Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:09:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726 ... 730  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 09 lipca 2025 13:53:29 
Awatar użytkownika

MARCUS GREY ,,The Clash. Ostatnia załoga na mieście'', wyd. Kagra, Poznań 2011r.

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: wt, 22 lipca 2025 08:29:26 
Awatar użytkownika

Heinrich Böll - Portret grupowy z damą

Nie spodziewałem się, że można napisać książkę na tak dramatyczny temat (miłość Niemki i Rosjanina pracującego w III Rzeszy przymusowo w 1944 roku), tak, żeby jednocześnie uniknąć jakichkolwiek chwytów melodramatycznych, wyciskających łzy, prostych i tanich, zrobić to z dużym polotem, a nawet humorem, a jednocześnie ani trochę nie zbanalizować tematu, nie strywializować, ukazać całą grozę. I przy okazji troszkę pokalać własne gniazdo, bo trzeba przyznać, że Böll w drapaniu różnych niewygodnych dla swojego narodu miejsc bywał naprawdę mistrzowski. Świetna powieść, a przy tym bardzo gęsta i zakręcona, ale to jeden z tych przypadków, że jak człowiek przebrnie przez ten gąszcz, to odczuwa pełną satysfakcję.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 23 lipca 2025 15:19:57 
Awatar użytkownika

MICHAŁ A PIEGZIK ,,Morze Koralowe 1942'', wyd. Bellona, Warszawa 2016r.

BARTŁOMIEJ BART DYRCZ ,,Elektryczny Baca. Andrzej Dziubek'', wyd. Astraia, Kraków 2023r.

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: pn, 28 lipca 2025 12:35:48 
Awatar użytkownika

JÓZEF FLAWIUSZ ,,Wojna żydowska'', wyd. Bellona, Warszawa 2023r.

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: pt, 01 sierpnia 2025 10:36:41 
Awatar użytkownika

JACEK STYKOWSKI ,,Kapital Hal'', wyd. Capital, Warszawa 2017r.

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: ndz, 03 sierpnia 2025 21:40:32 
Awatar użytkownika

Pietruszka pisze:
marcela pisze:
Teraz czytam drugi tom „Szkiców piórkiem” Andrzeja Bobkowskiego. Dla mnie to odkrycie Ameryki.

od lat mam w planie przeczytać te pamiętniki, i po Twoim wpisie wiem, że już im nie odpuszczę... :)

Napisz tu, jak przeczytasz. Jestem ciekawa Pietruszkowej opinii :)

Jest urlop, to jest Pan Samochodzik :) Tym razem ósma część i chyba dalszych już nie będę powtarzać. Ale ten, czyli "Tajemnica tajemnic", bardzo dobry (choć już przecież numer tomu wysoki) - miejsce akcji czeska Praga i Bieszczady, złodzieje ikon z terenów połemkowskich i alchemicy z czasów Rudolfa II. W sam raz na lato! :D

Co słychać u twoich kuzynów, centaura i jednorożca?

Charles Reznikoff

PostWysłany: ndz, 03 sierpnia 2025 21:46:02 
Awatar użytkownika

O, to jeden z pierwszych jakie czytałem, dawno dawno temu!

PostWysłany: pn, 04 sierpnia 2025 07:00:04 
Awatar użytkownika

Może trzeba ten tom podrzucić Marcinowi - przeczytał wczesnym latem Templariuszy i bardzo mu się spodobali. Natomiast Księga strachów kompletnie nie weszła i raczej już ją wirtualnie odłożyliśmy na półkę. W przypadku Marcina istotny jest komponent historyczny, a ten Rudolf II to może być z różnych względów całkiem udany trop.

Ja czytam: Carlos Fuentes - Łeb hydry, ale to temat na dłuższy wpis, może najpierw niech skończę!

