Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:08:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 643  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 13:43:42 
Awatar użytkownika

:piwo: :)

Blog polityczny: http://foxx-news.blogspot.com

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 13:50:23 
Awatar użytkownika

artykuł z GW - cymesik :)

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 17:25:17 
Awatar użytkownika

Brasil, Brasil

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 17:31:56 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
..Boski .....jak pójdę kiedyś na mecz Legii z moim synem to automatycznie staniemy się bandytmi?

Ja to bym raczej polecał jakiś szlachetniejszy sport / publikę :-).

Cytat:
BÓG, HONOR ,OJCZYZN

A co to do jasnej ciasnej ma wspólnego z kopaniem piłki za kasę przez grupę spoconych facetów?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 17:33:24 

. pisze:
Ja to bym raczej polecał jakiś szlachetniejszy sport.

Jaki? Piłka nożna jest bardzo szlachetnym sportem.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 17:33:34 
Awatar użytkownika

Dla mnie nie. W sensie może być - sam czasem chodzę, ale znam ciekawsze. A gdy dochodzi już jakaś "ideologia" to serdecznie dziękuje.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 18:15:43 
Awatar użytkownika

ee, Boski, ale na serio z Twojego wpisu jakby wynika, że jak ktoś zacznie być kibicem piłkarskim, to natychmiast staje się chuliganem... :o przecież to bzdura!
a ideologia - mnie akurat to nie przekonuje za bardzo, ale rozumiem radość z wygranych narodowych reprezentacji - wyobraziłam sobie/przypomniałam 3/4 gigantycznego stadionu w barwach brazylijskich (mogłyby być i biało-czerwone ale jakoś łatwiej z Brazylią ;-)) - toż to świetne jest! wiadomo, że taką radość ubiera się w słowa-hasła, nie ma się chyba o co oburzać (stwierdzam po głębokim namyśle)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 18:19:47 

. pisze:
A gdy dochodzi już jakaś "ideologia" to serdecznie dziękuje.

Ideologia niestety rodzi się w głowach fanatyków, nie na boisku.
elsea pisze:
wyobraziłam sobie/przypomniałam 3/4 gigantycznego stadionu w barwach brazylijskich

jakby tak było z Polską dajmy na to w 2012, i jakieś podium...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 18:23:27 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
być kibicem piłkarskim, to natychmiast staje się chuliganem...

Jak w żadnej innej dziedzinie bardzo blisko tu od jednego drugiego - ba! czasem aż trudno ich od siebie rozróżnić.
Staram się również odróżniać piłkę klubową od reprezentacji, zauważam tą subtelną różnicę. Tylko od dziecka nie rozumiem faktu, że np. jeśli Kamerun jest lepszy od Polski, to czemu mam kibicować tym gorszym? W sensie oczywiście można, ale to postawa wprost antypatriotyczna. Co (po dłuższym namyśle) uważam za totalną brednię, wodę z mózgu i demagogię.

O, taka olimpijska lekkoatletyka - to jest sport! A nie żłopanie piwska i darcie ryja przez 1,5 h. Rozumiem (jak pisałem, czasem zdarza mi się iść na Lechię - i o ile pierwsze od 9 lat derby na Traugutta odbędą się z publicznością, to idę), ale z dzieckiem co niedzielę bym tam nie chodził.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 18:44:03 
Awatar użytkownika

. pisze:
Tylko od dziecka nie rozumiem faktu, że np. jeśli Kamerun jest lepszy od Polski, to czemu mam kibicować tym gorszym? W sensie oczywiście można, ale to postawa wprost antypatriotyczna.
hmmm jakoś nigdy tego tak nie widziałam... to znaczy inaczej - może wiem, że dla niektórych byłoby to antypatriotyczne, ale nie dla mnie - nie mierzę swojego patriotyzmu oddaniem dla drużyny narodowej (a cudzego nie mierzę w ogóle). A jeśli ktoś mierzy - jego sprawa. Zaniepokoiłoby mnie natomiast urzędowe ustalanie kto jest, a kto nie jest patriotą (na przykład paragraf 5 punkt 3 "Patriotą jest ten, kto wiernie kibicuje polskiej reprezentacji narodowej podczas rozgrywek międzynarodowych" z podpunktem "konieczność noszenia biało-czerwonego cylindra").

