Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 12:13:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 639, 640, 641, 642, 643  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 27 marca 2026 07:11:39 
Awatar użytkownika

Od początku, czyli już od naprawdę ładnych kilku lat, zupełnie nie potrafiłem się przekonać do Bednarka. I gdy nagle ostatnio zaczęło się wydawać, że może jednak… to ten mi tu takie coś. :|

Generalnie słabiutko. I jak zwykle, czyli - z tą Szwecją może i nawet wygramy, ale jechać na turniej w takiej formie wstyd. Ludzie to będą oglądać.

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 09:24:05 
Awatar użytkownika

Paradoksalnie mam wrażenie, że im jest łatwiej jak niby jest trudniej. Grają z Holandią, każdy oczy dookoła głowy, domyka swoje strefy i jak pies rzuca się na swoją szansę na konterkę. A jak trzeba przebić się przez taką hordę Albańczyków (kiedy to oni są tymi rottweilerami, co chcą pożreć faworyta), to łoo panieeeee. I tak od lat. Pamiętam jak kilka lat temu graliśmy straszny piach z Albanią, jakimś zupełnym cudem wygrywając 4:1 ale po słabiutkim meczu. A kilka dni później wszyscy zwarci, czujni, gotowi z Anglią. Natomiast nie mam pojęcia jaki pomysł na grę ma Szwecja wg. stanu na marzec 2026, więc ciężko mi powiedzieć co tam się stanie :wink:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 09:44:42 
Awatar użytkownika

Nie obstawiłem a trzeba było :cyklop

Nerwowy, ciężki, nieprzyjemny mecz. Tak jak pisaliście - obrona jakaś elektryczna, aż strach pomyśleć co by było gdybyśmy w barażach wylosowali Włochy lub Danię. Bednarek Bednarkiem (odpowiednik bramkarza Wandzika z lat 80 - w kilku Średnio Ważnych Meczach bronił ok, by w tym Najważniejszym zawsze puścić jakiegoś niebywałego babola), ale Kiwior zagrał bardzo blado a Cash wręcz niechlujnie. W sumie naszą defensywę raz uratował - i to przy stanie 0:1 - niecelny strzał Albańczyka z 8 metra na w połowie pustą, a raz (już przy 1:1) szczęśliwą interwencją Grabara w sytuacji sam na sam. Z plusów - z przodu działo się lepiej, choć długi czas było w tym więcej robienia szumu niż konkretów. Dobrze, że weterani jeszcze raz wzięli sprawy w swoje ręce.
Z tych średniaków Kamiński wyrazistszy niż Skóraś, a z młodych Pietuszewski konkretniejszy niż Rózga (choć obaj jednak nieco chaotycznie, no ale to przywilej nastolatków ;)

Obejrzałem właśnie skrót meczu z drugiej pary. Peem wam, że Szwedzi nie zagrali jakoś wybitnie, tylko Ukraina bardzo słabo. W Sztokholmie na pewno nie stoimy na straconej pozycji, choć zagrać trzeba będzie - szczególnie z tyłu - o wiele, wiele pewniej.
Trzeba liczyć na to, że:
Prazeodym pisze:
m jest łatwiej jak niby jest trudniej

A w pozostałych parach?
Czesi przeżyli huśtawkę nastrojów z Irlandią, przegrywali u siebie 0:2, wyrównali i ostatecznie zwyciężyli w karnych!
W Bratysławie chyba szok - Słowacy, którzy jeszcze w eliminacjach potrafili ograć Niemców, teraz przegrali 3:4 z Kosowem!
Walia - tu można mówić o małej niespodziance - też po karnych przegrała zarówno z Bośnią jak i z Hercegowiną.
A poza tym jednak zgodnie z przewidywaniami - Włosi, Duńczycy i Turcy są już w finale baraży.

A więc:
Bośnia i Hercegowina - Włochy
Szwecja - Polska
Kosowo - Turcja
Czechy - Dania

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 10:14:25 
Awatar użytkownika

Walia grała przeciwko dwóm drużynom? No to wielki szacunek, że poległa dopiero w karnych! :wink:

Przypomnę, że w XIII (czyli najlepszej) księdze Tytusa, Romka i A’Tomka miał nawet miejsce mecz czterech drużyn.

Tytuł: OT: żarcik
PostWysłany: pt, 27 marca 2026 10:15:11 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
też po karnych przegrała zarówno z Bośnią jak i z Hercegowiną.

Jasio ogląda w telewizji mecz. Nagle przychodzi dziadek. - Kto gra? - pyta. - Austria - Węgry - odpowiada Jasio. Na to odzywa się dziadek: - A z kim?

