Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:29:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 13 grudnia 2011 13:55:50 

Jest twardziel :D Dzięki Groszek :D Piękny wolumin...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 13 grudnia 2011 16:33:56 
Awatar użytkownika

ja już przecztałam książkę...
coż moge powiedziec o niej...
Dla mnie kiedy ją czytałam to miałam takie wrażnie,że Elrond jest u nas w domu, siedzi sobie wygodnie na kanapie i mi wszystko opowiada, od samego początku...jak to się u niego zaczęło, kiedy był mały i jak przyjeżdżał do babci Anieli, pokazując mi przy tym piękne stare fotografie...Tak siedząc sobie wygodnie na kanapie popijamy kawę czy wino/piwo, jedząc ciastko (nie kupione tylko zrobione przez siebie) a w tle leci muzyka z dawnych lat młodosci, przeplatana utworami Armii...
Ja tę książkę tak właśnie odbieram...

Elrondzie jest to wspaniała książka i bardzo Ci za nią dziękuję!!! :bravo:

Tytuł:
PostWysłany: wt, 13 grudnia 2011 17:45:50 
Awatar użytkownika

Wczoraj od Groszka dotarła KSIĄŻKA :D
Dzięki.

Dopiero dziś mogłem się jej przyjrzeć. Piękne wydana (twarda).

Na razie przeczytałem początek.

Klimat atmosfera wspomnień z dzieciństwa jest mi bardzo bliska pomimo, że jestem (aż ? ;)) 5 lat młodszy.

Dzięki Elrondzie za podróż w czasie, w którą z tą książką wyruszę.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 14 grudnia 2011 00:01:32 
Awatar użytkownika

No, ja tez już lekturę mam za sobą.
Przerwałem dla niej nawet pożeranie Pieśni Ognia i Lodu.
Ciekawa pozycja dla każdego miłośnika prozy, bo o fanach zespołu raczej nie ma co na forum wspominać - dla nich to lektura tak samo obowiązkowa jak dla nazisty main kampf, a dla komunisty .... zresztą co ja tu pier***ę - popycha mnie ku temu świeże wspomnienie autorskiego wieczoru, który miał miejsce w warszawskim Muzeum Literatury tydzień bez mała temu a tejże książce poświęconemu.
Ponad dwie i pół godziny autor przybliżał treść popełnionego przez siebie dzieła i to na tyle ciekawie, żem po powrocie do domu miast głowę swą skłonić ku poduszce ją czytać w zapamiętaniu. Najpierw małżonce mojej do snu, która mimo jedwabistości mego głosu w objęcia Orfeusza udać się nie chciała, bo cały czas się śmiała (opis jak Tomaszek w białej koszulce z kołnierzykiem i w sweterku zasiadł na meczu Legia - Górnik w sektorze Żylety - miód malina - a przypomnienie przyśpiewki o Gwardii Warszawa to malinka nadziewana wisienką w lukrze.
I tak do wczesnych godzin rannych szybko czas ubiegł albowiem rzecz się tak miała, iż wciągnięty w bez mała magiczny świat wspomnień o dzieciństwo najdalsze zahaczający porwać się dałem lekturze zacnej.
Magia, magia to słowa powiadam wielka - czyta się to dobrze, lekko, od czasu do czasu śmiejąc w głos z co bardziej krotochwilą momentów nasyconych (mój typ na złotą czcionkę: historia Popowicza, któremu na koncercie włącza się zły i chce kopnąć w... i dalej nie będę przytaczał, nie chcę wam psuć zabawy kiedy będziecie się dławić herbatą, łiskaczem czy co tam do lektury lubicie siorbać.
A pisze on o wszystkim - wspomnienia z koncertów przeplatając momentami zadumy nad jakością i smakiem potraw, nad żydowskim mistycyzmem, nad muzyką, która jako żywo jedną z większych podniet w życiu jego się stała (ach ten moment pierwszy!), filozofią, medycyną (zdaje się, że do wyznawców hipochondrii zaliczyć go można), no czyta się to lekko i przyjemnie, mnogością notatek, zdjęć, rysunków oczy ciesząc. Zabiera nas w podróż arcyciekawą.
Dlatego z całym sercem i czystością sumienia lekturę ową polecić mogę a dalibóg jeśli by ktoś na prezent pozycję ową u mnie zakupić raczył, informuję, iż w dwu wersjach wydaną została. Dla czytelnika, w kieszeniach którego częściej sukno samo świeci - w oprawie miękkiej (69,90 zł), dla malkontentów, którzy chcą poczuć ciężar księgi, na kolanach ją trzymając i fakturą papieru dłonie swe pieścić - w oprawie grubej i sztywnej wydano (99,90 zł). Mnie osobiście sztywna oprawa do gustu przypadła - ponad 430 stron, gruby, kremowy papier z faktura a nie jakieś gazetowe gówno czy inna bibułka, format prawie A-4 - czuć, że się coś w ręku trzyma. To jest pozycja do czytania a nie do przeczytania.
Usiąść w fotelu, lampkę zapalić, herbatkę zaparzyć, z cytrynką, dwie łyżki cukru obowiązkowo - najlepiej wieczorem, jak już cicho jest. I hajda, można lecieć w ten inny świat, gdzie ufo ma czapki z nutrii a w Lublinie z nieba zwieszają się drabiny...
Jako dodatkowy bonus płyta DVD z filmem Podróż na wschód. W książce przeczytacie skąd ta fascynacja koleją, dlaczego podroż na wschód.
Będziecie się czuli, jakbyście tego gościa znali od dziecka he he he.
Jak ktoś chce zamawiać to niech pisze na: sklep@mocneramie.com.pl
przy przesyłce kurierskiej (20 zł) opuszczam 9,90 z ceny książki.
O cholerra, właśnie jest 00:00 - o tym tez we wstępie Tomek pisał....

