Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 07:58:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 25 stycznia 2026 09:05:49 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
choć wiadomo, jak to u Kukiza, klimat jest bardziej politykujący niż metafizyczny

Dante też sporo politykował! Ale ja cytat z niego dałem jako kontekst do "Kochaj mnie" Armii, z myślą, że Antiarmia gwałtownie wyrywa się z Przedpiekla pod powiewającą właśnie chorągwią. I zapewne dokonuje zdecydowanego wyboru między wielkim złem a wielkim dobrem, między wielkim miastem a pustynią :-) . Kukiz zdaje się kontempluje przywołany widok?

XmrowekX pisze:
"Podróż na Wschód" - wspominał, kiedyś wspominał... Ale! A może nie o Podróży, a o "Wilku stepowym"? Bo samym autorze na pewno wspominał...

W Brumie z 1997 -
Budzy pisze:
Ta piosenka powstała gdzieś w 1987 r. i jakby zapowiada płytę Legenda. Taki zwiastun na koniu, do złudzenia przypominający DON KICHOTA! Tekst powstał pod wpływem książki HERMANA HESSE. To w czasie śpiewania tej piosenki zacząłem mieć na koncertach "mistyczny odjazd", bo nie od razu zrozumiałem czym lub kim jest owo "Ex Oriente Lux". Teraz wiem, że to światło to CHRYSTUS!

- to że chodzi o "Podróż na Wschód" wydaje mi się niemal oczywiste. A taki sprint po książkę, to piękna sprawa! :D

PostWysłany: ndz, 25 stycznia 2026 16:54:56 
Awatar użytkownika

Tak, myślę że Kukiz pisze tu o tej "letniości". Chorągwie niby są ale wiszą, deszcz niby spadł ale tak mdły, że nie miał żadnego ładunku katharsis.
I to jest to continuum między dobrem a złem. Jakieś takie trwanie "bez hańby i chwały".
W Antiarmii i w ogóle u Budzego wydaje się to stanem nie do wytrzymania, prędzej czy później (ale raczej prędzej) błądzące ciało zostanie przyciągnięte przez jeden z magnesów - i oczywiście dobrze aby to był magnes Dobra.

PostWysłany: ndz, 25 stycznia 2026 17:19:52 
Awatar użytkownika

Jak można znosić myśl, że dąży się do zła...?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.