Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 08:04:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 27 października 2025 10:16:26 
Awatar użytkownika

Z dumą donoszę, że udało mi się naprawić gramofon. Problem tkwił w opadającym talerzu, z czym zresztą był problem od samego początku. Kiedyś to naprawiłem za pomocą taśmy klejącej, ale po + - 20 latach puściła. Teraz nie byłem w stanie dobrze z tym trafić. Aż wpadłem na pomysł by pod spód dodać podkładkę od węża ogrodowego - taka mała wąska która jest w każdej nasadce. Zawinąłem dwa razy, ale to dawało lekki opór. Więc dodałem smaru do kostek i jest idealnie. Gramofon trzyma szybkość obrotu i brzmi wybornie. Teraz tylko wymienię igłę.

PostWysłany: pn, 27 października 2025 10:23:56 
Awatar użytkownika

A pomyślałeś o tym, że może ktoś to kiedyś przeczyta i będzie szukał części w ogrodniczym i na przykład Strefie Kostek, żeby naprawić sobie sprzęt? :D Gratulacje!

PostWysłany: pn, 27 października 2025 16:39:09 
Awatar użytkownika

:D Nie pomyślałem.

Kurcze, lubię naprawiać takie rzeczy. Po 5 miesiącach od dostania w prezencie na urodziny mogłem posłuchać Wojny i pokoju!

PostWysłany: wt, 09 grudnia 2025 16:36:27 
Awatar użytkownika

Dotarły do mnie dzisiaj: płyn do mycia płyt, szmatka do ich czyszczenia tymże płynem, szczotka welurowa do ściągania syfu z rowków i dwie szczoteczki do igły i kolejne koperty na '7. Jestem na finiszu przeglądu kolekcji, wymiany i opisywania okładek etc. Zostało jeszcze jakieś pół półki Kallaxa. Jestem na literze "V". V jak Volcano. Trzepali tyle repressów i mieli taki bałagan, że niejednokrotnie etykieta mówi swoje a matryca coś zupełnie innego. Wieczorny detektyw mi się aktywuje i tylko takiej lupki z podświetleniem brakuje mi do pełni wyposażenia.

edit: właśnie zakończyłem opisaną wyżej pracę. Wszystko z pomocą discogs.com, riddimguide.com i komercyjnej bazy Roots Knotty Roots, która dawniej była wydawana w kodeksie, a obecnie jest dostępna online.
Ciekawe czy inne gatunki mają swoje analogiczne źródła/ zestawienia. Słyszeliście/ znacie/ korzystacie?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa UTC+1godz.