Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 09:52:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: wt, 04 lutego 2025 21:15:28 
Awatar użytkownika

Prazeodym pisze:
wkręcił się w aportowanie, dobry jest, może poza jednym failem, kiedy uznał, że przyniesie mi kulczkę prosto do kubka z kawą.

Ale to znaczy, że jest dobry w rzucaniu do celu. :D Ciekawe, jak radziłby sobie w koszykówce?

PostWysłany: śr, 05 lutego 2025 08:53:32 
Awatar użytkownika

Jest też całkiem niezły w łapaniu rzeczy w locie. Albo w zabawie w przerzucanie rzeczy dziurą pod drzwiami do łazienki i toalety. Albo w okradaniu mnie (zawsze gdy biorę prysznic) z ręcznika na podłodze w tejże łazience, który zdobywa wciskając łapę przez wspomnianą dziurę i przeciągając na drugą stronę.

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: sob, 08 lutego 2025 19:54:00 
Awatar użytkownika

Fajnie o nim piszesz, porządny kot :)

A to moja Kropka :):
Obrazek

PostWysłany: sob, 08 lutego 2025 19:54:40 
Awatar użytkownika

Dzień dobry!

PostWysłany: sob, 08 lutego 2025 20:59:23 
Awatar użytkownika

Cudna! :D

PostWysłany: ndz, 09 lutego 2025 19:31:01 
Awatar użytkownika

Co za biały kieł! :mrgreen:

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 21:26:51 
Awatar użytkownika

Chcę tu wspomnieć o Krotce, bo losowała niejeden raz w WFO. Dziś zakończyła życie. Nerki... miała 14 lat. Był to bardzo piękny i towarzyski kot.

PostWysłany: pt, 27 czerwca 2025 22:06:46 
Awatar użytkownika

Oj... :(
Ale miała już 14 lat? :shock: Mi się wydawało, że ona się pojawiła jakoś tak razem z WFO...

PostWysłany: ndz, 11 stycznia 2026 19:01:19 
Awatar użytkownika

Tak, 14 ...

Obrazek

A teraz też o kocie - przy domu rodziców od kilku lat mieszka kocica o mało oryginalnej nazwie Kicia. Na początku była totalnie nieufna, raz się okociła, potem raz udało się ją złapać i wysterylizować. Generalnie jest tak - przychodzi codziennie (najczęściej od tyłu, do drzwi biura), je z miski, daje się wtedy głaskać ale nie łapać, do środka wchodzić nie chce. Śpi pod szopką.
I trzy dni temu przyszła wieczorem pod biuro, tata otworzył drzwi, dał jej jeść, potem jak zwykle bez większej nadziei spytał "Kicia, wchodzisz czy nie?". Ona tak chwilę stała na progu, łypie i łypie, wreszcie - szur! i do środka. Tam spała w zrobionym dla niej legowisku. Honor kota honorem kota, ale jak mróz dobrał się jej w końcu do tyłka to podjęła właściwą decyzję :mrgreen:

PostWysłany: ndz, 11 stycznia 2026 20:43:08 
Awatar użytkownika

Ech, Krotka... Ale fajnie z tą Kicią :D .

A u nas też mrozy spowodowały pewną zmianę, z tym, że to trochę dłuższa historia. Bo odkąd zmarła Lulka, która miała silny instynkt terytorialny, to zaczęły się kręcić koło domu różne inne koty. Florka jakoś niezbyt przekonująco je goniła, a ostatnio całkiem wyluzowała. Może to wiek, ma prawie 12 lat i sporo różnych współistniejących problemów zdrowotnych.

A z tymi zewnętrznymi kotami czasem udawało się zakolegować. Istotny był Marian, poniekąd protoplasta, buras - niestety przepadł. Słodki był Mirek, rudy, uroczy kocurek, ale znaleziono dla niego dom. Do dziś żałujemy. Potem zaczęła pojawiać się czarna Milena, bardzo wyschizowana - może córka, a zapewne partnerka Mariana. I wreszcie Chrumka ("Jak mogłeś dać jej takie imię?"), ona nawet w twarzy ma coś z Marianka.