PostWysłany: wt, 05 sierpnia 2025 17:55:01 
Awatar użytkownika

FELICJAN PAWLAK ,,Z oflagu do Tobruku''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: wt, 05 sierpnia 2025 18:07:06 
Awatar użytkownika

W. Osiatyński, Rehab.
Mam słabość do takich książek

PostWysłany: wt, 05 sierpnia 2025 18:23:31 
Awatar użytkownika

@Crazy: Łeb Hydry w wydaniu z poznego Nike w białej okładce z dziewięcdziesiony? :)

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: śr, 06 sierpnia 2025 13:42:16 
Awatar użytkownika

Dokładnie tak!
Tak a propos, zbieram się do wpisu w wątku o seriach wydawniczych :-)

PostWysłany: śr, 06 sierpnia 2025 15:28:48 
Awatar użytkownika

Oznacza to, że mamy na tej stronie wątku dwie impresje o książkach w tej samej oprawie graficznej, bo ten Boll wyżej u mnie, to też Nike z 90sów!

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: ndz, 17 sierpnia 2025 14:58:51 
Awatar użytkownika

manool pisze:
A ja czytam Szarą godzinę Springera

... ponieważ jestem przed wymianą okularów, czytam "Szarą gadzinę"... myśląc...no nieźle nieźle.... ;) :)

a u mnie były:

"Bóg ukryty. W poszukiwaniu ostatecznego sensu " - Viktor E. Frankl **1/2

Po "Człowieku w poszukiwaniu sensu" moje drugie spotkanie z tym austriackim psychologiem, psychiatrą... no i filozofem. I tak jak jego świadectwo jest wyjątkowe, tak filozofia która wyrosła na jego gruncie to jakiś dziwny, blady, i w sumie drażniący egzoteryzm mający swe źródło w przeświadczeniach autora, podanych w formie pewników i aksjomatów, z jednoczesnym nawet nie dystansem, ale jakąś awersją do tzw. "religii instytucjonalnych". Frankl wychodzi od pięknej, biblijnej wizji Boga Ukrytego, którą niestety wiąże z nieobecnością Boga, a jego potencjalny realizm i urzeczywistnienie jest obecne tylko w sile energii ludzkiej dążącej do znalezienia sensu. Samo podejście do Boga historycznego pełne jest zdań o oczywistości nieprawdziwości istniejącego w historii zbawienia Absolutu, który działa poprzez swoje wcielenie i Kościół. W sumie nie mam do zarzucenia Franklowi tego, że przedstawia Boga jako abstrakcyjną zasadę sensu, ale nie mogę przyjąć dogmatyzmu z jakim to robi jednocześnie odrzucając dogmatykę jako taką. Z tego wynika też wartość cierpienia - w pewnym znaczeniu oczywiście - które nie jest wyzwaniem rzuconym człowiekowi aby nadawał im swoje znaczenia, ale ...obiektywną tajemnicą udziału.
Ciekawa pozycja uzupełniająca do zrozumienia Frankla koncepcji poszukiwania sensu.

"Ze wspomnień warszawskiego adwokata" - Henryk Nowogródzki ****

Książka dodana przy zakupie w którymś z antykwariatów jako prezent i przeczytana jako pierwsza. Krótkie wspomnienia dojrzałego mecenasa. Cała plejada postaci, mordercy, pijacy, złodzieje, nieszczęśnicy, gwiazdy przedwojennej i powojennej palestry, wstrząsające dramaty i chwile czasami surrealistycznego humoru. Świetna, chciałem napisać książeczka, ale nie! - książka! podczas czytania której myślałem: Aras! To dla Ciebie historia! :)

"Wyborny cywilista Stanisław Goldstein w żydowski Sądny Dzień kładł cylinder i udawał się do synagogi na Tłomackie, a w święta wielkanocne przychodził do bufetu sądowego, rozkładał swe kanapki z macy i zabierał się do jedzenia. Jego przyjaciel i kolega adwokat Czesław P., który się wychrzcił i pozował na szlagona mówił:
- Nie rozumiem Stasiu, jak ty możesz jeść macę. Jest w niej przecież chrześcijańska krew.
- Ja cię zapewniam, Czesiu, że w niej tyle krwi chrześcijańskiej, co i w twoich żyłach...
Bufet huczał radośnie."

