Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:00:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 562 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pt, 06 listopada 2015 00:26:21 
Awatar użytkownika

Aras, bardzo mi się podoba to, co napisałeś o nowej płycie Armii. I popstrykuje mnie Twój wpis do napisania własnych reminiscencji... Twoje mi są bardzo bliskie, choć dla mnie np. "Puste okno" jest zdecydowanie bardziej dżudasowe niźli motorhedowe, a wogóle kiedy pierwszy raz usłyszałem fragment tego utworu (o ja nieszczęśliwy - co mnie wzięło słuchać na telefonie w samochodzie, wstyt!!!) to pierwszym odczuciem było coś w rodzaju: Jak ten Frantz nisko upadł. :kogut:

PostWysłany: pt, 06 listopada 2015 22:12:55 

Album jest dla mnie wspaniały. Pierwsze kilka utworów, szczególnie "Urkoloseum", przypomniało mi sen sprzed ładnych paru lat, w którym będąc na podwórku swoich rodziców widziałem wyłaniający się na niebie zza domu olbrzymi płonący statek kosmiczny. Słucham płyty z zamkniętymi oczami i pojawiają mi się obrazy przesuwających się wielkich przedmiotów na niebie, pod ziemią, po ziemi.
Podobają mi się przerywniki pomiędzy utworami, chciałbym, żeby były dłuższe. Kiedy zbliżają się do końca i mają wejść mocne gitary i bębny, to mam dreszcze.
Pierwsze kilka utworów trzymają taki potężny i apokaliptyczny klimat. W utworze "Ostatnia chwila" jest lżej, teksty są bardziej zrozumiałe, a na koniec nawet przyjazny koncertowy okrzyk "hej", którego na płycie chyba więcej nie ma.

Ostatnio zmieniony sob, 07 listopada 2015 22:05:51 przez hawk, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: pt, 06 listopada 2015 23:16:24 
Awatar użytkownika

Po kilku tygodniach słuchania czas na spisanie własnych odczuć
Muzycznie:
Według mnie jest to najlepiej brzmiąca płyta Armii... Gitary, bas, perkusja, wokal.. Wszystko brzmi D-O-S-K-O-N-A-L-E!! Waltornia oczywiście też. To jest jedna z najmocniejszych stron płyty - BRZMIENIE!
Dopiero niedawno zauważyłem jaką robotę na Toni robi bas. Szacun Panie Darku!
Nie po kolei, strumieniem świadomości spróbuję napisać o kilku utworach:
"Ukamienowanie" - ależ melodyjny riff! no porywa do tańca... No i zwrotki zaśpiewane bez naturalnego przesteru Wokalisty!
"Cud" - perkusja...... pożyczyłem płytę koledze, który z Armii zna tylko Niezwyciężonego. W trakcie słuchania pierwszego utworu napisał do mnie, że perka roz***uje system. Prawda. AMADE! :brawa:
"Toń" - matko, co to będzie na koncertach!!! Budzy śpiewający "TOOOOOOOŃ!" brzmi dokładnie jak waltornia w Cudzie! Tuba... Trąba archanielska!
"Cudzy grzech" - mój riffowy faworyt.. a to co się dzieje gdy po solówce zasysa gitarę i jest to odetkanie, tak brutalne i bezpardonowe! majstersztyk!
"Ostatnia chwila" - tam jest "Mała śmierć" i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej :)
"Duszo wróć" i "Taniec duchów" - nowocześnie! i dobrze!
No i piękne są te smaczki, soliny i inne cuda wianki - dzięki nim wiadomo, że zespół mimo iż apokaliptyczny, to jednak bajkowy :)

Krótko o tekstach...
Zdarza się, że wersy na płycie są podwajane: może to jak w Piśmie Świętym, że powiedziane 2 razy = coś bardzo ważnego... No bo na tej płycie śpiewa się o czymś bardzo ważnym... Po Cudzie już wiadomo, jak to będzie ważne...
Prób własnej interpretacji nie będę tu pisał, bo pokrywają się one ze spostrzeżeniami innych Forumowiczów.

Większość próbuje płytę porównać do innej. Będę chyba oryginalny - jeśli już mam porównywać, to do Legendy! Tak kompozycyjnie... Refren utworu nr 4 jest najbardziej chwytliwym momentem płyty, jak na Legendzie; zakończenia też mają coś wspólnego: "Dla każdej samotnej godziny" - "Tam gdzie kończy się kraj"... no i płyty zaczynają się potężnym, brutalnym gitarowym wejściem :)
Armio, proszę, zagraj prędko Toń na Mazowszu! :)

PostWysłany: sob, 07 listopada 2015 06:48:39 
Awatar użytkownika

Lennon, b.ciekawy post, też zwróciłam uwagę na bas i echo Osobliwości w Ostatniej chwili. I rzeczywiście płyta wycisza się prawie legendarnie.

PostWysłany: sob, 07 listopada 2015 10:16:01 
Awatar użytkownika

JLennon pisze:
zakończenia też mają coś wspólnego: "Dla każdej samotnej godziny" - "Tam gdzie kończy się kraj"...

