Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:57:49

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 730  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 29 maja 2006 22:24:11 
Awatar użytkownika

Św. Jan od Krzyża: "Droga na Górę Karmel" (ale nie widzę na razie przed sobą jasnych perspektyw wyruszenia na tę życiową wyprawę :wink: )

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: pn, 29 maja 2006 23:37:04 
Awatar użytkownika

Bartek Koziczyński - Kalifornizacja

Zespół Red Hot Chilli Peppers mnie ani ziębi ani parzy. Ale książkę warto przeczytać aby się dowiedzieć z jakimi problemami spotykali się muzycy tego zespołu. I ilu mieli gitarzystów... O masakrycznych problemach z dragami nie wspominając :roll:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 30 maja 2006 10:55:27 

Obrazek

By Kafka

Tytuł:
PostWysłany: wt, 30 maja 2006 11:46:34 
Awatar użytkownika

Cytat:
Zgadzam się z B. Pascalem, że wiara jest swojego rodzaju zakładem na skalę kosmiczną...

Wrócę do tej wypowiedzi, bo coś mi w niej bardzo mocno zgrzyta i prowokuje do kilku uwag.

Zacznijmy od Pascala - jego słynny zakład na istnienie Boga tak na prawdę ma przekonać niewierzących, że warto żyć, tak jakby Bóg istniał, bo wtedy ma się ogromną szansę na zyskanie życia wiecznego - czyli czegoś nieskończenie większego, niż np. wygrana w totka. Bo wygrywa się nieskończoność. Jeżeli Boga nie ma, strata, zdaniem Pascala, jest niewielka, niemal żadna. Bo czymże jest jedno życie w obliczu nieskończoności. Generalnie, rzecz ujmując zakład

Czy wobec tego wiara jest zakładem na skalę kosmiczną? Dla wierzącego (generalnie) to nawet nie kwestia wiary. Istnienie Boga jest punktem wyjścia, czymś oczywistym, jak to, że istnieje wszechświat, powietrze, Księżyc, którego teraz nie widzę itp. Więc, gdzie tu zakład?

Może właśnie chodzi o to:

agu pisze:
nie napisałam wcale, że Pascal twierdził, że wziął udzial w kosmicznym zakładzie o istinenie Boga tylko, że podoba mi się sposób w jaki opisał istotę i skalę "sporu" między tymi co wierzą a tymi co nie wierzą...

Ciekawe.....

Tytuł:
PostWysłany: wt, 30 maja 2006 11:56:21 
Awatar użytkownika

szukajcie w księgarniach już niebawłem

Obrazek

Trzy końce historii, czyli Nowe Średniowiecze 32,90zł
Autor: Jęczmyk, Lech
ISBN: 83-7298-916-8
Trzy końce historii, czyli Nowe Średniowiecze
Kliknij aby powiększyć

Termin wydania może ulec zmianie!

Mam nadzieję, że moja luźne dywagacje na temat przeszłości i przyszłości (bo teraźniejszość postrzegam wyraźnie jako szybko się przesuwający interfejs między wczoraj a jutro) składają się na obraz świata jako jednego żywego organizmu, stale się zmieniającego, ale zawsze tego samego. Zmieniają się dekoracje, stroje i rekwizyty (zwłaszcza bronie, z których się zabijamy), ale stale odgrywamy ten sam spektakl. (…) Daremność zaglądania za kurtynę przyszłości pięknie przedstawiła Ursula Le Guin w atakach na wyrocznię pana Beroszty - za każdym razem dostaje on odpowiedź prawdziwą, ale niewystarczającą. Bóg, który "niweczy znaki wróżów" wyjaśnił sprawę wyczerpująco Mojżeszowi, do którego miał wyraźną słabość. Na pytanie, jak odróżnić proroctwo prawdziwe od fałszywych, otrzymał odpowiedź, że prawdziwe są te, które się sprawdzają. Kryterium rzeczywiście niezawodne - wystarczy poczekać, aż zgodnie z Wielkim Planem przyszłość stanie się przeszłością. (…) Rzecz w tym, że znajomość przyszłości potrzebna jest tym, którzy grają na giełdzie lub planują wojnę. Nie jest niezbędna tym, którzy chcą być dobrymi ludźmi. Podczas drugiej wojny światowej prosta góralka z Siwcówki zwana Kundusią rozmawiała prawie codzienne z Jezusem. Kiedy wieść o tym się rozeszła, mniej uduchowieni górale namówili ją, żeby spytała Jezusa, kiedy skończy się wojna. "To ci nie jest potrzebne do zbawienia", usłyszała Kundusia. No, tak. Otóż to.

