Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 11:56:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 lutego 2005 07:34:26 
Awatar użytkownika

Crazy, dostaniesz trzecie piwo o ile zaczniesz wykazywać jedynie słuszną i właściwą postawę wobec "Strzałów znikąd". :-D
A swoją drogą - jakie skojarzenia! Mam znajomego, który nie lubi Dżordża Dablju z całymi konsekwencjami. Mówię mu że kupiłem płytę ARMII i wymieniam tytuły. On przy "Strzały znikąd, chłopcy stąd" się ożywił - "O!". Ja - "Co?" A on - "No to pewnie o naszych żołnierzach w Iraku, nie?"

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 lutego 2005 22:57:15 
Awatar użytkownika

....plyta jest w moich rekach ...dzis przywieziona...ho!!!!!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 08:00:56 
Awatar użytkownika

już po kilkunastu, a nie kilku przesłuchaniach słyszy się więcej...

ocena całości podwyższa się z ****i1/2 do ****i 3/4, a to dlatego, że już przyzwyczaiłem się do krzyczących wokali i stwierdzam, że jednak pasują, za to (sa to?) Biesy wciąż mnie nie przekonują: 3

Strzały znikąd: 5
utwór absolutnie spełnia postawione przed nim zadanie - opisać złowrogość "murka", nie mam nic przeciwko niemu, a część wolna jest smakowitą zapowiedzią wszystkich smaczków, które pojawią się w dalszej części albumu

Poza prawem: 4+
utwór bardzo solidny, ale też za bardzo w klimacie PMK, troszeczkę wydaje mi się wtórny; plus oczywiście za część wyszczałową

Ulica jaszczurki: 5-
mój ulubiony tekst na płycie, minus za to, ze mogłoby tutaj być troszkę więcej melodii chyba...

Oddech: 5

nie mogło być inaczej

Przemiany: 5
wczoraj ten utwór mnie powalił na ziemię - jest wstrząsający, świetnie zaśpiewany i wyprodukowany - i wydaje się bardzo nowatorski muzycznie

Echo: 5
walczy u mnie o palmę pierwszeństwa z "Sygnałami" - piękne barwy klawiszów i gitar, mądra melodia na mądrych akordach - miód!

Zła krew: 4+
nie do końca mnie powalił, to znaczy nie aż tak jak reszta albumu, trochę wierzę Wam na wyrost (zwłaszcza Crazy'iemu) i liczę że jego czas umnie nadejdzie - wiecie co, nie przekonuje mnie ten moment ze smyczkami (jeszcze), nie do końca z tym riffem mi się to układa w całość...

Sygnały: 5
ten utwór jak soczewka zbiera wszystko co najlepsze do tej pory w historii Armii i jeszcze dodaje coś od siebie - genialny numer, od którego nie mogę się oderwać

Ultima Thule: 5-
jeszcze nie czas na ostateczną ocenę - jeszcze potrzeba kilku spokojnych przesłuchań - na razie nie do końca rozumiem ten moment Doktora i Ślepego... Część Klimczaka za to cudowna, podobnie jak dwie etiudy Popcorna... Reszta dotrzymuje kroku...

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 08:10:36 
Dzyń pisze:
Przemiany: 5

dla mnie przemiany to co najmniej 5 plus +, najlepsza piosenka 'ultimy' (nie licząc suity, no ale to nie piosenka... :D )

a co do strzałów i pozaprawa to się powoli przekonuję doń po wczoraju i śpiewam "ryzyk- fizyk- metafizyk"

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 11:31:04 
Awatar użytkownika

Dzyn, Morella, a gdzie Wy dorwaliscie PKP z przedziałem internetowym?? Ja nie mogie, co za burżułazja :twisted:

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 15:13:08 
Awatar użytkownika

Dzyń pisze:
nie przekonuje mnie ten moment ze smyczkami

Mnie też nie, dla mnie to najsłabszy moment tego utwory. Za słabo je słychać, są jak dla mnie trochę.... zbyt płytkie.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 19:08:34 
Awatar użytkownika

Nie obdzielę wszystkich płyt Armii gwiazdkami, bo musiałbym się z niektórych ocen tłumaczyć, ale jestem "zaniepokojony" tym, że najnowsza produkcja niebezpieczne zbliża się w rejony, w których do tej pory niepodzielnie królowały "Triodante" i "Duch" :roll:
Moja krótka ocena będzie się opierała na uboższej wersji "UT" ("Nocnego lotnika" słyszałem i na razie do mnie nie trafia).
"Biesy" zaczynam rozumieć coraz bardziej, choć nadal nie podobają mi się okrzyki: jakieś "go!"?! To ja już wolę swojskie "ho!": 3+

