Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:58:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 610  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 lipca 2007 16:06:21 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
monika napisał:
A ja uważam, że jest dokładnie odwrotnie!
Gwiazdy są jak góry - chmury są jak morze!

to może uzasadnij to jakoś?

Ależ z wielką chęcią zajmę się werbalizowaniem, gdy już skończę doświadczanie. ;-)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 lipca 2007 16:03:35 
Awatar użytkownika

a ja bym proponował z tych postów zrobić nowy wątek, o którym już dawno myślałem: niebo

myślę, że będę się tam wpisywał

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 lipca 2007 19:00:19 
Awatar użytkownika

No tak... miałam wrócić do tego wątku.

Chmury - Morze
Gwiazdy - Góry

Generalnie uważam, że Kamik, pisząc o nienazwanym abstrakcyjnym poziomie, ujął sprawę bardzo trafnie. Bo oczywiście rozumiem argumenty Craziego i Boskiego, ale i tak nie mają one znaczenia dla mnie osobiście. Istota sprawy polega na tym, które wrażenia/analogie/skojarzenia mają większą moc oddziaływania na konkretnego człowieka. Spróbuję spisać po prostu osobiste skojarzenia - nie są to argumenty, bo tu w ogóle nie chodzi o przekonanie kogokolwiek. Mnie np obrazowość Waszych porównań i tak przecież nie "przekonuje" :-P ;-).

Skojarzenie pierwsze: POZIOM i PION.

Chmury - tak, jak morze - to jednak POZIOM. Owszem, zdaję sobie sprawę, że niektóre chmury mają wysokość bardzo górską, ale na mnie - np leżącą w pozycji kontemplacyjno-horyzontalnej - bardziej oddziałuje ich poziomość, warstwowość i posuwistość. Bo przecież chmury to nie tylko cumulusy, które chyba najbardziej mogą przypominać górę, ale także te jak najbardziej bezkształtne, oceaniczne masy, o których wspominała Elsea (w poście Craziego ;-)).

Ta kwestia jest poniekąd związana z dynamiką, o której wspominał już Kamik.

Kamik pisze:
Crazy, Twoje porównanie jest bardzo dobre, nawet mimo tego, że zupełnie lekceważy tak istotny element jak dynamika.

Chmury są dynamiczne, góry są statyczne. Mogą wyglądać inaczej, w zależności od naszego położenia, ale nie poruszają się przecież. A czynią to chmury, co przypomina falowanie morza. Ostatnio - a dni te były dość wietrzne - patrzyłam na nocne niebo nad Trójmiejskim Parkiem Krajobrazowym i potem nie mogłam się pozbyć sentymentalnej piosenki nocy:

jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem

;-)

Pewnie komuś innemu morze może kojarzyć się przede wszystkim ze spokojną granatową taflą + przebłyski - i wtedy skojarzenie gwiezdne rozumiem. Ale nie podzielam.

Morze to nie tylko dynamika, ale też kolory. Często szaro-białe, jak chmury... Horyzont w takie stratusowe dni znika... nie ma rozgraniczenia między strefą morza i strefą chmur.

Góry i gwiazdy kojarzą mi się natomiast z PIONEM.
To niekoniecznie muszą być skojarzenia dosłowne. Przenośnie liczą się też. Abstrakcja właśnie.
Pion = ambicja. Zdobywanie szczytów góry i sięganie gwiazd.
Chcesz wyżej, wyżej, wyżej... :-)
Zadzieranie głowy. Szczyt jednak esencją góry (ale przecież nie chmury - czy kogoś naprawdę obchodzi wierzchołek chmury?? mnie nie). Szczyt jako statyczny punkt. Takoż - gwiazda. Snop światła, przez gwiazdę rzucany - jak droga do niej, na szczyt.

A teraz drugie skojarzenie. ISTOTA zarówno chmur, jak i morza jest wodnista. Stanowią one jedność żywiołów. (Tego typu analogia nie działa w przypadku góro-gwiazd, ale to chmuro-morze bardziej mnie intryguje, dlatego harmonia wody do mnie przemawia). Skojarzył mi się też pewien wiersz, który chyba już cytowałam na forum. Rainer Maria Rilke.

Samotność jest jak deszcz.
Z morza powstaje, aby spotkać zmierzch;
z równin niezmiernie szerokich, dalekich,
w rozległe niebo nieustannie wrasta.

Dopiero z nieba opada na miasta.
Mży nieuchwytnie w godzinach przedświtu,
kiedy ulice biegną witać ranek,
i kiedy ciała, nie znalazłszy nic,

od siebie odsuwają się rozczarowane;
i kiedy ludzie, co się nienawidzą,
spać muszą razem - bardziej jeszcze sami:
samotność płynie całymi rzekami.

Chmury - deszcz - rzeka - płynięcie - morze...