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 10:15:57 
Awatar użytkownika

Tak, też mi się to skojarzyło, gdy w przypadku któregoś z niedawnych turniejów faktycznie zdarzył się taki mecz.

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 10:20:21 
Awatar użytkownika

podoba mi się trener Urban i żal mi go, bo nie widzę szans na pokonanie Szwecji, choć chętnie to odszczekam

bramka Zielińskiego wspaniała, Pietuszewski ożywczy, obrona niestety (znowu!) fatalna

PostWysłany: pt, 27 marca 2026 11:12:13 
Awatar użytkownika

swoją drogą to mam internetowo-towarzyskie kontakty z różnymi Serbami i zawsze było mi żal ich reprezentacji, bo ma od lat podobne problemy co nasza (teoretycznie niezła grupa piłkarzy, która jest słabo zarządzana i dziwacznie chimeryczna mentalnie w momentach próby) tylko GORZEJ, a jeszcze zawsze ten chorwacki sąsiad za ścianą, który musiał zostać akurat światową potęgą

a teraz okazuje się, że w ogóle nie dostali się nawet do baraży, bo właśnie Albania ich wywaliła, dalej w walce o mundial zaszli Macedończycy (choć wczoraj potężny wpierdol), Bośniacy, a Kosowo (!) wygrało 4:3 (!!) ze Słowacją, to myślę, że kurwica w ogóle musi być potężna :mrgreen:

FORZA NAPOLI SEMPRE!

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 19:06:30 
Awatar użytkownika

No i co myślicie? Sądzę że może być 0:1 lub 1:0, kto strzeli to już zabetonuje i wygra

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 19:19:46 
Awatar użytkownika

Remis i dogrywka. A w niej szczęście, a może doświadczenie, jednak po naszej stronie.

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 19:35:27 
Awatar użytkownika

myślę, że dobijemy do wieku bez wygranej ze Szwecją na wyjeździe

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 21:50:03 
Awatar użytkownika

wielka szkoda :/ były szanse, ale z tak fatalną obroną nie mamy czego szukać

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 21:54:53 
Awatar użytkownika

Ano. Można się zżymać na postawę sędziego, ale przy takich prezentach dawanych Szwedom przez naszą obronę nie ma to sensu.

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 22:45:34 
Awatar użytkownika

Ogromna szkoda. Mecz można z naszej perspektywy podsumować słowami "ach, jaka piękna porażka". Bo zagraliśmy dobry mecz, przez 3/4 meczu Szwedzi byli zupełnie zdominowani. To Polska była kreatywna, do przodu, szybka - Szwedzi tylko laga do przodu i może wyjdzie coś z tego albo ze stałego fragmentu. Ale w sumie co z tego? Wynik brzmi 3:2 dla Szwecji i zostajemy w domu :(
Tak na gorąco - myślę, że w ostatnim kwadransie akurat zabrakło nam takiej michniewiczyzny. Mieliśmy Zalewskiego, Kamińskiego, Pietuszewskiego na świeżości. Może trzeba było zwolnić, cofnąć i ugryźć Szwedów z kontry. Tymczasem 86 minuta i Grabara spieszy się z wybiciem, no bo przecież jesteśmy lepsi, zaraz to my strzelimy na 3:2, wybija źle i w efekcie jest potem róg i gol. No ale to gdybania po meczu... I w ogóle dalszy ciąg dyskusji - kibicom podoba się gra do przodu, nie ma nudy, przeważamy, stwarzamy... Michniewicz drażnił bo tam było męczenie buły i liczyło się nawet jakieś niestrawne 1:0 po golu półdupkiem. A dziś - no było do przodu i fajnie, ale jednak jest 2:3.
Dawno nie czułem takiego rozczarowania. Przegrana z Francją w 1/8 ostatnich MŚ mało mnie zasmuciła - byliśmy drużyną gorszą. Tak samo 1:3 z Austrią na ME - byliśmy drużyną strategicznie głupszą. Ale ten dzisiejszy wynik będzie jak zadra. Ostatnio tak nierozsądnie przegraliśmy chyba z Senegalem w 2018.

PostWysłany: wt, 31 marca 2026 23:04:49 
Awatar użytkownika

Słowacja i Szwecja na Euro 2020? Podobne historie co dzisiaj.

