Dla mnie Lód to arcydzieło!
Nie czyta się łatwo, chociaż dla mnie akurat nie był szczególnie ciężki. Ale ludzie różnie nań reagują, nie wszystkim udaje się przebrnąć, na pewno jest specyficzny. Czy Wam, dziewczyny, by się spodobał, to zupełnie nie umiem przewidzieć, niemniej jednak uważam, że warto po niego sięgnąć. Ponad 1000 stron zdecydowanie jest po coś, jest tam mnóstwo treści, tematów, cholernie głęboka i bogata rzecz, zmuszająca do wielu przemyśleń, stawiająca wiele pytań. Ja bym jednak zachęcała do spróbowania.
Zakończenia nie pamiętam - takie to już moje błogosławieństwo, że zazwyczaj nie pamiętam zakończeń, dzięki czemu mogę po latach wracać do książek i czytać nie znając ich.
Manool, Tobie to bym polecała Xawrasa Wyżryna, wydaje mi się, że mógłby Ci się spodobać, chociaż może i mógłby wkurzyć, nie wiem.
Anastazja, a Tobie to moze Inne Pieśni, chociaż one też dość długie i w tym przypadku nie koniecznie jestem przekonana do tej ilości stron. Mnie czasem zachwycały, urzekały, a czasem jednak nużyły i dłuzyły się. Ale ogólnie to piękna, pomysłowa opowieść i chyba najbardziej kobieca ze wszystkiego co Dukaj napisał.