"Kim jest człowiek?" - Abraham Joshua Heschel *****

Książka Roku!
Jestem niemal pewien, że jest to odpowiedź skierowana do przemyśleń Frankla. Jedna strona potrafi ważyć tyle, co niejeden opasły tom! Ten wspaniały rabin potrafi w dwóch, trzech zdaniach opisywać, patrzeć, pokazywać rzeczy tak podstawowe, że zapomniane. Ostatnio bardzo interesuje mnie antropologia. Jest coś w poglądzie, że ostatnia wielka herezja nie będzie miała za przedmiot Boga, tylko człowieka i będzie właśnie stricte antropologiczna.

"Przeciwieństwo tego, co ludzkie nie jest tym, co zwierzęce, lecz tym, co demoniczne."

"Myśl jest raczej odzewem na bycie niż inwencją. Świat nie leży plackiem przed nami, czekając na to, by wspaniałomyślność ludzkiego umysłu nadała mu porządek i wewnętrzną spójność. Rzeczy przywodzą coś na myśl. Kiedy fanaberie cichną i wszystkie słowa nieruchomieją, świat mówi. Musimy spopielić banały, by przygotować nastrój do słuchania. Pojęciowe banały fałszują; przyjęte z góry pojęcia są niedostosowane. Wiedza wiąże się z miłością, pielęgnowaniem rzeczy, które chcemy poznać, z tęsknotą, z byciem-wciągniętym-do, byciem obezwładnionym."

"Luźne kartki" - Jan Parandowski ****

Książka wydana w 1965 roku. Dziennik (fragmenty, luźne przecież kartki) pisany od 1944 roku do roku 1963. Bardzo ciekawe. Pokazane źródła miłości do antyku i współczesny Parandowskiemu świat. Jest w tych zapiskach jakaś szlachetność duszy, jakaś wizja czasu większego od pojedynczego życia a w tym pojedynczym istnieniu wyrażona. Bardzo przyjemna lektura.

"czerwiec 1953
W Krakowie w wielu lokalach rozklejono druki z takim tekstem: "Pożywienie jest podstawą życia". Ameba zrobiła to odkrycie miliard lat temu."

"Król życia" - Jan Parandowski ***

Biografia Oscara Wilde'a. Za dandysami nie przepadam. :)

"Zagubiona dzielnica" - Patrick Modiano **

Literacka Nagroda Nobla 2014! Na-pra-w-dęęę??!!
Zagubiona dzielnica miała zdecydowanie czarować. mnie nie oczarowała. dość powiedzieć, że przerwałem czytanie książki na 6 kartek przed końcem książki i poszedłem spać. Być może w innych utworach Modiano byłby mi bliższy.

"Wybór wierszy" - Salvatore Quasimodo ****

W górze jest sosna skręcona,
uważnie słucha czeluści
pniem wygiętym jak kusza.

Schronienie nocnych ptaków
o późnej godzinie rozbrzmiewa
szybkim biciem skrzydeł.

Ma swoje gniazdo także moje serce
zawieszone w powietrzu, ma głos
i też nasłuchuje po nocach.

Prazeodym pisze:
Heinrich Böll - Portret grupowy z damą

Chciałbym wrócić do jego "Zwierzeń klowna". Jest to jedna z pierwszych powieści jakie przeczytałem w życiu. W serii Nike... oczywiście. I pewnie coś jeszcze. :)

marcela pisze:
Napisz tu, jak przeczytasz.

No pewnie. :)

PostWysłany: pn, 18 sierpnia 2025 09:49:30 
Awatar użytkownika

JAKUB STASZAK ,,Rawicz 1919'', wyd. Bellona, Warszawa 2019r.
p.s swego czasu zachwalał na swoim kanale profesor UMK ŚP Jarosław Centek, że teraz przeczytałem.

RAFAŁ KSIĘŻYK ,,King . Muniek Staszczyk'', wyd. literackie, Kraków 2019

Tak dużo, tak mocno ''

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726 ... 730  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.