Natomiast w drugą stonę - że dla kogoś kibicowanie Polakom jest częścią jego patriotyzmu - dobrze rozumiem.

Nie wiem, czy dość jasno napisałam, czym sie te dwa spojrzenia dla mnie różnią...

. pisze:
O, taka olimpijska lekkoatletyka - to jest sport!
ech, no dobrze, ale tam też startują reprezentanci poszczególnych krajów...?
Co prawda nie z olimpiady, ale (dla mnie) podobnie - musiałam sprawdzić, kto wygrał sztafetę mężczyzn 4x100 w Monachium 2002, za to pamiętam, kto zdobył srebro, bo byli to Polacy. To jest głupie z mojej strony? Korzeniowski z kolei - też pamiętam go dlatego, że Polak - bo, szczerze mówiąc watpię, bym "sama z siebie" zainteresowała się chodem...

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 18:54:08 
Awatar użytkownika

elsea pisze:
ech, no dobrze, ale tam też startują reprezentanci poszczególnych krajów...?

Mam wrażenie, że jednak przyświeca tam inny duch - duch rywalizacji sportowej (oczywiście zawodników rożnych narodowości), a nie duch rywalizacji międzynarodowej po prostu. Bardziej w tym kierunku idą moje myśli - Iza, aż tak głupim sportowym ignorantem nie jestem :-).

elsea pisze:
Korzeniowski

Jakoś nie widzę murów po bazgranych nazwiskami zawodników, nie uważacie to za ciekawe? Tu nie chodzi o sport w ścisłym znaczeniu, tu chodzi o wspólnotę, o wojenno-plemienną rywalizację, stado i "ideały" (?).

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 19:19:10 
Awatar użytkownika

. pisze:
duch rywalizacji sportowej (oczywiście zawodników rożnych narodowości), a nie duch rywalizacji międzynarodowej po prostu
rozumiem to, co piszesz, nawet bym powiedziała, że się prawie zgadzam... ;-)
Ale szczegóły mi nie pasują. Po prostu rywalizacja międzynarodowa jest bardzo naturalna i choć mogę przyjąć, że np Alonso i Hamilton jadą dla jednego teamu, ale normalne jest dla mnie też to, że Hiszpanie wolą jak wygrywa Fernando...
Zastanawiam się też na przykład nad wielką radością w minionych latach z wszelkich zwycięstw Polski nad zawodnikami ZSRR... (3bajkowym stylem dorzucę gest Kozakiewicza jako coś specjalnego do zastanowienia... ;-)). To się dla mnie zbyt mocno przeplata, całkowite oddzielenie narodowości od rywalizacji sportowej - wiem, że nie postulujesz tego, ale zawody olimpijskie jako jakiś abstrakt dla mnie malujesz...

. a propos Korzeniowskiego pisze:
Jakoś nie widzę murów po bazgranych nazwiskami zawodników
ale tu wracamy do początku naszej rozmowy :] Popularność piłki nożnej sprawia, że wśród kibiców są bardzo różni ludzie! I po prostu upraszczanie - kibic=huligan" mi nie odpowiada...
Pewna tajemnicza ręka napisała kiedyś na ścianie obok windy w naszym starym bloku "Windom Earl tu był" (lub coś podobnego) - ciekawe, czy potem mieszkańcy tej klatki schodowej uważali, że fani Twin Peaks to jakieś chamy i prostaki ;-)
Oczywiście, że ciekawi mnie dlaczego akurat piłka nożna jest tak popularna. Ale zestawienie jej np. z biegami nie sprawia, że chociażby sprint na 100m jest jakiś "mądrzejszy" od kopania okrągłego przedmiotu...