Lech Jęczmyk

"Skoro przyjmujemy, iż historia nie stanowi zbioru zdarzeń przypadkowych i przyszłość wynika z przeszłości, naturalnym odruchem człowieka myślącego jest próba wykrycia reguł rządzących historią, czyli procesami zmian świata, w którym i my żyjemy. Lech Jęczmyk jest w Polsce jednym z nielicznych prowadzących samodzielnie takie dociekania. Nawet gdy ktoś się nie zgadza z jego diagnozami - nie zgadza się z pewną wizją historii, a zatem już spogląda z innej perspektywy. Trzy końce historii to prowokujące zaproszenie do rozumowania w skali kultur, religii i cywilizacji."

Jacek Dukaj

Koniec świata a rebours...

Trudno Lecha Jęczmyka streszczać, kondensować, zapowiadać. U niego wszystko jest już skondensowane, podane z wykwintną ironią, wsparte erudycją płynącą z doświadczenia, przemyślenia, oczytania. Wymowa całości jest bardzo niepoprawna, pod prąd. Na wczoraj. Albo - na jutro.
Lech Jęczmyk jest outsiderem, konsekwentnie babrze się w popularnym gatunku, w pulpowych autorach, heretyckich projektach, niecenzuralnych wspomnieniach i zjawiskach z pogranicza. Nie bryluje na glównonurtowych salonach. W czasach wielkich szaleństw i wielkiej przemiany nie wypada być en voque. Bodaj żaden z wielkich duchowych i społecznych przełomów nie zaczynał się w centrum.
Trochę mało w literackich i społecznych rozważaniach Lecha autorów i krytyków polskich. Wielu, wśród nich niżej podpisanego, literacko Jęczmyk ukształtował, drukował nasze rzeczy, udzielał pierwszych w naszym życiu naprawdę profesjonalnych redaktorskich rad. Może dlatego o nas milczy - poważny mężczyzna nie będzie wymachiwał nazwiskami uczniów ze swojej szkoły. Prawda, sporo miejsca poświęca Zajdlowi, tyle że między nimi na pewno nie było mowy o mistrzu i uczniu. Chodziło o wojowników (mistyków?), którzy się wspierają, działając na różnych odcinkach literackiego frontu..
Rozróżnienie między wiedzą operacyjną i procesową - oto jedna z ciekawszych intelektualnych dystynkcji na jaką Lechu zwracał naszą uwagę. Dotyczy to dziedziny ducha ale też faktów społecznych. Są rzeczy które się czuje, podejrzewa, przeczuwa lecz nie sposób ich dowieść. Zwłaszcza przy takich sądach jak dzisiejsze. Przy takich samozwańczych cenzorach. I przy takich adwokatach. To dlatego pisarz paranoiczny Philip K. Dick, stał się ulubionym autorem Jęczmyka i w ogóle nas wszystkich.
Paradoks, który nikogo w środowisku fantastów nie dziwi - science fiction, horror, nawet fantasy zdradzają w swych najciekawszych artystycznie przejawach znacznie większy zainteresowanie rzeczywistością niż inne rodzaje i gatunki literackie. Dlatego w książce pierwszego polskiego promotora science fiction znajdziemy opis erotycznego snu polskiej kobiety w stanie wojennym i ... porównanie stanu ducha armii niemieckiej wędrującej na Wschód oraz stamtąd wracającej. Kto zajrzał w twarz Hitlera podczas parady zwycięstwa w Warszawie w 1939 roku, ten rozpozna ten sam metaliczny błysk w innych twarzach, naznaczonych diabelstwem i klęską.
Jęczmyk patrzy na nasz świat jak na Rzym w przededniu rozpadu. W felietonach rejestruje i komentuje znaki rozproszone w życiu i literaturze. Czasem się powtarza. Wraca do tych samych autorów, zjawisk, diagnoz procesów. Łatwo na podobnych nawrotach przyłapać także Ewangelistów.

Maciej Parowski

Lech Jęczmyk urodził się w roku 1936 w Bydgoszczy, od roku 1939 mieszka w Warszawie. Z wykształcenia jest filologiem rosyjskim. W latach 1984-2003 związany z miesięcznikiem "Fantastyka" ("Nowa Fantastyka"). Był (krótko) kierownikiem działu publicystyki w telewizji i bezskutecznie usiłował coś zdziałać na polu politycznym w podziemnej Polskiej Partii Niepodległościowej i w nadziemnym Ruchu dla Rzeczypospolitej. Uwieńczył swą karierę stanowiskiem nauczyciela w liceum ogólnokształcącym, zapoznając się z ludźmi z przyszłości. Obecnie na emeryturze. Tłumaczył książki m.in. Vonneguta, Hellera, Dicka i Le Guin. Wydał kilkanaście antologii. Otrzymał kilka nagród za działalność wydawniczą i tłumaczenia, ale najbardziej dumny jest z tego, że jego pracę i postawę doceniały najwyższe czynniki państwowe: był wyrzucany z pracy na polecenie Komitetu Centralnego PZPR, prezydenta Wałęsy i kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego.

