Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:55:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 730  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 sierpnia 2006 23:35:58 

Meriadok Brandybuck pisze:
witam,witam neożercę śpieszę donieść,żem jednym z tych przebrzydłych profanów!!!Jakby co,żeby było jasno!!

I z czego tutaj się cieszyć :?:
:?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 sierpnia 2006 09:02:40 
Awatar użytkownika

Cytat:
I z czego tutaj się cieszyć

z tego,że rzeczywistość wbrew ANTYcznym mniemaniom wygląda inaczej...

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 sierpnia 2006 10:26:12 

Kolego jesteś obłożnie chory? że nie chcesz ukleknąc przed ciałem i krwią Chrystusa, oddając tym samym cześć i szacunek? A może jesteś zbyt wygodny a na dodatek sobie siedzisz i z rączki do rączki? :?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 sierpnia 2006 11:24:16 
Awatar użytkownika

Markuj słowa przybyszu, bo jesteś tu gościem. To nie jest forum frondy czy fidelitasu, żeby wyjeżdżać z podobnymi tekstami.

Kwestia -do której na początku swego pobytu na TYM FORUM tak namiętnie pijesz -jest wałkowana w owych miejscach, kto chce, niech czyta, ale ja mam prośbę-nie przenoś obcego piekiełka do Najdalszej Wyspy.

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 sierpnia 2006 11:33:06 

Markuj słowa przybyszu, bo jesteś tu gościem. To nie jest forum frondy czy fidelitasu, żeby wyjeżdżać z podobnymi tekstami.

Prawda boli :mrgreen: (sam zacząłeś w szyderczym odzewie)

Z mojej strony EOT

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 sierpnia 2006 11:47:36 
Awatar użytkownika

Jaka prawda -taki ból.
Wirtualna prawda, to wirtualny ból.

Skoro EOT to EOT

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 sierpnia 2006 20:36:55 

Ostatnio:
"Żeglugę Brendana opata"
i "Wędrówkę pielgrzyma" Johna Bunyana
Czyli chrześcijaństwo celtyckie i purytańskie.

Dopiero teraz, zestawiając te tytuły, zauważyłem, że jedno i drugie opowiada o tym samym, o drodze, wędrówce.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 15 sierpnia 2006 04:42:54 
Pet pisze:
3bajki napisał:
jak rany, do cykli przekonany nie jestem, a już do literatury fantasy(po tytule sądze) to bardzo nieprzekonany.
Odmużdżacz totalny

3Bajku! Toz "Mroczna Wieza" to opus magnum nijakiego Kinga Stephena! To nie takie tam zwykle fantasy, typu rycerz w teczowej zbroji, dzga zaczarowanym mieczem srebrzystego smoka, miedzy szmaragdowe slipia, przy wydatnej pomocy niewyorsnietych krasnoludow w zielonakwych kubrakach, a wszystko to w celu uwolnienia cud dziewicy o pszenicznych wlosach, co to sie jej strzaly nie imaja... (czy jakos tak). W "Mrocznej Wiezy" swiat rewolwerowcow, ostatnich obroncow starego porzadku, przenika sie ze swiatem wspolczesnym. Raz znajdujemy sie w miescie Lud opetanym wojna gangow, by zaraz uciec niego ostatnim ekspresem Blainem Mono, wyposazonym w demoniczna sztuczna inteligencje, ktory powiezie nas przez zniszczone, wypalone ziemie, az do miasta wybitego co do nogi przez Kapitana Tripsa. Po chwili dzieki wrotom przeniesiemy sie do wspolczesnego Nowego Yorku, po ulicach ktorego przechadzaja sie demony po spolu z wampirami, a czarne samochody scigaja obroncow Rozy, ktora jest kluczem pozwalajacym ocalic Mroczna Wieze, bedaca osia wszystkich swiatow... nie wiem jak to sie uda, bo w szostym tomie opisano, jak tuz po odwiedzinach dwojki z czteroosobowej grupy bohaterow, ginie w wypadku samochodowym ni mniej ni wiecej tylko sam... Stephen King

Teraz juz chyba rozumiesz, ze pojawienie sie OSTATNIEGO, VII tomu calego cyklu powinno wywolywac rumieniec szczescia na twarzy

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nie no muszę przemyśleć. Może to i lepsze od jednej bandy maderfakersów goniacych drugą bandę maderfakersów na przedmieściach Los Angeles. Ale nie wiem. Ciężki ten dylemat :)

Nowy numer Czasu Fantastyki - dobry jest zwłaszcza wywiad z Lechem Jęczmykiem, tłumaczem m.in. Kociej kołyski (ponoć swój kunszt literacki krótkich i dobitnych zdań Vonnegut nabył w agencji reklamowej w której pracował)

To dla mnei ciekawostka, tak jak i w ogóle to stwierdzenie Vonneguta że on ciężko pracuje przy każdym zdaniu i pisze długo książki.
Czytałem co prawda jeno 'Śniadanie Mistrzów', ale to było dla mnie jak bełkot pijaczka. Znaczy bardzo fajne, ale rozwalające pomysłami i ujęciami, a nie językiem i formą. Formalnie to to dla mnie takie proste że aż fajne (antyteza Bukowskiego wręcz: tam forma przed treścią, której wiele nie ma).

