Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 10:55:14 
Awatar użytkownika

. pisze:
Wszystko rozumiem. Mimo, że sam nie jestem zachwycony, uważam że takie twierdzenie jest bez sensu. Jeśli ktoś ma obywatelstwo polskie jest Polakiem - tak mówi prawo regulujące tą kwestie, czy Tobie i mnie się to podoba czy nie.

Jednak nie rozumiesz. Nie twierdzę, że naturalizowany Polak nie jest Polakiem. Twierdzę jedynie, że nie podoba mi się robienie z obcokrajowców Polaków na chybcika tylko dlatego, że "ładnie będzie grał w reprezentacji". Uważam, że na kazdego takiego Olka, czy Rogera przypada co najmniej 100 osób, które bardziej zasługują na polskie obywatelstwo i którym bardziej an tym zależy.

Cytat:
Jeśli chcesz dalej dyskutować i decydować czy naturalizowany Polak jest Polakiem ("bo nie kocha kraju tak jak ja") polecam zebrać 100 tysięcy podpisów itd.

Dyskutować chcę (a raczej chciałem). Wyraziłem swoją opinię na ten temat i tyle. Skąd Ci się nagle wziął pomysł, że chciałbym o tym decydować? Ja takich pretensji nie zgłaszałem. Tak jak nie pisałem, że Polakiem może być tylko ktoś, kto "kocha kraj tak jak ja". To już Twoje tradycyjne dodatki, które czerpiesz nie wiadomo skąd. :)

. pisze:
A ktoś mi odpowie czemu kibicuje się drużynom miejskim, najczęściej zbieraninie genów z całego globu?

Niechcący walnąłeś gola do własnej bramki, że tak się sportowo wyrażę. :lol: Pogadaj sobie z kibicami klubowymi (tak na marginesie porównywanie sportu klubowego z narodowym jest bez sensu, ale to juz inna bajka) i poznaj ich zdanie na temat ściągania do drużyny zawodników z całego świata. Oczywiście dzięki temu drużyna gra na lepszym poziomie, ale każdy kibic (czy jak kto woli kibol) będzie zawsze bardziej cenił wychowanka klubu, który jest wierny drużynie i barwom klubowym, niż nawet najlepiej grajacego zawodnika, dla którego będzie to tylko kolejne beznamiętne miejsce pracy (patrz np.: Gołaszewski w Polonii, Kucharski w Legii, czy Wieszczycki w ŁKS-ie i sympatia jaką Ci zawodnicy cieszyli się w swoich klubach). Zauważ także, że bardzo częstro zdarza się, że kibice klubowi są skonfliktowani ze wszystkimi z kim tylko się da w środowisku, któremu teoretycznie kibicują: z działaczami i zawodnikami. Można by więc zapytać do czego są przywiazani i co ich wogóle trzyma na tym stadionie. Przeciętny kibic odpowie, że przywiązanie do barw klubowych, do historii klubu i do wspólnoty kibicowskiej. Nie przypadkiem najbardziej "kosmopolityczne" kluby mające najwięcej kibiców na całym świecie, mają ich stosunkowo mało we własnym mieście (nie wiem jak to eygląda teraz, ale np. kidyś w samym Manchesterze większą popularnością cieszył się bardziej lokalny Man. City niż wielki i bogaty Man. Utd.).

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:03:38 
Awatar użytkownika

Gravi pisze:
Przyczyną całej dyskusji jest brak rozróżnienia lub rozróżnienie pojęć Polaka jako członka narodu i Polaka jako obywatela Polski

Otóż to.
Też nie podoba mi się nadzwyczajnie szybki tryb przyznawania obywatelstwa w związku z zawodami sportowymi, trąci to takim drobnym cwaniactwem. Niemniej po przyznaniu takiegoż - człowiek ów jest już Polakiem i tyle. A mówiąc "jest Polakiem" zawsze na zasadzie odruchu mam na myśli "obywatel Polski" a nie "ktoś narodowości polskiej".

Peregrin Took pisze:
Tym razem ja się pomyliłem. Ale przecież toto jeszcze słabsze od Meksyku.

