Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 18 lutego 2007 13:56:40 
Awatar użytkownika

veida pisze:
Widocznie nie jestem prawdziwym chrześcijaninem

e tam, gadanie, to można powiedzieć, że nikt nie jest... albo lepiej takich rzeczy w ogóle nie mówić

veida pisze:
wiem, ze teoretycznie raczej nie powinienem

ja tam nie wiem, czy powinienem czy nie, tylko może miałbym zgrzyta, żeby prosto z Drogi Krzyżowej iść w pogo

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 12:00:39 
Awatar użytkownika

No ale abstrahując już od poglądów samego Veidy, tak bez wbijania mu się na ambicje czy bez poruszania tematu jego priorytetów - skupmy się na samym organizowaniu koncertów w Wielkim Poście. Jakby spojrzeć na to od strony moralności - szczególnie moralności katolika, (a takiego Armia ma najwięcej na koncertach): koncert w okresie Wielkiego Postu staje się pokusą do oddania się szaleńczej zabawie. Jest to pokusa, której katol wedle odpowiedniego poukładania w głowie nie powinien się poddać. Rzeczywistość jednak jest inna. Jasne, że każdy zrobi to, co zechce, jednak czy każdemu starczy silnej woli, aby owej pokusie się przeciwstawić? Sądzę, że nie.

Wniosek - koncert w okresie Wielkiego Postu okazją do grzechu (przynajmniej dla widza).

Jakieś za? Jakieś przeciw? Gdyż?

Co na to organizatorzy? Jaką odpowiedź na pytanie "czemu bawisz się w okresie pokuty" chcieliby usłyszeć od swoich fanów będących na koncercie w takim czasie?

Możliwe, że wciąż pozostając porządnych katolem można na taki koncert się wybrać. Jak? Dyspensa jakaś? Jednak Post czy piątek pomimo dyspens wciąż pozostają Postem czy piątkiem.

Pozdro888

PS.

"IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach."

Niewiele stwierdzam. Przede wszystkim pytam. A jeśli w stwierdzaniu się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Yo!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 12:31:23 
Awatar użytkownika

ketzaj pisze:
Jest to pokusa, której katol...

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 12:50:04 

nie podoba mi się, że jak już ktoś porusza ten temat, to w zasadzie od dłuższego czasu nie ma konkretnej odpowiedzi... ;/

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 13:14:21 
Awatar użytkownika

Piąta strona niniejszego wątku właściwie nadal nie pokazuje stosunku Budzego do tej sprawy. Znalazlem argumenty, że:
- to jego praca
- to NIE TYLKO 'huczna zabawa'
Ja wiem, ze jak pójdę to nie ustoję, nie ma szans. Czyli co? Armii nie zależy na tych którym koncerty w Post nie pasują? (jest ich jak to ketzaj zauważył dośc dużo)
Nie chce zeby ktoś tu brał coś do siebie. Nikogo nie atakuje, chce po prostu wiedzieć jak to wygląda ze strony zespołu.

jak to mówio: PiS'n'low

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 13:25:07 

ok, 5 strona przerobiona.

Dalsze "wąty":
- dlaczego Tymek w Wielki Post jak grał, to grał akustycznie a nie czadowo, skoro koncerty nie są "huczną zabawą"?
- dlaczego na "Propagandzie" zarejestrowane są słowa do publiczności (Budzego): "nie gramy do tańca - raczej do różańca"?

pozdrawiam.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 13:36:04 
Awatar użytkownika

tymka pisze:
dlaczego na "Propagandzie" zarejestrowane są słowa do publiczności (Budzego): "nie gramy do tańca - raczej do różańca
myślę, że to odnosiło się do tej konkretnej sytuacji, tamte wersje w tamtym miejscu taki miały właśnie cel, niekoniecznie należy to uogólniać.
Poza tym jest różnica między Tymkiem a Armią. O Armii chyba się w ogóle nie da czegoś takiego powiedzieć.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 13:39:08 
Awatar użytkownika

marecki pisze:
Poza tym jest różnica między Tymkiem a Armią.
Czyli Budzy w 2Tm2,3 nie pochwala tańczenia w post ale juz Budzy w Armii tak?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 13:39:26 

Z jednej strony różnica, a z drugiej, że Armia nie gra dla "hucznej zabawy" - jak Tymek.
Nie podoba mi się to wszystko. Na koncert i tak nie idę, nie miałam zamiaru chodzić na koncerty w Wielki Post, jakkolwiek ta dyskusja się potoczy dalej.