Gravi: co do tego Pascala, to nie do końca rozumiem dlaczego ma wierzący założyć że żyć najlepiej jakby Pan istniał. W końcu największym dylematem jest moralność z Panem i bez niego (tak mi się zdaje). A żyjemy w świecie gdzie dobro coraz częściej jest bez Pana i często z nim się kłóci (sformułowanie-sic!)
Mówię o dobrze jednostki, nie społecznym (Pascal to ze sobą wiązał?), bo społeczną potrzebę wiary uzasadnił najlepiej Dostojewski w braciach.
Sorry jeśli czegoś nie doczytałem, pora niedobra, a i wątek im później leży, tym mniej się znajdzie.

Morella pisze:
wszystkie książki o Indianach z dzieciństwa. ponieważ we śnie przypominam sobie wiadomości potrzebne na zdane już egzaminy to nie wiem co robić, żeby mój mózg odpoczou... nie myśleć?? jak????? help

Alkohol czasowo pomaga, względnie jakieś zauroczenie, ale jak się już zacznie to nie można przestać. Myślenie to nie narkotyki, to jest nieuleczalne

dyingbride pisze:
'Gobelin', czyli o alkoholizmie w wykonaniu zenskim

czemu tematyka mnie nie dziwi :faja:

Cytat:
"Wyznania" św. Augustyna. Nie wiedziałem że człowiek tak odległy w czasie i sposobie myślenia może czuć tak podobnie jak ja. Przynajmniej w niektórych sprawach.

Zazdrość.
Dla mnie w ogóle najciekawszymi (najbliższymi?) filozofami jakich poznałem (we fragmentach, czyli wcale?) to Augustyn i Dilthey.
czad

Tytuł:
PostWysłany: wt, 15 sierpnia 2006 08:09:41 
Awatar użytkownika

3bajki pisze:
Gravi: co do tego Pascala, to nie do końca rozumiem dlaczego ma wierzący założyć że żyć najlepiej jakby Pan istniał. W końcu największym dylematem jest moralność z Panem i bez niego (tak mi się zdaje). A żyjemy w świecie gdzie dobro coraz częściej jest bez Pana i często z nim się kłóci (sformułowanie-sic!)

No cóż najlepiej byłoby przytoczyć Pascala. :) Istota jego rozumowania jest taka, że warto żyć jakby Bóg istniał, chociaż nie ma się co do tego pewności, jeśli się wpierw nie uwierzy, bo można zyskać nieskończone życie wieczne. Ale argument ten jest skierowany do tych, którzy nie wierzą.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 15 sierpnia 2006 12:34:17 
Brzmi to trochę, 'jak patrz pod nogi, a moze znajdziesz neseser pieniedzy' ;)

Tytuł:
PostWysłany: wt, 15 sierpnia 2006 18:21:16 
Awatar użytkownika

No dokładnie - tyle, że Pascal jako matematyk próbuje "wyliczyć" prawdopodobieństwo zysku i straty... :wink: W końcu, jak będziesz dostatecznie szukał, to znajdziesz.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 21 sierpnia 2006 19:57:05 
Awatar użytkownika

na wakacjach: nowy Wolski - zgadzam się z meriadokiem - bardzo dobry! - to lektura z mazur. natomiast góry i wiślane łachy w kazimierzu - Rozmowy z katem Moczarskiego pożyczone od elsei (znajdzie niestety między kartkami trochę piasku :oops: ) - bardzo dobra lektura, którą czytałam pierwszy raz.
teraz zabrałam się za historię PPRu, z której korzystał Wolski przy pisaniu "Nieprawego łoża".

Tytuł:
PostWysłany: pn, 21 sierpnia 2006 21:07:48 
Awatar użytkownika

Ostatnio przeczytałem "Sprawiedliwość owiec. Filozoficzną powieść kryminalną" Leonie Swann.
Filozofii tam za dużo nie ma. Kryminał też niezbyt wciągający. Ale książka jest zabawna. W sam raz na jazdę pociągiem albo leniwy urlop.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 21 sierpnia 2006 21:22:53 
Awatar użytkownika

A ja za namowami siostrzeńca ( :shock: - zwykle to ja go bezskutecznie namawiałem..) przeczytałem drugą Narnię (Kaspian) i zacząłem czwartą (bo trzecia została u mnie w domu...) - z przyjemnością!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 21 sierpnia 2006 21:59:05 
Awatar użytkownika

...Nyka -tatry polskie i słowackie...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 730  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.