Generalnie zgoda, Meksyk jest silniejszą drużyną (w majowym rankingu FIFA na miejscu 17, zaś Paragwaj na 24). Ale akurat mecze Paragwaju w 1/8 finału były ostatnio dość dramatyczne. Mieli wtedy niesamowitego Chilaverta w bramce. Z Francją w 1998 roku było cały czas 0:0 i bodaj trzy minuty dzieliły oba zespoły od karnych. Gola strzelił jednak Blanc i Francuzi zdobyli potem tytuł. Niemcy też zdobyli jedynego gola w samej końcówce meczu, a wcześniej chyba Roque Santa Cruz nie wykorzystał "setki"... Oby Polacy byli tak "słabi" by odpadać dopiero w emocjonujących meczach po wyjściu z grupy...

Wracając do Euro: myślicie że z Niemcami zagramy jednym napastnikiem czy Leo zaskoczy wariantem np: 4-4-2?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:38:13 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
Skąd Ci się nagle wziął pomysł, że chciałbym o tym decydować? Ja takich pretensji nie zgłaszałem. Tak jak nie pisałem, że Polakiem może być tylko ktoś, kto "kocha kraj tak jak ja". To już Twoje tradycyjne dodatki, które czerpiesz nie wiadomo skąd.

Oczywiście, że napisałeś.

Pet pisze:
powinni w niej grać tylko zawodnicy, którzy tak jak ja czują więź z krajem, w którym się urodzili, lub ostatecznie z którego pochodzą ich rodzice, nawet jeśli od 20 lat mieszkają i pracują za granicą

Powinni? A więź z krajem ("tak jak Ty") to niby co to jest?

Sorry, ale rzucasz jakimiś zupełnie nieopisywalnymi i niepoliczalnymi kryteriami, jasnymi tylko dla Twojego widzi-misie.

* * *

Ps. Tak prywatnie po raz kolejny upraszam o powstrzymanie się od takich tekstów, wprowadzasz bardzo nieprzyjemny klimat dyskusji:

Pet pisze:
Nie zrozumiałeś

Pet pisze:
Jednak nie rozumiesz

Sorki, to ja będę decydował, czy rozumiem lub nie.

To nie szkoła, ok?

Ostatnio zmieniony śr, 04 czerwca 2008 11:39:13 przez ., łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:38:25 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
Otóż to.
Też nie podoba mi się nadzwyczajnie szybki tryb przyznawania obywatelstwa w związku z zawodami sportowymi, trąci to takim drobnym cwaniactwem.

No i własnie w tym rzecz. Gdyby chodziło o zawodnika, który mieszkał w Polsce od lat, od lat też posiadał obywatelstwo, to przynajmniej dla mnie nie było by problemu, bo przyjąłbym, że ktoś taki przyjął obywatelstwo z bardziej wiążących go z naszym krajem pobudek niż chęć wystąpienia na Euro czy Mundialu, żeby móc się pokazać międzynarodowym menadżerom piłkarskim i otrzymaniu po mistrzostwach jakiejś lukratywnej propozycji.

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:40:29 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
od lat

Od ilu? 2, 20, 13 i pół? :roll:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:48:15 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
myślicie że z Niemcami zagramy jednym napastnikiem czy Leo zaskoczy wariantem np: 4-4-2?

myślę, że 4-4-2 lub ewentualnie 4-4-1-1, tak przynajmniej wynikało z tego co mówił.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:48:28 
Awatar użytkownika

...no ale w końcu może też dojśc do absurdu ,że w reprezentacji Polski zagra 11 murzynów z afryki ....skoro każdy Roger może byc Polakiem,to o co chodzi ?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:49:10 
Awatar użytkownika

Viator pisze:
4-4-1-1

A to nie jest zwyczajowe ustawienie naszej reprezentacji w ostatnich latach?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:51:37 
Awatar użytkownika

. pisze:
Oczywiście, że napisałeś.