Celna uwaga!

PostWysłany: pn, 09 listopada 2015 22:30:25 
Awatar użytkownika

Nie chcę porównywać tej płyty do innych, bo w sumie wkurzają mnie czasem takie określenia, więc ich pominę.

Dla mnie najważniejsze, że na tej płycie Armia pokazała klasę, siłę, moc i to, czemu jest wyjątkowym Zespołem przez Duże "Z". Fajna dawka muzyki niezależnej, niepozbawionej klimatu, ani fajnych melodii. Mnóstwo łamanego grania sekcyjnego, co fajnie "zmusza" słuchacza do większej uwagi i sprawia, że ciągle coś się dzieje.

Brzmienie bardzo dobre!

Panie Tomku, "Ostatnia chwila" to chyba Pański najlepszy tekst, albo jeden z najlepszych moim zdaniem. Celnie trafia w wiele kwestii :)

Tej płyty nie ma co polecać innym tutaj, ale znajomym z pewnością polecę by zakupili i posłuchali :)

PostWysłany: pn, 09 listopada 2015 22:58:53 
Awatar użytkownika

Moje pierwsze wrażenia nie idą po linii tutejszych postów. Ale zastanawiam się, co pisać i czy pisać, bo mam wrażenie (ale słuszne czy nie?), że krytyka nie będzie tu mile widziana a pisanie, że "mi się nie podoba" zostanie odebrane jako trollowanie wątku. W sumie chętnie podzieliłbym się nawet ulotnymi wrażeniami, ale na razie poprzestanę na tym, że po posłuchaniu półtora raza ani mi się podoba, ani nie podoba, co niestety nie jest zbyt ekscytującym odczuciem, ale tak jakoś wyszło.

PostWysłany: pn, 09 listopada 2015 23:50:07 
Awatar użytkownika

Pisz. Ja poczytam. Mi płyta zaskoczyła dziś chociaż i tak to nie jest jeszcze to...

patataj patataj patataj

PostWysłany: wt, 10 listopada 2015 20:49:21 
Awatar użytkownika

Ja niedługo coś napiszę o arabeskach a dziś kolejność siepodobania:

1. Duszo wróć
2. Cud
3. Toń
4. Urkoloseum
5. Ostatnia chwila
6. Taniec duchów
7. Ukamienowanie
8. Puste okno
9. Cudzy grzech

Tam gdzie kończy się kraj - obok skali.

PostWysłany: wt, 10 listopada 2015 20:52:13 
Awatar użytkownika

Crazy, ja bym podyskutował :) .

PostWysłany: wt, 10 listopada 2015 21:00:18 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
a dziś kolejność siepodobania:

fajnie!

na dziś:
1. Toń
2. Cudzy grzech
3. Puste okno
4. Duszo wróć (w sobotę wszedł do pięciogwiazdkowców)
5. Ostatnia chwila
6. Ukamienowanie
7. Cud
8. Urko
9. Tam gdzie kończy się cry
10. Taniec duchów

PostWysłany: wt, 10 listopada 2015 22:32:22 
Awatar użytkownika

Crazy, z tym trolowaniem to mam nadzieję, że jednak przesada, i że wątek służy do wyrażania różnych opinii. :)

Ale fakt, do tej pory myślałam, że tylko ja mam problem z Tonią i też czuję jakąś krępachę przed pisaniem. ;)

Napisałam już, że do moich ulubionych płyt Armii ona nie należy, to było po pierwszym odsłuchu, i wtedy myślałam, że może kolejne odsłuchy przyniosą poprawę, ale tak się nie stało, wręcz przeciwnie, te rzeczy, które za pierwszym razem zrobiły na mnie wrażenie, zbladły z czasem. A najbardziej podobały mi się Cud i Tam, gdzie kończy się kraj, poza tym różne fragmenty różnych utworów. Na dziś dzień mogę powiedzieć, że jakoś nie potrafię się odnaleźć na tej płycie niestety...

PostWysłany: wt, 10 listopada 2015 22:55:06 
Awatar użytkownika

Zazdroszczę Wam, że potraficie tak szybko pisać o tej płycie... ja mam jak na razie problem z odsłuchaniem na spokojnie wszystkiego (bo co to za słuchanie na 10-cio minutowym spacerze, albo podczas czytania forum, albo podczas jazdy samochodem)... ale jak na razie odkrywam coraz więcej i więcej (waltornia!!).

PostWysłany: wt, 10 listopada 2015 23:07:45 
Awatar użytkownika

O, tak, waltornia jest niesamowita - tak samo gitary - brawo! :brawa:

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

PostWysłany: śr, 11 listopada 2015 19:42:55 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
a dziś kolejność siepodobania:

:piwo: To ja też:

1. Ostatnia Chwila
2. Taniec Duchów
3. Puste Okno
4. Toń
5. Ukamienowanie
6. Duszo Wróć
7. Urkoloseum
8. Cudzy Grzech
9. Cud
10. Tam gdzie kończy się kraj

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 562 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.