Wszystkie te koty pojawiały się za sprawą naszych byłych, osobliwych sąsiadów. Miewały obróżki, ale tak poza tym były zaniedbane. Marianowi osobiście zdjąłem obrożę, bo widziałem, że mu przeszkadza, wyjebałem do kosza nie mówiąc nikomu; a jak cierpiał, to woziliśmy go do weterynarza. W zimie je wspieraliśmy, nawet jakieś budki im szykowałem na mrozy. A potem sąsiedzi się wynieśli, a Milena i Chrumka zostały, choć ich status był specyficzny.

Owszem, wzięliśmy pod opiekę, ale nie zamieszkały z nami, choć swobodnie właziły do domu. Wcześniej, latem, gdy nie było jeszcze Chrumki, Milena miała taki zwyczaj, że o piątej rano darła ryja pod moim oknem. Nie za bardzo mi to pasowało, więc pewnego wieczora zamknąłem ją w takim naszym drugim budyneczku, zwanym "Kamiennym kręgiem". Potem ustalił się zwyczaj, że oba tzw. polne koty (właściwie obydwa) w ciągu dnia robią co chcą, ale wieczorem się je woła, zaprowadza do apartamentu, wydaje obiadokolację i zamyka. Rano się otwiera, ona wychodzą, przeciągają się i lecą z podniesionymi ogonami na śniadanie wydawane przed domem. Ze dwa lata tak przeminęły.

Ale właśnie. Te ostatnie mrozy spowodowały, że nastąpiła zmiana. Uznałem, że z Florką może się nie kochają, ale gwałtownych konfliktów już nie ma. Oszem, niełatwo pogodzić żywienie schorowanej seniorki z tymi młodymi wariatkami, ale... przed nami czwarta noc z trzema kotami pod jednym dachem. Na razie bez większych problemów. Niby one wcześniej spędzały dużo czasu w domu, ale dla mnie to jednak nowość.

No, w każdym kątku po kociątku!

Ostatnio zmieniony ndz, 11 stycznia 2026 20:44:40 przez antiwitek, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: ndz, 11 stycznia 2026 20:43:35 
Awatar użytkownika

Krotce bardzo dziękuję za WFO a Tobie bardzo współczuję. Trzymaj się!

PostWysłany: pn, 12 stycznia 2026 17:37:24 
Awatar użytkownika

Będę się upierać, że Krotce mądrze z oczu patrzyło!

A Kicia to tak niezła, że dopiero 3 dni temu wlazła do domu. Jak ona wytrzymała wcześniej? Chyba, że w Poznaniu nie było aż tak zimno - ale mimo wszystko! :shock:

PostWysłany: śr, 11 marca 2026 10:58:49 
Awatar użytkownika

W Szwecji wprowadzono nowe regulacje dotyczące opieki nad kotami. Właściciele nie mogą zostawiać zwierząt samych przez cały dzień, a złamanie przepisów może skończyć się grzywną lub nawet karą więzienia.

Nowe prawo nakazuje miedzy innymi codzienną interakcję z kotem, opiekun powinien poświęcić mu czas na zabawę co najmniej dwa razy dziennie i zapewnić odpowiednie miejsca do odpoczynku.

Władze podkreślają, że brak kontaktu z człowiekiem może prowadzić u zwierząt do stresu, problemów behawioralnych i depresji.

[źródło: Bozita]

PostWysłany: śr, 11 marca 2026 22:56:41 
Awatar użytkownika

Masakra.
Swoją drogą ciekawe, jak zamierzają to kontrolować...

PostWysłany: czw, 12 marca 2026 07:14:01 
Awatar użytkownika

:zena

Myślę, że to ci gangusi, co robią od lat rozróby w Szwecji, że to oni zostawiają te koty. Trzeba zrobić z nimi w końcu porządek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.