Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:03:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 10:25:53 
Awatar użytkownika

Cytat:
Scham69

zawsze mogło być gorzej

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 11:29:18 
Awatar użytkownika

..będę dziś finiszował z lekturą
A z Zabrza zamiast do Kokotka trzeba było pojechac do pobliskiego Nakła nad zalew Chechło..Woda czysta i podobno naturyści tam są :wink:
Czarny deszcz przeraził mnie :shock: :)
Bardzo fajny rozdział o mieście Lublin..
Zazdroszczę autorowi sposobu postrzegania świata..
Kiedyś w kościelnej gablotce przeczytalem tekst mniej więcej takiej treści.
Bądż cały czas jak dziecko , patrz na świat jak dziecko i pojmuj go jak dziecko , bo jak to wszystko stracisz będziesz nieszcześliwy.
Prawda to..prawda.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 12:09:35 
Awatar użytkownika

W książce pojawia się stwierdzenie, że prawdopodobnie nikt już nie pamięta zespołu Zbylaki Maryi. Otóż nieprawda, ja doskonale pamiętam. Byłem co prawda tylko na jednym koncercie, na UKSW w Warszawie, to było gdzieś w okolicach 2001-2002, ale do dzisiaj go bardzo dobrze wspominam. I żałuję, że nie byłem na większej ilości koncertów i że zespół ten już nie istnieje.

Utwór "Rampapararam" wykonany na tym koncercie (a także na późniejszym koncercie Armii również na UKSW) był później hitem na wielu obozach i wyjazdach harcerskich. Moja przyjaciółka świetnie to śpiewała, zresztą utwór jest na tyle energetyczny i łatwy, że wszyscy w mig go podłapywali. My tylko zgubiliśmy literki "m" i śpiewaliśmy "Rappaparara!" :p

Ułożylismy coś około kilkunastu, albo i więcej zwrotek do tego, zresztą ze względu na łatwość, z jaką można było pisać zwrotki, utwór ten był często wykorzystywany przeze mnie we wszelkiego rodzaju konkursach i zabawach, w których trzeba było przedstawić swój utwór wokalno- instrumentalny (gdzie najważniejsze są słowa).

Do współczesnej Armii raczej się nie nadaje, ale na koncertach solowych Budzego dałby radę :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 12:13:10 
Awatar użytkownika

polake pisze:
Utwór "Rampapararam" wykonany na tym koncercie

Przyznam, że nie znosiłem, gdy Armia grała to na koncertach. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 16:21:27 
Awatar użytkownika

Mam już własny egzemplarz, poczytuję sobie - spokojnie i powoli - więc będę mógł pewnie co nieco tu zapisać.

Rewelacyjna jest dla mnie Przedmowa! Od razu powoduje uśmiech, wprowadza w klimat książki, ale też pozostawia określone wrażenie, jakiś niepokój.
Był czas kiedy i ja często widywałem samą północ na zegarku, tyle że był to budzik z cyferblatem. Nie wiedziałem co o tym myśleć. Teraz za to widuję nieraz 14:10, co kojarzy mi się z Grunwaldem. Hm.

Bardzo zaskakujące są dla mnie te wizerunki dziwnych postaci z Rembertowa. Pamiętałem niektóre z wierszy drukowanych w TR, albo z piosenek, ale nie spodziewałem się, że są to wspomnienia z tak wczesnego okresu. Zastanawiam się kiedy ich wizerunki przybrały tak mityczne i intrygujące kształty.

Mnóstwo urody mają te wczesne opisy: sukienki, dziewczęta, papierosy, szlochy, dyskoteki - jaki wdzięczny świat! A z czasem stają się też opisem obyczaju dawnego czasu - "znaleźć się "w towarzystwie" i co wtedy?" - jak pisał Maleńczuk na okładce jednej swojej kasety "w podręczniku tego nie znajdziecie".

Bardzo ciekawe są też opisy doświadczania sztuki sakralnej przez dziecko. Jakie to ważne się okazuje! Prawosławni rzeczywiście mają to wszystko bardzo solidnie pouzasadniane - wręcz teologicznie, a u nas często się "obrazki" traktuje z pobłażaniem i lekceważeniem. A sam pamiętam książeczkę do nabożeństwa babci Zosi, nieraz z siostrą oglądaliśmy umieszczone w niej święte obrazki - siostra starsza więc objaśniała mi niektóre: w tym jasnym okienku anioły odbierają skrzydła dla siebie.