Pet napisał:
powinni w niej grać tylko zawodnicy, którzy tak jak ja czują więź z krajem, w którym się urodzili, lub ostatecznie z którego pochodzą ich rodzice, nawet jeśli od 20 lat mieszkają i pracują za granicą

Powinni? A więź z krajem ("tak jak Ty") to niby co to jest?

:roll:

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie poczucie więzi nie jest synonimem kochania.

. pisze:
Sorry, ale rzucasz jakimiś zupełnie nieopisywalnymi i niepoliczalnymi kryteriami jasnego tylko dla Twojego widzi-misie.

Pewnie, że niepoliczalnymi. Ale czasami wystarczy zdrowy rozsądek, a nie aparatura pomiarowa. No chyba, że chcesz mnie przekonywać, że potrzebujesz jakiś skomplikowanych mentalnych urzadzeń badawczych, żeby stwierdzić, że przywiązanie do kraju takiego np. Olisadebe, który dostał obywatelstwo właściwie w przededniu eliminacji do Mistrzostw w Korei i w zasadzie od razu potem przeniósł się do Grecji, a z racji iż nie jest od wielu lat powoływany do kadry, to nie ma nawet powodu, zeby wracać do Polski na wakacje, jest raczej mizerne, by nie powiedzieć zerowe. :roll:

. pisze:
mądrze gadasz, tylko głupio

To był tylko żart. Jeśli uraził to przepraszam.

. pisze:
Nie zrozumiałeś

Tu nic niestety nie poradzę. Naprawdę nie zrozumiałeś tego co napisałem i nie jest to zależne od Twojej decyzji - stopień niezrozumienia można poznać po tym, że polemizujesz ze mną obalając argumenty, których nie podnosiłem. Ale nie pękaj. To nie szkoła. Pały nie będzie ;)

Zdrówka życzę

PS:
. pisze:
Od ilu?

W każdym razie wiecej niż miesiąca, który dzielił otrzymanie obywatelstwa, do wystąpienia na Euro, bądź Mundialu. ;)

Ostatnio zmieniony śr, 04 czerwca 2008 11:55:32 przez Pet, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:53:27 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
A to nie jest zwyczajowe ustawienie naszej reprezentacji w ostatnich latach?

raczej tak, prawie przez całe eliminacje graliśmy z jednym wysuniętym napastnikiem.
pomyliłem się, w sumie to chodziło mi o 4-3-3, a czemu napisałem 4-4-1-1? nie wiem :roll:

edit: myślę, że Niemcy liczą na to, że będziemy się blokować jak na MŚ, ale mogą się ździwić.

Ostatnio zmieniony śr, 04 czerwca 2008 11:54:59 przez viator, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:53:28 
Awatar użytkownika

Czy można posty o istocie obywatelstwa przerzucić gdzie indziej, hę? :|

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:54:32 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
przywiązanie do kraju takiego np. Olisadebe

On miał trochę lepszy argument - polską żonę. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 11:59:58 
Awatar użytkownika

Peregrin Took pisze:
On miał trochę lepszy argument - polską żonę.

O ile pamiętam, to ślub tez był przyspieszony, żeby Oli zdążył wystąpić w eliminacjach. Do ostatniej chwili nie było wiadomo, czy da radę wystąpić w meczu z Ukrainą.

Zdrówka życzę

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 12:03:16 
Awatar użytkownika

Pet pisze:
Do ostatniej chwili nie było wiadomo, czy da radę wystąpić w meczu z Ukrainą

No w ogólności to masz rację, ale w szczególności to nie :wink:. Oli zadebiutował w reprezentacji już dwa i pół tygodnia wcześniej w meczu towarzyskim z Rumunią. Nawet gola strzelił.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 04 czerwca 2008 12:06:49 
Awatar użytkownika

A fakt!

Chodziło mi w każdym razie o pierwszy mecz reprezentacji w składzie "eliminacyjnym". Pamietam nawet pełne niepokoju nagłówki prasowe, w których wyrażano troskę, czy formalności związane z przyznaniem obywatelstwa nie przeciągną się na tyle, że uniemożliwią Olkowi przyjazd na zgrupowanie.

Zdrówka życzę

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 84  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.