"Strzały znikąd, chłopcy stąd" to dla mnie utwór wyjątkowy, który bezpośredniością opisu rzeczywistości dorównuje "Utopii", a muzycznie liczy się dla mnie od tajemniczego momentu "tąpnięcia" autorstwa Ślepego (koniec części szybkiej i przejście do tej bardziej refleksyjnej dźwiękowo): 5

"Poza prawem" ma potencjał singlowy, choć już mi się osłuchał, a i świadomość tego, że "Echo", "Zła krew" lub "Strzały..." godniej mogłyby propagować tę płytę w mediach raczej mu nie pomaga: 4

"Ulica Jaszczurki" za blisko jest "Poza prawem", ratuje ten utwór Banan, który po prostu czyni go ciekawszym niż jest on na pierwszy rzut ucha: 4-

"Oddech" to dla mnie forma, która na koncercie można byłoby rozwinąć: 5

"Przemiany" nie są muzycznie agresywne, ale ten tekst wytrącający ze spokojnej równowagi ducha: "Śnił mi się mój wróg/Śnił mi się mój Bóg" i obaj (a może to ta sama Osoba) proszą o przebaczenie :shock: : 6 w skali pięciostopniowej

"Echo" to bodaj trzeci po "Strzałach..." i "Poza prawem" przebojowy moment płyty, który zyskuje w porównaniu z pierwszym dzięki wyjątkowej poetyce tekstu (najlepsze momenty: "Kosmos pająka zdmuchnięty przez dziewczynkę", "Szkoła dla chłopców, technikum niewinności"): 5+

"Zła krew": 6 i nie do końca potrafię wyjaśnić, dlaczego aż tak bardzo cenię sobie ten utwór, bo przecież tekstowo dość prosty (powtarzalność wersów, choć niekiedy z ważnymi zmianami: "Gdzie jest Kain, mój brat?/Gdzie jest Kain, Twój brat?"). Przekonuje mnie swoista desperacja w tekście: ja też chce się narodzić na nowo. Tak dalej nie można już żyć, trzeba coś zmienić.

"Sygnały", o których Dzyń napisał właściwie to, co należało napisać... Odnoszę wrażenie, że muzycznie spotykają się dla mnie dwie najważniejsze płyty: "Triodante" i "Duch": 6

"UT": 5+ (na razie bez uzasadnienia)

Touch your hand to the wall at night

Ostatnio zmieniony pn, 06 marca 2006 20:41:43 przez Miki, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 19:52:36 
Awatar użytkownika

Biesy to najlepszy numer czadowy - obok strzałów!

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 20:06:51 
Awatar użytkownika

Boski, ale Ty już praktycznie nie słuchasz takiej muzyki, więc nie jesteś przekonujący :wink: "Biesy" naprawdę mnie rażą tym "go!": choć nie jestem zaciekłym wrogiem amerykanizacji w ostrej muzyce, to jakoś mi się to kojarzy bardziej z szufladką niby nowego metalu (co to ani tak do końca nowy, ani metalowy nie jest, a jednorodny na pewno też nie).

Touch your hand to the wall at night

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 20:15:39 
Awatar użytkownika

Miki pisze:
"Biesy" naprawdę mnie rażą tym "go!"

więc jednak "go"?. A mnie sie zdawało, ze inaczej jak "ho!" byc nie może... Widać 6 przesłuchów to zaiste mało.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 11 lutego 2005 22:16:04 
Awatar użytkownika

Morella pisze:
dla mnie przemiany to co najmniej 5 plus +, najlepsza piosenka 'ultimy' (nie licząc suity, no ale to nie piosenka... )

a co do strzałów i pozaprawa to się powoli przekonuję doń po wczoraju i śpiewam "ryzyk- fizyk- metafizyk"

to ciekawe, ale mam dokładnie identyczne odczucia co do Ultimy !!!
a Rydzyk metafizyk jest genialny :)

Tytuł:
PostWysłany: sob, 12 lutego 2005 00:39:57 
Awatar użytkownika

Boskey pisze:
Biesy to najlepszy numer czadowy - obok strzałów!