I oczywiście
. pisze:
Tu nie chodzi o sport w ścisłym znaczeniu

Tylko jeszcze, że co to jest "sport w ścisłym znaczeniu"?? Uważasz, że zawody Olimpijskie są tego realizacją? Może oglądaliśmy różne olimpiady ;-)
PS to pytanie nie ma charakteu "atakującego" : Tylko chciałabym się upewnić - tak jest?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 19:36:55 
Awatar użytkownika

ja tez się trochę podzielę się swoimi spostrzeżeniami mniej lub bardziej na temat. bo znudzony swego czasu wielkim polskim futbolem który stał się dla mnie porażką nie tylko ze względu na wspomniane tutaj burdy „kibiców” ale też niestety na indolencję umysłową większości piłkarzy swoje miejsce odkryłem w piłce nożnej niższych klas bo tam jeszcze tli się ta iskierka zdrowej sportowej rywalizacji. Co prawda tez bym sobie na jakiś mecz pierwszoligowy poszedł ale już raczej bez większego ciśnienia…

Olbrzymią frajdą jest za to iść od czasu do czasu na mecz 4 ligowy…to jest poezja dopiero… i tam się zdarzają burdy ale częściej przyjmują one formę parodystyczną, np. kiedy banda gniewnych polusów wbiega na murawę boiska w Bytowie czy innym Połchowie i zaczyna wydawać wszystko mówiące okrzyki aaaaaUUUUU. sprzedawanie meczów za dwie piłki czy 10 par korków.
poza tym psy czy inne zwierzęta biegające na boisku wprowadzają jakąś taką ciepłą domową atmosferę. przez tą kameralność widowiska jest rzeczą oczywista że na widowni nie ma praktycznie osób przypadkowych. są sami swoi. poza tym jaka radością jest zobaczyć kiedy np. po 80 minutach bezładnej kopaniny piłka wreszcie trafia do siatki. To jest tak jak z Królestwem Bożym które cieszy się bardziej z jednego nawróconego niż 99 sprawiedliwych (czytaj z jednej bramki w 4 lidze niż z 99 w ekstraklasie) a kibice drużyny, której oddałem na zawsze swoje serce :wink: a mianowicie gdyńskiego Bałtyku oprucz tego że bija się od czasu do czasu po gębach (zwykle dostają od ortodoksyjnych dresów z Arki) organizują co roku różne akcje charytatywne. jedną na dzień dziecka (wożą różne prezenty do hospicjów) a druga w mikołajki (robią cos podobnego).

no i na meczu można czasem usłyszeć z ust jakiegoś 75 letniego kibica „sędzia kalosz”.

a swoją drogą może w oceanarium powinno się założyć wątek o stadionowych przyśpiewkach
go west bałtyk królem jest…

Tytuł:
PostWysłany: pn, 16 lipca 2007 19:43:57 
Awatar użytkownika

brus li pisze:
swoje miejsce odkryłem w piłce nożnej niższych klas bo tam jeszcze tli się ta iskierka zdrowej sportowej rywalizacji.

O, ja też. Bardzo lubię te rozgrywki i te ligi. :piwo: A to, co piszesz o meczach jest mi bardzo bliskie. Obok boiska mojego klubu stały do niedawna kurniki. Czasem kury pasły się na boisku. Na szczęście nie w dni meczowe. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 17 lipca 2007 07:46:49 
Awatar użytkownika

. pisze:
jeśli Kamerun jest lepszy od Polski, to czemu mam kibicować tym gorszym?

E, ja tam przeważnie kibicuję gorszym i skazanym na pożarcie.

I chyba zbyt ostro rozdzielasz "zły" futbol od "niewinnej" olimpiady. To nie są tak proste podziały...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9638 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 643  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.