotem, bo w wymagających rolach obsadził obok ciebie Kasię Cichopek i Marcina Mroczka, ale suma summarum i tak grasz u niego lepiej niż u kogokolwiek 8-) (następny film szykuje się na coś lepszego, ale w połowie zrywa kontrakt z wytwórnią i wyjeżdża działać w Bollywood)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 19:47:54 
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Kto odpowie mi?

Dla mnie przekonująca była odpowiedź Prazeodyma sprzed tygodnia:

Cytat:
Po pierwsze: ktoś celnie zauważył, że jednak większość tej ekipy, poza nielicznymi wyjątkami, nie jest przyzwyczajona do takiej gry. Grają w klubach, gdzie gra się w piłkę. I kiedy przyjeżdżają na kadrę, gdzie z założenia mają przeszkadzać i jest to dla nich coś skrajnie różnego. Nie jest CHYBA przypadkiem, że generalnie na tym mundialu stosunkowo najsłabiej wypadają zwykle ci najbardziej "luksusowi" gracze z luksusowych klubów.

Dwa: mój brat, semizawodowy piłkarz, ma teorię, że po prostu granie takiej wiecznej, AŻ TAK skrajnej defensywki jest tak pochłaniające fizycznie i psychicznie, że jak już raz na jakiś czas wychodzisz z kontrą, to po prostu odcina ci łeb i wariujesz.

PostWysłany: pn, 05 grudnia 2022 22:20:50 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Zabrzmiałeś jednak jak nie przymierzając Seweryn Blumsztajn albo ktoś z tej ferajny.

W sumie, to podoba mi się postawa utożsamiająca ideowość z lewicą, a więc prawicowości przypisująca bezideowość.

PostWysłany: wt, 06 grudnia 2022 07:41:17 
Awatar użytkownika

panek pisze:
W sumie, to podoba mi się postawa utożsamiająca ideowość z lewicą, a więc prawicowości przypisująca bezideowość.

Jeśli mówimy o takiej ideowości, która natchnęła w/w Blumsztajna do paradowania z hasłem "pierdolę nie rodzę", to też podoba mi się utożsamianie jej z lewicą. :)

PostWysłany: wt, 06 grudnia 2022 07:48:53 
Awatar użytkownika

Tymczasem w uniwersum polskiej piłki.

Trochę śmiesznie, trochę żenująco.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.