W każdym razie, ja tu widzę trochę sprzeczności - nie wiem, może ze mną coś jest nie tak.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 14:03:04 
Awatar użytkownika

Ewidentnie nazywam koncert Armii huczną zabawą. Nie wiem czy bywałem na bardziej hucznych. Nie sądzę.

Argument o pracy mi nie podchodzi.

Nazwijcie sobie mnie dewotą, ale skoro przez moje działanie inni mieliby powód do grzechu, to zrezygnowałbym z takiej roboty. Teoretycznie. Jeśli moja ręka byłaby powodem do grzechu, to bym ją odciął. TEORETYCZNIE. Gdybym wiedział, że sieję zgorszenie, to bym zrobił wszystko, żeby tego zgorszenia nie siać. I po raz trzeci - teoretycznie, bo w praktyce nie raz wychodzę żałośnie.

Zatem jeśli koncert, od strony organizacji, możliwy jest do zagrania tylko w piątek, to czy chcąc dawać jak najlepsze świadectwo, nie odwołam go? Postąpiłbym wtedy w zgodzie z przykazaniami, a robiąc tak, pomimo pozornych niekorzyści jakie z tego mogą wypłynąć (brak kasy itd.), prędzej czy później, wyjdzie mi to na dobre, bo 'sprawiedliwy ponoć się nigdy nie zachwieje.'

Zło jest złe, no nie?

Ostatnio zmieniony pn, 19 lutego 2007 14:19:18 przez ketzaj, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 14:09:09 
Awatar użytkownika

Z kolei jeśli koncert nie moze się odbyć nijak w innym terminie to szkoda by go w ogole nie bylo bo jednak z takiego koncertu duzo dobrego wyniknąc moze.
Ktoś napisze: cel nie uświęca środków, dlatego zaznaczam: "jeśli by nie mozna nijak go przełożyc".

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 14:16:08 
Awatar użytkownika

Cel nie uświęca żadnych środków. I co z tego, że nie można nijak koncertu przełożyć.

Jakże mógłbym się nawrócić gdybym ukradł Biblię z parafialnego sklepiku, no nie?

Może inaczej gdyby chodziło o sprawę życia lub śmierci (znany przykład z kradzieży chleba przez umierającego z głodu). Koncert Armii jednak nijak nijak się tego tyczy.

Ostatnio zmieniony pn, 19 lutego 2007 14:17:27 przez ketzaj, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 14:16:13 
Awatar użytkownika

veida pisze:
marecki pisze:
Poza tym jest różnica między Tymkiem a Armią.

Czyli Budzy w 2Tm2,3 nie pochwala tańczenia w post ale juz Budzy w Armii tak?

chodziło mi głównie o teksty i ich związek z tańcem a zwłaszcza różańcem

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 19:21:38 
Awatar użytkownika

ketzaj pisze:
Jakże mógłbym się nawrócić gdybym ukradł Biblię z parafialnego sklepiku, no nie?
- chyba słaby przykład: że co - ukradziona to już mimo iż czytał i czytał będę - nic mi nie powie???

Panowie moim zdaniem sprawa jest prosta: uważam, że się nie chodzi - nie idę, uważam, że koncert Armii to nie impreza, nie dyskoteka (w huczności nie chodzi chyba o poziom decybeli? bo jeśli chodzi to w Wielkim Poście powinni niektóre zakłady pracy zamykać...) - idę. Mam wątpliwości - idę albo nie idę, przemyśliwuję, wyciągam wnioski.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 19 lutego 2007 20:47:35 
Awatar użytkownika

Ja tam bym się chętnie co nieco "poumartwiał" na koncercie Armii lub 2Tm2,3.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.