Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:55:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 366  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 stycznia 2006 20:27:38 
Awatar użytkownika

Jurek_M pisze:
Coś dla Kaja (i chyba nie tylko dla niego)
W bieżącym numerze "Zwierciadła" "Windą na szafot". Film z 1957 r. z Jeanne Moreau i muzyką Milesa Davisa.

Dzieki wielkie Jurku! Kumpel mi mówił ze ma ten film, teraz juz wiem skąd :wink:

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 29 stycznia 2006 22:50:46 
Awatar użytkownika

Filmu niestety nie widziałem, ale muzyka do Windy na szafot jest wspaniała! Mam to nawet na jakiejś pirackiej płycie, z której ledwo co słychać ;-)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 15:14:57 

Właśnie skończyłem oglądać Braci Grimm. Sympatyczna bajka. :)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 15:56:19 

Piotrek_b pisze:
Właśnie skończyłem oglądać Braci Grimm. Sympatyczna bajka.
ja na tym bylem w kinie z moja dorota. i zalujemy. strasznie luzna historia (mozna odniesc wrazenie, ze ulozona na fazie), bez wieszego skladu.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 16:08:32 
Awatar użytkownika

Dobra historia! Jak najbardziej ze składem - postmodernistycznym składem! :)

(Merry - jeszcze mam 2 dni - może coś skrobnę - choć nie obiecuję ;-) )

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 18:04:20 
Awatar użytkownika

To ja, w temacie Bergmana powiedzieć mogę, że widziałem ledwie dwa filmy - bo Poziomki.. nie całe - pamiętam tylko pierwsze sceny.
Natomiast po "Siódmej pieczęci" i "Gościach wieczerzy Pańskiej" wrażenie pozostało mi do dziś.
Zaraz, zaraz - widziałem chyba jeszcze jeden - o dwóch siostrach... co to być mogło?
Wszelkie opinie o wielkości kina Bergmana wydają mi się uzasadnione.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 19:38:52 
Awatar użytkownika

dzis 'Rain Man' again... TVP1, p 20:00

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 20:00:48 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
Zaraz, zaraz - widziałem chyba jeszcze jeden - o dwóch siostrach... co to być mogło?

odnoszę wrażenie, że możesz mieć na myśli Personę... chociaż to NIE JEST o dwóch siostrach...

Wszystkim, którzy w ogóle moglibby być zainteresowani Bergmanem bardzo bardzo serdecznie polecam film pt. Źródło. Odnoszę wrażenie, że na forum naszym wiele osób jest zafascynowanych średniowieczem - Źródło to film do szpiku kości średniowieczny... naprawdę!

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 20:05:13 
Awatar użytkownika

To skoro pytamy się o filmy Bergmana - jak się nazywał ten o schizofreniczce?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 20:26:42 
Awatar użytkownika

A w Źródle tak po krótce o co szło?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 20:37:39 
Awatar użytkownika

Witek - a może o siostrach to Milczenie? Nie pomyślałem, bo jest to jedna z tych moich zaległości :-( ale to jest o siostrach faktycznie. I jeszcze są Szepty i krzyki, ktore są nawet o trzech siostrach.
Piotrek - nie wiem... Jesienna sonata chyba raczej nie jest o schizo (też nie widziałem :oops: :oops: ). Nie kojarzę póki co. Chorych psychicznie kobiet u Bergmana od groma, ale schiozfreniczki na razie sobie nie przypominam.

W Źródle rzecz dzieje się w jakiejś zapadłej wsi, żyje sobie w chacie rodzina - Max von Sydow, jego żona i córka - i ta córka zostaje zamordowana przez jakichś lujów, którzy następnie przychodza do chaty Maxa i proszę o nocleg.
Wstrząsający i piękny film zarazem.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 30 stycznia 2006 21:55:55 
Awatar użytkownika

Hmm.. może Milczenie?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 31 stycznia 2006 15:03:25 
Awatar użytkownika

wczoraj Bravehearta sobie odświezyliśmy

taki niby... niezły film... ale nie znowu aż taki dobry, jak go piszą
Sporo badziewia w nim, część scen przypominała mi te niesławne sceny z końcówki Powrotu króla, co to wszyscy się budza i obściskują, ewentualnie odjeżdżają i płaczą. W ogóle film ten ogląda mi się z podejrzanym dystansem, a przecież ma być taki poruszający i podniosły. Wątek Gibsona i Sophii - ciekaw jestem, w jakim stopniu opiera się o fakty historyczne, bo wygląda wybitnie naciąganie. A jeżeli nawet rzeczywiście taka księżna była, i cos tam z Wallacem kolaborowała albo i romansowala, to typ pokazania tego w filmie zupełnie nie sredniowieczny a za to bardzo współczesno hollywódzki. Co nieco mnie rozczarowuje w kontekście filmu, który w wielu miejscach dość porządnie pokazuje średniowieczne realia.

Trzy gwiazdki.
Best scena: jak Gibson wjeżdża do wsi zaraz po zamordowaniu jego żony.
Best moment: jak król wywala tego kolesia przez okno.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 lutego 2006 12:49:25 
Awatar użytkownika

Właśnie oglądam film "Edukatorzy" i jest tam muzyka Jeffa Buckleya. Konkretnie "Hallelujah".

"Jan (Daniel Brühl) i Peter (Stipe Erceg) mają niewiele ponad 20 lat i sprecyzowane poglądy na życie: nienawidzą establishmentu i wszystkiego co wiąże się z bogactwem.

Swoje idee manifestują w niecodzienny sposób: włamują się do willi zamożnych obywateli i pod ich nieobecność przestawiają meble. Ich autografem jest zostawiana na miejscu kartka z napisem: "Dni twojego bogactwa są policzone. Edukatorzy". Gdy Peter wyjeżdża na pewien czas do Hiszpanii, Jan pomaga jego dziewczynie Jule (Julia Jentsch) wyremontować wynajmowane mieszkanie, którego właściciel wypowiedział jej umowę. Jule zwierza się Janowi, że brak lokum to nie jedyny problem w jej życiu. Dziewczyna ma gigantyczny dług, który musi spłacić niejakiemu Hardenbergowi (Burghart Klaußner), właścicielowi potrąconego przez siebie samochodu. Jule namawia Jana, by włamali się do willi biznesmena. Wspólna wyprawa zbliża parę tym bardziej, że pojawiają się kłopoty. Jule zostawia w willi swoją komórkę. Gdy wracają po telefon nakrywa ich Hardenberg, który rozpoznaje dziewczynę. Edukatorzy nie mając innego wyjścia porywają mężczyznę."

Tytuł:
PostWysłany: śr, 01 lutego 2006 12:59:15 
Awatar użytkownika

Edukatorzy mi się podobali. jakiś rok temu w kinie byłem i nadal nieźle chyba pamiętam więc musiało być dobrze.

A wczoraj obejrzałem Wiernego ogrodnika z Ralphem Finnesem i Rachel Weisz. Bardzo dobry film. I pomysł, i aktorstwo, i zdjęcia, i montaż. Duża przyjemność.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 366  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.