Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:54:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 05 maja 2007 21:05:41 
Awatar użytkownika

oko pisze:
Czy prowadzący wspólnotę ma większe rozeznanie w życiu duchowym dajmy na to gimnazjalistów, niż katecheta uczący ich na co dzień? Biorę pod uwagę oczywiscie katechetę, który angażuje się w to, co robi. A uważam, że duża wiekszość to tacy katecheci.

Nie bardzo rozumiem, jak ta uwaga odnosi się do tego, co napisałem. Mi tylko o to chodzi, że ten kto ma kogoś prowadzić, sam musi być gdzieś dużo dużo dalej. Stąd moje oczekiwanie, by osoby uczące same były w jakiejś formacji, bo to daje dużą szansę, że będą dużo dużo dalej niż bez tego.

oko pisze:
Lepsza znajomość tych, do których się idzie może czasem wymagać obecności na więcej niż jednej drodze.

Być wszędzie, znaczy być nigdzie. Mi tylko chodzi o podążanie jakąkolwiek, ale konsekwentnie jedną drogą duchową. Do uczniów możesz wpaść na herbatkę.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 05 maja 2007 21:41:02 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
Być wszędzie, znaczy być nigdzie. Mi tylko chodzi o podążanie jakąkolwiek, ale konsekwentnie jedną drogą duchową

popieram ten wywód :brawa: :brawa: znam ludzi którzy nie wiedza co maja ze soba zrobic i uczęszczają do wszystkich grup modlitewnych jakie istnieją :| :| dla mnie to nie ma sensu :| trzeba wybrać ta jedną jedyną droge i nią konsekwentnie podążać :D a nie robić z siebie świętoszka :shock: gdzie ja to nie należe do ilu grup modlitewnych :|

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 12:20:39 

Gravi pisze:
Nie bardzo rozumiem, jak ta uwaga odnosi się do tego, co napisałem.

Ja też nie do końca rozumiałem to, co wcześniej napisałeś, więc napisałem jak rozumiałem.
Gravi pisze:
Mi tylko o to chodzi, że ten kto ma kogoś prowadzić, sam musi być gdzieś dużo dużo dalej. Stąd moje oczekiwanie, by osoby uczące same były w jakiejś formacji, bo to daje dużą szansę, że będą dużo dużo dalej niż bez tego.

Ale pod jakim względem muszą być dużo dużo dalej? Co w takim razie jest w życiu duchowym najważniejsze?
Gravi pisze:
Być wszędzie, znaczy być nigdzie.

A Paweł? Żeby być wszystkim dla wszystkich, aby ocalić chociaż niektórych.
Gravi pisze:
Do uczniów możesz wpaść na herbatkę.

Nie zgadzam się z takim podejściem do tych, którym stara się mówić o rzeczach najważniejszych. Oni też mogą być bardzo dobrymi świadkami Chrystusa i pomagać we wzroście katechecie, co z kolei nie znaczy, że jest on mało rozwinięty duchowo.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 12:36:48 
Awatar użytkownika

Jak trudno się dogadać, co nie panowie?
Na szczęście jest tyle różnych wspólnot w Kościele, że dla każdego się miejsce znajdzie. Ja na ten przykład potrzebuję "przedszkola" wiary, zanim się stanę dojrzały i dlatego dzisiaj jesteśmy z całą rodziną we wspólnocie neokatechumenalnej. Liturgia Słowa, Eucharystia, Liturgia pokutna ze spowiedzią to dla mnie najskuteczniejsze narzędzia do "operacji" grzesznika :P

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 12:37:41 
Awatar użytkownika

oko pisze:
Ja też nie do końca rozumiałem to, co wcześniej napisałeś, więc napisałem jak rozumiałem.

Napisz, czego nie rozumiesz, to wyjaśnię, o co mi chodzi.

oko pisze:
Ale pod jakim względem muszą być dużo dużo dalej?

Pod względem rozwoju duchowego. To, ze jesteś starszy i naczytałeś się książek o niczym nie świadczy.

oko pisze:
A Paweł? Żeby być wszystkim dla wszystkich, aby ocalić chociaż niektórych.

A co jesteś św. Pawłem? Przy czym znowu nie bardzo rozumiem, jak ten argument ma obalić mój tok myślenia, i jak sie do niego w ogóle ma.