Książka pisana jest z humorem, ale też często trafiają się słowa, które jakoś człowieka dotykają, poruszają, trochę bolą. W tych pierwszych fragmentach jest melancholia i tęsknota za dawnym światem i ludźmi, i ta niezgrabność i smutek dorosłego.

Ale nie ma nic o koparce, pamiętam jak Tom wspominał na forum jej hipnotyzujące dla niego właściwości :) .

PS. Dla mnie "Rampamparam" było spoczi. To że owa chmurna Armia gra taką bezpretensjonalną piosenkę wydawało mi się zdrowe i znaczące.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 17:57:22 

Prawie całostronicowy opis koncertu Siekiery w Remoncie. Powaliło mię :shock: :D (...) Tempo mamy straszne. Nie słyszę swojego głosu, ale czad jest potworny. Dzwonowi wydaje się, że jest słabo. Mówi: dajcie lepszy sprzęt, to dopierdolimy. Według mnie dopierdalamy i to dość mocno (...) :D

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 18:14:38 

Trochę młodszy od Toma tęsknię za rajem utraconym,którym jawiło się dzieciństwo z głową na kolanach mojej ukochanej babci...Mecze reprezentacji były tak samo święte jak ciasto babci i jej zupa pomidorowa...popołudnia z grą w kapsle i w piłkę z kumplami to dziś z perspektywy czasu- święto.Poznanie wielu ludzi na dawnych koncertach to zaszczyt..Być dzieckiem to nieustanna walka z dorosłością i z jej schematem...Zachowanie postrzegania świata oczami dziecka to przykład utopii teoretycznie niemożliwej,ale realnej...Sprawdzonej nie tylko u Toma :) Przeczytałem księgę w jeden dzień-walcząc przed świętami z anginą i ona przywróciła mi piękny czas,gdy byłem dzieckiem i gdy bunt był formą sztuki-walką z szarością dnia przed ponad ćwierćwieczem..Nie chcę zanudzać.Dziękuję Tom za słowa,równie piękne jak obrazy i muzyka...

Tytuł:
PostWysłany: czw, 05 stycznia 2012 18:32:58 
Awatar użytkownika

"Kiedy dziecko mówi, że coś jest niedobre, to to na pewno jest niedobre." Dla mnie to bardzo mądre zdanie! :D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 10:05:24 
Awatar użytkownika

..skończyłem wczoraj czytac książke. Chciałbym napisac parę słow. Na razie tylko powiem, że była to bardzo fajna lektura i szkoda że się już skończyła. Mam nadzieje, że nie jest to ostatnie słowo na tej płaszczyżnie działalności Tomasza.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 19:25:02 
Awatar użytkownika

Właśnie skończyłem książkę. Był to koniec nagły, a wręcz powiedziałbym, ze wstrząsająco gwałtowny. Czyli dobrze się czytało:)

Mam pytanie na marginesie. Czy wasze egzemplarze też mają zakrzywienia czasoprzestrzenne pod koniec? U mnie po stronie 420 następuje strona 411, która już była między 410 a 412, czyli tam gdzie się jej każdy spodziewał. Ale to jeszcze nic. Później ponownie książka leci powtarzając historię koncertu z klubu Słowianin. W sumie koło 9 stron. Tym razem udaje się przebrnąć stronę 421, ale znów jąkają się strony 422 i 423. Generalnie mam dwa razy rozdział o Friku. Tylko ja tak mam?

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 19:29:14 
Awatar użytkownika

..to chyba jakis specjalny egzemplarz :) U mnie jest wszystko po kolei.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 21:59:01 
Awatar użytkownika

u mnie też OK.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 22:03:17 

jaculio pisze:
Tylko ja tak mam?

Nie tylko. W moim egzemplarzu została pomieszana kolejność stron w rozdziale pagórki, drzewka i domki. W dodatku dwie kartki luzem. Została źle sklejona.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 22:59:38 
Awatar użytkownika

wszystkie te uwagi wysyłam zaraz wydawcy, to jest już w ogóle jakas afera :shock: :roll:
my mamy do czynienia tylko z oprawami twardymi - tam wszystko jest ok., ale one były drukowane w innej drukarni niż miękka.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 08 stycznia 2012 23:16:02 
Awatar użytkownika

Nie wiem czy u Was, ale u mnie w twardej powtarza się brudnopis z tekstem do "Pieknorękiego"...chyba ze to celowo ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.