Rok wydania: 2006
Stron: 360

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: śr, 31 maja 2006 12:14:27 
Awatar użytkownika

Małe trole i wielka powodź! W końcu! Brakujące ogniwo!

Ps.
Disneyland by Kafka? He he :D .

Tytuł:
PostWysłany: śr, 31 maja 2006 20:44:14 

Meriadok Brandybuck pisze:
Lech Jęczmyk ... był wyrzucany z pracy na polecenie Komitetu Centralnego PZPR, prezydenta Wałęsy i kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego.

Trudno go nie lubieć.

Meriadoku, czy LJ obecnie gdzieś publikuje? (nie licząc tłumaczeń)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 31 maja 2006 23:28:07 
Awatar użytkownika

Zacząłem czytać "Dwanaście" Świetlickiego.... Obiecujące.

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 01 czerwca 2006 07:54:47 
Awatar użytkownika

Jurku, aktualnie Leszek nie pisuje nigdzie regularnie
w ostatnim Czasie Fantastyki jest świetny z nim wywiad
Dodam jeszcze,że jest już strona książki
http://www.trzykonce.yoyo.pl/
gdzie jest wywiad (przeprowadzony przez Filipa Memchesa - wrzucę do awanturium ;), kilka rozdziałów książki w promocji i red Parowski, który pisze:
Kto zajrzał w twarz Hitlera podczas parady zwycięstwa w Warszawie w 1939 roku, ten rozpozna ten sam metaliczny błysk w innych twarzach, naznaczonych diabelstwem i klęską.

to zdanie o Hitlerze, przyznam,że mnie powaliło...

" (...)Czy pan myśli,że nasze żydowskie pisma są tylko dla jakiegoś widzimisię pisane spółgłoskami?Każdy wyszukuje sobie skryte samogłoski, które zawierają dla niego jedynego określoną myśl, żywe słowo nie powinno zamieniać się w martwy dogmat."

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 czerwca 2006 21:10:20 
Awatar użytkownika

"Swiat poety. Rozmowy z Josifem Brodskim" spisane przez Solomona Wołkowa.

Kiedyś już pobieżnie przeleciałem tę książkę. Teraz staram się czytać w miarę uważnie. Tak trzeba, bo rzeczy ciekawe a nawet odkrywcze, a w każdym razie istotne, w lekturze tej rozmowy łatwo przeoczyć.

Dla mnie jest tu dużo rzeczy bardzo zajmujących. Wiadomo - Brodski. Wiadomo - Rosja a właściwie Związek Radziecki trzeźwymi i przenikliwymi oczami człowieka. Ludzie, system. Materiał do porównań z losami bohaterów legend lat osiemdziesiątych: Lietowa i Diagilewej. Leningrad/Petersburg i Nowy Jork - czyli dwa miasta, które chciałbym zobaczyć bardziej niż inne. No i, przede wszystkim, różne zaskakujące i dla mnie ważne rzeczy, o których Josif mówi. Bo to jest w gruncie rzeczy o człowieku - w sposób który bardzo mi odpowiada.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 06 czerwca 2006 23:16:49 

skończyłem "Proces" Kafki. Czytałem to wcześniej i byłem zachwycony przedstawieniem zagubionej osoby w rękach systemu. Po przeczytaniu "Zamku" już tak nie patrzę. Druga książka o wiele ciekawiej to wszystko pokazuje, więc Józef K. odpada

Tytuł:
PostWysłany: czw, 08 czerwca 2006 10:52:00 
Awatar użytkownika

"Nieludzkiej poddani próbie" - o losach cywilów podczas powstania warszawskiego. powrót do powstańczej tematyki po miesiącu przerwy. przedtem troche mistyki.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 09 czerwca 2006 09:27:14 
Awatar użytkownika

Aktualnie: fragmenty "BEOWULFA" (niestety nie mogę znaleźć całości nigdzie). Literaturę staroangielską bardzo lubię.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 09 czerwca 2006 09:34:35 
Awatar użytkownika

Puddleglum pisze:
"BEOWULFA"

O! Uwielbiam! :D
I mam to w domu po angielsku (trudno powiedzieć, że w oryginale, bo w tłumaczeniu ze staroangielskiego). Mogę Ci kiedyś, Puddleglum, pożyczyć, jeśli z bagien swych trafisz kiedyś do Warszawy!

Tytuł:
PostWysłany: sob, 10 czerwca 2006 16:24:09 
Awatar użytkownika

obecnie wiersze Baczyńskiego, tak to wszystko co związane z historią, a czasem nawet filozofia...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 730  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.