I w taki niejasno-rozpłynięty, chmurno-morski sposób zakończę już ten przydługi wpis. ;)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 lipca 2007 22:39:47 
Awatar użytkownika

O! Tak!! ja też tak mam :- )

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 18:01:11 
Awatar użytkownika

Bardzo ładnie napisała, chociaż nadal uważam, że statyczność gór jest tylko teoretyczna, dla mnie one się ciągle obracają dokoła mnie ;-)

Co do chmur - patrzę sobie na nie ostatnio przez pryzmat różnych zdań słyszanych w związku z tym wątkiem, i przyznaję, że chmury widziane z ziemi bywają mocno bezkształtną, a więc i oceaniczną masą. Nie wiem dlaczego, ale kiedy robiłem swoje porównania miałem przed oczami niemal wyłącznie obraz chmur widzianych z samolotu. No a tu jak już mówiłem podobieństwo chmur do rozległych pasm górskich wydaje mi się faktem, bez żadnych metafor itd. ;-)

Podobieństwo chmury - morze o wiele bardziej do mnie trafia, niż gwiazdy - góry. Rozumiem, monika, Twoje skojarzenia z ambicją, wchodzeniem na szczyty gór i sięganiem gwiazd, ale dla mnie to jest poezja, dość daleka od obrazu tych zjawisk, który mam w głowie. Tzn. osiąganie szczytów gór kojarzy mi się jak najbardziej ze szczytnymi celami, bo to jest jakiś konkret, ale w przypadku gwiazd pozostaje to czystą metaforą. Może jacyś ludzie próbują dolecieć do gwiazd, ale co ja mam z tym wspólnego.
I gwiazdy = pion? Bardzo dziwne skojarzenie :-)

Tymczasem wczoraj na plaży pojawiło mi się nowe pytanie:

Wolicie kamyczki czy muszelki?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 18:03:58 
Awatar użytkownika

kamyczki!!!! :D
Szczególnie takie do płaskie do robienia kaczek nad morzem!!!!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 18:20:10 
świetny tekst Moniki chociaż nie do końca się zgadzam ze wszystkim stwierdzeniami i dla mnie jednak zostaje opcja góry/gwiazdy i morze/chmury

Crazy pisze:
kamyczki czy muszelki?

chyba muszelki ale co ja tam mogę mówić, nie byłam nigdy nad morzem ;)

dzień czy noc?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 18:25:27 

kamyki - bardzo lubię brodzić w rzece i znajdywać ładne okazy :)
dzień, choć noc też lubię... czasem :mrgreen: dobrze jest się położyć po ciężkim dniu. Ale chodzić sama po nocy nie bardzo lubię, nie zawsze no i w nocy często się boję :wink:

Ostatnio zmieniony pn, 09 lipca 2007 20:01:30 przez Ptak ze wschodu, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 18:40:29 
Awatar użytkownika

MUSZELKI - nadmorskość i delikatność... przyciągająca niezwykłość; szum!

oraz

NOC - czasem dopiero wtedy, gdy ona się zaczyna, ja naprawdę się budzę ;-)... Poza tym najlepiej mi się pisze nocą - nic mnie nie rozprasza, jest cicho i spokojnie. Różne miejsca są najlepsze nocą - wielkie sklepy i nadmorska plaża. Chociaż na przykład NOCNY LAS jest mrożąco-krew-w-żyłach groźny...

Pytanie:

LAS IGLASTY czy LIŚCIASTY, a może MIESZANY?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 19:15:53 
Cytat:
LAS IGLASTY czy LIŚCIASTY, a może MIESZANY

uwielbiam ogromne, rozłożyste drzewa. jest lato, świeci słońce, małe promyki przenikają przez tą gęstwinę, wszędzie jest upał a w samym środku lasu przyjemny chłód, pod nogami trzaskające gałązki... co najmniej mocne pięć gwiazdek! niemniej iglaki mają jakiś tam swój urok, zdecydujmy się więc na opcję pośrednią - las mieszany

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 19:56:47 
Awatar użytkownika

Crazy pisze:
Wolicie kamyczki czy muszelki?

Kamyczki. Muszelki rzadko występują w górach.

Karolina pisze:
dzień czy noc?

Pierwsza myśl - dzień. Ale przecież za dnia bardzo często chcę, żeby się już skończył, a koniec nocy przeważnie pozostaje dla mnie bardzo niemiłym zaskoczeniem. Z tego prosty wniosek, że noc.

monika pisze:

Wizualnie iglasty. Ale jednak liściasty przyjemniejszy w dotyku, co ma kluczowe znaczenie na krętych ścieżkach.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 09 lipca 2007 19:57:08 
Awatar użytkownika

zdecydowanie
monika pisze:
LIŚCIASTY

szczególnie jak świeci słońce, korony np Klonu robie nieziemskie wrażenie. Choć i tak najlepsza jest wierzba(ani to liściaste ani tym bardziej iglaste) :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 10 lipca 2007 12:35:48 

Igor pisze:
prawdziwki, gąski, podgrzybki, maślaki, pomarańczowe koźlarze a może "dostojne" kanie?

Niestety, nie ma na tej liście, ale najlepsze to rydze. Rzadkie teraz a smaczne jakie :) A z listy...maślaki, koźlarze, podgrzybki mniam :)

Monika pisze:

Mieszany. Iglastych jest za dużo, a liściastych nie znam więc nie mogę się o nich wypowiadać...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 10 lipca 2007 15:19:19 
Awatar użytkownika

Ptak ze wschodu pisze:
Niestety, nie ma na tej liście, ale najlepsze to rydze. Rzadkie teraz a smaczne jakie
- khem: "wszyscy dybią na rydza, ten wzrostem skromniejszy i mniej sławiony w pieśniach, za to najsmaczniejszy" :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 11 lipca 2007 06:22:21 
Awatar użytkownika

Mieszane.
A grzyby - ostatnio pieprzniki jadalne czyli kurki. Usmażone na patelni, z chlebem... nie do pobicia!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 610  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.