Cytat:
Nie zgadzam się z takim podejściem do tych, którym stara się mówić o rzeczach najważniejszych. Oni też mogą być bardzo dobrymi świadkami Chrystusa i pomagać we wzroście katechecie, co z kolei nie znaczy, że jest on mało rozwinięty duchowo.

OK. Twoja sprawa. Dla mnie to trąci lekkim fałszem i udawaniem, że robi się jakąkolwiek drogę.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 12:39:36 
Awatar użytkownika

ROBERTINO PELLEGRINO pisze:
Liturgia Słowa, Eucharystia, Liturgia pokutna ze spowiedzią to dla mnie najskuteczniejsze narzędzia do "operacji" grzesznika

I ja z tych samych powodów jestem w neokatechumenacie :D Wielkie dzięki moim rodzicom katechistom :P :P

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 12:47:30 
Awatar użytkownika

I ja też :) Co więcej - moje rozumienie tych spraw jest mocno książkowe. Dlatego tak nie lubię książkowości i próbuję się z nią zmagać.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 12:50:09 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
moje rozumienie tych spraw jest mocno książkowe. Dlatego tak nie lubię książkowości i próbuję się z nią zmagać.

dobrze dobrze zmagaj sie :twisted: wiara nie jest schematem jest czymś żywym :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 13:30:27 
Awatar użytkownika

A ja od 15 lat jestem w poznańskiej Wspólnocie "JEROZOLIMA" - przy kościele o. Dominikanów. "Jerozolima" jest wspólnotą Odnowy w Duchu Świętym. Tam poznałem kilkanaście lat temu moją żonę, "JEROZOLIMA" wyprawiła nam 12 lat temu ślub i wesele w sali DA. Wszystko co mam najlepszego w Kościele zawdzięczam Wspólnocie - wiarę, doświadczenie Boga Żywego, żonę ... Jestem dumny z mojej Wspólnoty i z wielką chęcią się do niej przyznaję przy każdej okazji. Nie wiem gdzie bym teraz był, gdyby nie Wspólnota. Pewnym elementem zewnętrznym przynależności do naszej Wspólnoty jest Krzyżyk Jerozolimski, który noszę na szyi - który dostałem w dniu zawarcie przymierza ze Wspólnotą.

Wspólnoty w Kościele to coś fantastycznego! Marzy mi się, aby nasza parafia w Śremie, gdzie mieszkamy była wspólnotą Wspólnot - całego spektrum od Neo po Odnowę....

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 13:57:57 
Awatar użytkownika

Piotr pisze:
Wszystko co mam najlepszego w Kościele zawdzięczam Wspólnocie - wiarę,

jestes pewien że masz wiarę :?: to jest dość mocne stwierdzenie :P

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 14:04:01 

Piotr pisze:
wiarę, doświadczenie Boga Żywego, żonę ...

Wiara to jest to, bo "co to jest wiara? Wiara to jest życie!"
A już na chrzcie ktoś zastępuje twoją wiarę! I na codzień też. Bez Kościoła ani rusz!

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 14:09:13 
Awatar użytkownika

Szema pisze:
jestes pewien że masz wiarę Question to jest dość mocne stwierdzenie

jesteś pewien że nie ma wiary? to jest dość mocne stwierdzenie.

Piszę teraz także o sobie:
I tak to rosną konflikty wynikłe z czepiania się słów napisanych w dobrej wierze.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 15:29:52 
Awatar użytkownika

źle mnie zrozumieliście :oops: chodziło mi o to że wiara to nie jest taka sobie rzecz którą sie z dnia na dzień zdobywa :roll: do wiary trzeba dojrzeć a to trwa dość długo można powiedzieć że większość życia :| dlatego nie warto tak pochopnie mówic że ma sie wiare bo przychodzi jakies doświadczenie i wszystko wychodzi na wierzch :roll: ta nasza marna wiara :?

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 18:57:23 
Awatar użytkownika

Piotr pisze:
Wspólnoty w Kościele to coś fantastycznego! Marzy mi się, aby nasza parafia w Śremie, gdzie mieszkamy była wspólnotą Wspólnot - całego spektrum od Neo po Odnowę....

..a co to jest NEO? czy to ten z Matrixa? :mrgreen: ...

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 maja 2007 19:11:21 
Awatar użytkownika

hie hie neoński skrót :mrgreen: :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.