Tytuł:
PostWysłany: śr, 14 grudnia 2011 01:09:16 
Awatar użytkownika

manool pisze:
"Ostra, 2,5 tysiąca a 350 tysięcy!"
Very Happy

Weszłam, zobaczyłam - liczby: 10.502 zespół i 158.874 muzyka. Ze swoimi 2.526 Armia to pikuś, ale ja i tak wybieram pikusia.

A co do spotkania, to było świetne. Z przyjemnością słuchałam Tomka i Sławka, którzy genialnie dyskutowali o tematach rocko-filozoficzno-kulinarnych. (Moim zdaniem powinni we dwóch prowadzić swój autorski program kulturalny.) Smaku dodała wielopokoleniowa publiczność, która m.in. przyznała, że Budzy może śpiewać o wszystkim, na co ma ochotę. Było też o pierogach, które wprawdzie lepsze niż czeskie knedliczki, to już nie są tak smaczne jak przed laty, bo mięso nie te. (Ale moja mama robi tak wspaniałe pierogi, że z mięsem, z kapustą czy ruskie - wszystkie są genialne). Było też o malarstwie. Osobiście żałowałam, że promocji książki nie towarzyszyła wystawa prac, ale była choć namiastka wyświetlana z projektora. Generalnie była świetna atmosfera i udana promocja:)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 14 grudnia 2011 09:18:58 
Awatar użytkownika

ostra pisze:
Weszłam, zobaczyłam - liczby: 10.502 zespół i 158.874 muzyka

oficjalny profil (bo on ma kilka) to 350 tysięcy - widziałam na własne oczy :wink:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 14 grudnia 2011 11:23:22 
Awatar użytkownika

Wczoraj Marta już poszła spać, a ja sobie czytałem w łóżku jeszcze. Jak doszedłem do opowieści o tym, jak Tomek wybrał się na swój pierwszy mecz do Warszawy, dostałem takiego ataku śmiechu, że musiałem szybko ewakuować się z pokoju, żeby żony nie obudzić :)

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 14 grudnia 2011 20:14:18 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
ostra napisał:
Weszłam, zobaczyłam - liczby: 10.502 zespół i 158.874 muzyka

oficjalny profil (bo on ma kilka) to 350 tysięcy - widziałam na własne oczy Wink

O LOSIE!!! ZA CO?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 14 grudnia 2011 20:28:50 
Awatar użytkownika

książka przeczytana
nie sposób było się oderwać
:D

wiele razy się śmiałem, parę razy popadłem w zadumę i refleksyję

nie wahać się
kupować i czytać

Tytuł:
PostWysłany: czw, 15 grudnia 2011 13:08:49 
Awatar użytkownika

Zostawiłem książkę na stole. Gdy przyjechałem na chwilę wszedł tata.
- Ten Budzyński to bardzo ciekawie pisze. Bardzo ciekawie. O swoim dzieciństwie. Tak ujmująco! - powiedział.

:D

Tytuł:
PostWysłany: czw, 15 grudnia 2011 14:35:41 
Awatar użytkownika

Pietruszka pisze:
Budzyński to bardzo ciekawie pisze. Bardzo ciekawie. O swoim dzieciństwie.

Z racji braków czasowych bardziej przeglądałem niż czytałem dokładnie, wiec wydaje się, że są pewne różnice stylistyczne między początkiem książki a końcem, ale rozdziały dziecięce to w sumie realizm magiczny.

Tytuł:
PostWysłany: czw, 15 grudnia 2011 19:55:39 
Awatar użytkownika

Groszek, dziękuję. :D :D :D

Po odebraniu z PP stanąłem w kurtce w przedpokoju, szybko rozpakowałem i... czas się zatrzymał na pół godziny. Przez te pół godziny przekartkowałem, głównie skupiłem się na obrazkach, ale np. przygodę o 2 złotych mam za sobą. Zapowiada się ciekawie.

Film włączyłem, żeby sprawdzić czy to nie jest np. Bolek i Lolek.

Uuuuuuuuuuuuaaa... szykują się ciekawe chwile i... momenty.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 16 grudnia 2011 10:46:52 
Awatar użytkownika

panek pisze:
Z racji braków czasowych bardziej przeglądałem niż czytałem dokładnie, wiec wydaje się, że są pewne różnice stylistyczne między początkiem książki a końcem, ale rozdziały dziecięce to w sumie realizm magiczny.

Ja tak samo, choć jestem już na jakiejś 50 stronie. Powiem, że mało mi tej młodości i dziecięctwa! Mało, malutko. Z chęcią poczytałbym jakąś książkę (nową! :D) poświęconą tylko dziecięctwu i młodości. Przecież ten świat nie ma końca... a tu, jakby ktoś stał za pisarzem i kazał kończyć, bo dzwonek na przerwę.... :(

Tytuł:
PostWysłany: pt, 16 grudnia 2011 11:25:49 
Awatar użytkownika

:) Czyta się bardzo dobrze. Czytałem wczoraj przed snem i w zasadzie mógłbym tak czytać i czytać. Ale też są jakieś błędy - pomijając gramatykę, bo to się zdarza - np. koncert na 20 lecie na Woodstocku jest jako zagrany w roku 2000. Najfajniejsze jest to, że za sprawą wuja mogę sobie włączać płyty o których jest mowa - np. węgierskie, czy Krywaniu Krywaniu...

Tytuł:
PostWysłany: pt, 16 grudnia 2011 13:01:01 
Awatar użytkownika

gravi pisze:
Ale też są jakieś błędy - pomijając gramatykę

gramatykę? jak czytasz poezję to też zwracasz uwagę na gramatykę? a może to jest licentia poetica?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.