Cytat:
Ogromna szkoda. Mecz można z naszej perspektywy podsumować słowami "ach, jaka piękna porażka". Bo zagraliśmy dobry mecz, przez 3/4 meczu Szwedzi byli zupełnie zdominowani. To Polska była kreatywna, do przodu, szybka - Szwedzi tylko laga do przodu i może wyjdzie coś z tego albo ze stałego fragmentu. Ale w sumie co z tego? Wynik brzmi 3:2 dla Szwecji i zostajemy w domu :(

Kurczę, ale właśnie ciekawe, że ja nie uważam, że my mamy, że tak to technicznie ujmę, jakieś źle wykalibrowane ustawienia wyjściowe. W sensie, że wiesz - selekcjoner przyjmuje zbyt optymistyczne, radosne założenia, a potem tracimy po 2-3 gole co mecz, bo kiedy bawimy się w kreowanie, to zdeterminowany zawodnik przeciwników przejmuję piłkę, gra z kontry i jak ma zdrowie i determinacje, to po sprincie przez pół boiska zostaje sam na sam z bramkarze, albo w ogóle 2 vs 1 jak jeszcze jakiś jego kolega dołączy. Takie momenty były: za Sousy, za Probierza, zresztą ten pierwszy ewidentnie trochę się z tego wycofał jak trzeba było zagrać z Albanią o baraże na wyjeździe, a ten drugi to sam nie wiem, chyba już się pogubił i nie wiedział co dalej. Trochę tak było zresztą z Albanią ostatnio, ale powiedzmy, że można było to zrzucić na ogólną dynamikę meczu, gdzie zupełnie debilnie stracona bramka sprawiła, że w drugiej połowie trzeba było iść do przodu, choćby na wariata.

Natomiast problem polega na tym, że my mamy jakiś notoryczny problem z bronieniem w sytuacjach kiedy jesteśmy cofnięci, zagęszczeni, stłoczeni przed swoja bramką i niemalże ustawieni na polu karnym w 10 chłopa. Jakiś problemy z odbiorem, ustawieniem, przekazywaniem krycia, odpuszczaniem zawodników, brakiem doskoku, zawodnikami drużyny przeciwnej, którzy pojawiają się jak duch z maszyny, a nikt wcześniej się nimi nie przejmował itd. Kurde, no jest to niesamowite i naprawdę rzadko widuję drużyny, które mają aż taki problem! To było i za Sousy (pod koniec trochę ich poustawiał, ale i tak przerżnął z Węgrami po dokładnie takich błędach) i za Michniewicza, gdzie mieliśmy dwóch defensywnych pomocników - toporów i stoperów z zakazem przekraczania linii środkowej i graliśmy ultraniskim pressingiem, a i tak wyszliśmy z grupy na geniuszu bramkarza i jałowości Meksyku, tak było za Santosa, za Probierza i tak jest teraz. Straciliśmy gola na 1:2 ustawieni pod obronę stałego fragmentu gry, który był do obrony (no dobra, tutaj wyszło, że jednak Zalewski to taki średnio defensywny zawodnik i stąd w ogóle ten wolny się wziął, ale to wciąż było do ogarnięcia), gola na 2:3 z rojem czerwonych koszulek pod swoją bramką. I o ile rozumiem jeszcze jak kryminał odpierdalał Kamil Glik, w momencie gdy miał jakiejś 87 lat i grał w drugiej lidze włoskiej, o tyle jak takie rzeczy robi, nawet nie znakomity duet z Porto, bo to już w ogóle jakiś błąd w systemie, ale nawet Paweł Dawidowicz (dziesiątki meczów w Serie A, gdzie tydzień po tygodniu tych topowych napastników dość regularnie miażdżył fizycznie i psychicznie), Sebastian Walukiewicz (lata solidnej kariery w Serie A) czy Tomasz Kędziora (niby nie topowe ligi, ale jakaś ogromna ilość występów w Lidze Mistrzów i innych pucharach przez lata) TO JA NAPRAWDĘ NIE WIEM :faja: Oni są (od 1986 roku z przerwami?) pod wpływem jakiejś klątwy, tego się nie da normalnie wyjaśnić!

Żeby było ciekawiej to czasem w zaskakujący sposób te problemy na moment znikają z jakaś Anglią, Holandią czy Hiszpanią, gdzie cały mecz się pali, ale wszyscy równo, twardo i z animuszem bronią i okazuje się, że w zasadzie to nie jest tak łatwo nas skrzywdzić.

...fakt, że dzisiaj swoje zawalił obrońca, hmmm, Widzewa Łódź, obecnie, hmmmmm, w strefie spadkowej, i szczerze mówiąc to ja naprawdę nie wiem czy naprawdę to był dobry wybór...

FORZA NAPOLI SEMPRE!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 639, 640, 641, 642, 643  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.