Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:00:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 31 marca 2026 07:34:58 
Awatar użytkownika

Jeden z czołowych ultra biegaczy ze Szczytna co roku przebiega trasę, ale to chyba nie o to chodzi. Chodzić jest trudniej niż nawet lekko truchtać.

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 11:54:57 
Awatar użytkownika

To, co jest trudniejsze, to jednak zależy od kondycji. Dla samych mięśni faktycznie szybki marsz jest bardziej męczący, niż lekki trucht, ale np. ja nawet truchtem daleko nie zabiegnę - wysiadkę zrobią płuca i serce, za to szybkim marszem jestem w stanie długo iść (jak na moje możliwości), zwłaszcza, jak mięśnia mam rozgrzane.
Natomiast jeśli chodzi o sens, to wydaje mi się, że sensem EDK jest właśnie doświadczenie fizycznego trudu. Oczywiście połączonego z rozważaniami, bo bez rozważań to po prostu wyczyn sportowy / turystyczny i tyle. Ale może ci, co się nie zatrzymują na stacjach, robią rozważania w drodze? Przy takich odległościach to akurat mają czym myśli zająć. :)
No, w każdym razie wracając do trudu - to dla każdego to ekstremum będzie oznaczać coś innego i jeśli ktoś chce go doświadczyć, to różne formy mogą się okazać odpowiednie.

PostWysłany: śr, 01 kwietnia 2026 09:25:38 
Awatar użytkownika

Fengari pisze:
Dla samych mięśni faktycznie szybki marsz jest bardziej męczący, niż lekki trucht, ale np. ja nawet truchtem daleko nie zabiegnę - wysiadkę zrobią płuca i serce, za to szybkim marszem jestem w stanie długo iść (jak na moje możliwości), zwłaszcza, jak mięśnia mam rozgrzane.

To oczywiste, że na początku nawet lekki trucht to ogromny wysiłek. Dlatego niedawno zmarły Gallowey zalecał marszobiegi w proporcji 1:1.

Natomiast tak, chyba chodzi o doświadczenie trudu. Bo faktycznie po paru dniach widzę jakiś sens w tym wszystkim. Bo oprócz trudu jest też ciemna noc, las, cisza i pustka. Oraz myśli sam na sam.

Jedna myśl we mnie została. Więc warto było.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa UTC+1godz.