Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:55:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 06:30:34 
no nie bardzo bo miałam na myśli
Karolina pisze:
najlepsze utwory

;)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 08:14:24 
Awatar użytkownika

chyba Moody Blues

edit
ups, przepraszam, poleciałem stereotypem, a o Moody Blues już rzadko piszesz.

powinno być:

chyba w Stanach! :mrgreen:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 08:53:18 
haha. weź lepiej posłuchaj tego koncertu. trzecia część też jest dobra http://www.youtube.com/watch?v=75tPFVncseE&NR=1

a w ogóle co do Marty Argerich, lubisz jej wykonania Chopina? bo na tym się znasz zdecydowanie lepiej niż ja.

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 10:45:31 
Awatar użytkownika

Chętnie posłucham, choć nie w tej chwili.

Co do Marty A. - dla mnie ona jest the best! Ona i Zimmermann. Chopina mam przede wszystkim w wykonaniach Rubinsteina i jeszcze Polliniego, ale żar Marty Argerich przemawia do mnie bardziej. Posłuchaj, jak ona wykonuje sonatę h-moll!!!

Taka refleksja co do klassiche musik na żywo: nie lubię tego, że w filharmonii "nie można" bić brawo, kiedy właśnie najbardziej by się chciało. Rozumiem, że to nie jazz, i że nie po każdej solówce trzeba od razu klaskać.
Rozumiem, żeby nie bić brawa pomiędzy częściami jednego utworu (choć ja jestem człowiekiem prymitywnym i taka np. trzy czy czteroczęściowa symfonia albo inny koncert to dla mnie - przekładając na język rocka - zwykle kilka oddzielnych utworów, bardziej jak płyta, niż jak utwór, więc też bym po pierwszej części e-molla bił brawo jak nie wiadomo co ;-)).
Ale jeżeli jest jakiś dłuższy repertuar, jak np. teraz na konkursie, i grane są różne utwory... a klaskać wolno dopiero po zakończeniu ostatniego... A przecież pianista może zagrał świetne etiudy i chciałoby się dać wyraz temu, że jego gra nas porwała, ale potem przynudził nokturnem albo balladą, no i jak? Bić mu brawo za to, że coś tam grał piętnaście minut temu?

Ale trzeba się będzie w poniedziałek dostosować :roll:

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 10:50:54 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
:roll:

ale chyba cieszysz się, że idziecie? ja bardzo się cieszę i mam nadzieję, że podzielicie się wrażeniami! :)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 10:53:55 
Awatar użytkownika

classik powidła lasy?

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 17:11:58 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
cieszysz się, że idziecie?

wręcz strasznie! :D

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 19:47:26 
Awatar użytkownika

Das Wohltemperierte Klavier Karolina ile ma durów? Genialnych przez Wielkie G! :)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 09 października 2010 21:07:35 
Cytat:
Das Wohltemperierte Klavier Karolina ile ma durów? Genialnych przez Wielkie G!

przy całym moim uwielbieniu dla Bacha temu mówię stanowcze nie! tzn. grywa się fajnie i w sumie były to jedne z najfajniejszych rzeczy jakich się uczyłam. natomiast słuchać tego na fortepianowo zdecydowanie nie lubię. po prostu fortepian do baroku ma się nijak.

a, z durowych to jeszcze oczywiście symfonia A-dur Mozarta! i jeszcze bardziej oczywiście sześciogwiazdkowa uwertura z Figara.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 10 października 2010 00:36:04 
Awatar użytkownika

Karolina pisze:
przy całym moim uwielbieniu dla Bacha temu mówię stanowcze nie!

...niestety to nie jest ŁADNA muzyka pop

Tytuł:
PostWysłany: czw, 14 października 2010 07:43:53 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
w filharmonii "nie można" bić brawo, kiedy właśnie najbardziej by się chciało.

ale za to można kaszleć na całego :mrgreen: To, co się odbywa na sali w tych przerwach, kiedy (wydawałoby się) powinna być cisza, przechodzi ludzkie pojęcie, po prostu zakład dla gruźlików. Ja rozumiem, że komuś może siedzieć coś w gardle, ale jestem przekonany, że występuje tu mechanizm stadny - wszyscy kaszlą, to co jeden sobie myśli "o, faktycznie, teraz przecież się kaszle!", i jeb! dołączą do chóru. Efekt jest taki, że brakuje tylko efektownych charchnięć :roll:

Hehe, no dobra, odkaszlnąłem, to w następnym wpisie skupię się na wyższych przeżyciach estetycznych :-) Ale to raczej w wątku szopenowskim i raczej w weekend.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 14 października 2010 09:07:08 
Awatar użytkownika

właśnie rozpoczyna się transmisja z przesłuchań! czekamy tylko na żiri, i rozpoczyna się III etap..... :)
Czy gazetka konkursowa Chopin Express jest płatna czy w cenie biletu?

Tytuł:
PostWysłany: pt, 15 października 2010 00:59:59 
Awatar użytkownika

Gazetka jest bezpłatna - ba, oprócz gazetki rozdają też płyty z nagraniami z dni poprzednich!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 18 października 2010 09:38:43 
Awatar użytkownika

jeśli chodzi o konkurs chopinowski, to czasami decyzje jury są dla mnie zagadką. nie rozumiem np. dlaczego Tyson przeszedł do 3 etapu, a Zhdanov albo Fedorova już nie.
tak czy siak świetną sprawą jest tam być i słuchać. najbardziej lubię moment, kiedy wychodzi pierwszy uczestnik w danej sesji, jak go zapowiedzą, to jest ta dłuuuga cisza, napięcie w powietrzu, on się mości na stołku.. :] i ta przerażająca, przynajmniej z mojej perspektywy, świadomość, że trzeba być pewnym pierwszego dźwięku, bo nie można zacząć jeszcze raz. w ogóle też bardzo jest fajne obserwowanie, jak każdy z nich się zachowuje podczas występu. niektórzy mają tak, że wchodzą do swojego, lekko autystycznego świata i nie wychodzą z niego aż do końca, a inni po każdym utworze mają lekki reset i widać, że są zadowoleni, albo nie, z własnego wykonania.
chciałabym jeszcze pójść, może uda mi się wkręcić dziś, albo w środę.

Donny was a good bowler, and a good man. He was one of us. He was a man who loved the outdoors... and bowling, and as a surfer he explored the beaches of Southern California, from La Jolla to Leo Carrillo and... up to... Pismo

Tytuł:
PostWysłany: wt, 19 października 2010 21:21:15 
Awatar użytkownika

Pytanie które nurtuje mnie od dawna: czym kierować się przy kupnie płyt "zawierających" muzykę poważną? Na co zwracać uwagę powinna osoba początkująca? Czym się kierować?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.