Też tak uważam. Biesy są świetne!! Punkowa psychodela :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 lutego 2005 16:35:05 
Awatar użytkownika

Ogólne plusy
-Czuć nowatorstwo w zespole Armia.
-Dużo Banana
-Zmiana perkusisty - Jednak styl Ślepego mi bardziej odpowiada - jest i czad, i doskonałe wczucie się w nastrojowe momenty!
-Podoba mi się ogólny klimat - brudno, grożnie, a czasem lirycznie,dziwne dzwięki, mocne teksty...
-Ogólnie podoba mi się estetyka Armii a.d. 2005, szczególnie gdy porówna się to z PMK.
-Świetna okładka - kolorystyka pięknie współgra z treścią ( to temat na inna rozmowe - gdyż ja mam nasrane jeśli chodzi o kolorystyke płyt,
lub teledysków itp. Uważam, że ma to ogromny wpływ na odbiór i odczucia muzyczne. A tu pasuje to idelanie!)
-Cena w MediaM. :-)

A teraz minusy:
- Brzmienie gitar bez przesterów + wah wah, z resztą mam te same obiekcje, jeśli chodzi o PMK.
- Troche dziwne rozłożenie akcentów brzmieniowych ( ??? :-) ) jeśli chodzi o perkusję. Nie mylić z doskonałą grą...
- Nie potrzebne zamieszanie wydaniowo-okładkowo-bonusowe.
- Gdyby wyrzucić te 2-3 słabsze kompozycje, płyta by była o wiele zgrabniejsza - a tak się troszkę dłuży - a klimat siada.
- Zbyt głośny wokal.

1.Biesy 5
-Początek niczym intro w kawałku The Prodigy "Breathe" :-).
-Bardzo podoba mi się ten numer. Czadowy, ale nie jakiś..prosty? No i ten "tekst"... - bardzo to pasuje do siebie!

2.Dobra Śmierć 4-
-Irytuje mnie brzmienie "czystych" gitar - trochę psują fajną kompozycję.
-Troche dziwne położenie tegoż utworu na płycie ;-) Chwilkę przed, Tom woła: Sa to, sa to - A teraz Dobra smierć, dobra śmierć :-)
Wyszedł z tego jakiś "minimalizm" tekstowy :-)
-Wspaniałe Bananowe zakończenie

3.Strzały z nikąd, chłopcy stąd 5+
-Tego mi brakowało! Jeśli chodzi o "czady", obok Biesów najlepszy numer na UT. Ten jeden numer bije na głowe całą poprzednią płytę...
-Czemu to nie Strzały... zostały singlem!!!!???? :-|
-Numer kojarzy mi się z Legenda - muzyka, oraz Antiarmią - wokal.
-Bardzo udany zabieg z wolniejsza wstawką.
-Mimo swej dosłownośći, tekst bardzo mi się podoba, porusza najbardziej z całej płyty (a swoją drogą, jest to największy 'hicor' z UT)
-Ogólnie rzeżnia! :-) I ten ryyyyyk pod koniec refrenu... :-)

4.Poza Prawem 3+
-Jakoś mi ten numer nie leży, szczególnie po 'Strzałach...'... Pasuje raczej do PMK.Nie 'wchodzi' mi te 'aaaaaaaaaaaaaa-aaa'. No i ta nieszczesna 'zaprawa' która rozwala powagę utworu :-).
-O wiele bardziej podoba mi się druga część utworu. Choć, waltornia fajnie współgra z riffem.
-Ale na koncercie to fajnie wyszedł...

5.Oddech 6-
-Rewelacja!!! Po porstu świetna kompozycja, nastrój...
-Świetny 'cziałtowy' akord! No i wspaniała gra Banana!
-Siłą sugestii, utwór kojarzy mi się z rytmicznym głebokim oddychaniem. Mam też skojarzenie z jakimś przepięknym snem, lub (uwaga!):
nurkowaniem pod taflami arktycznego lodu! :-)
-Najlepsza rzecz na Ut.

6.Przemiany 5
-Utwór zaskakuję intrygującą dramaturgią.
-Dobry riff, fajne przejścia, ciekawy rytm perkusyjny.
-Mocny tekst.
-Obok 'Strzałów..', największy hicior..

7.Echo 3
-Obok 'Zaprawy',najsłabszy moment płyty, nic mnie w nim nie przekonuje, taka gitarowa nuda :-)
-Genialny motyw 'organkowy' - po prostu ślyyyczny !!! :-)

8.Zła krew 4-
-Fajny riff, lecz o wiele lepszy jako intro, czy tam 'bridge' niz zwrotka.
-Intrygujący, mocny tekst.
-Fajne współgranie gitary i waltorni. Ale smyczki juz mi jakoś nie leżą,
-Za długi...Ale ładne zakończenie.

9.Sygnały 3+
-Jaki basw intro! :-)
-Wg. mnie, biję tu estetyka rodem z Triodante.

10.Suita 4
-na razie 'no comment' - Ale najlepszy fragment to banan-budzy-popkorn...

11.Nocny Lotnik 4=
-W sumie dobre, ale takie bez wyrazu. Trochę nie pasuję do reszty płyty.
-Znów klimat PMK, ale podoma mi się - mimo, że poza nastrojem, jakos mnie nic nie porusza w tym utworze
-Jakos dziwnie wokal brzmi...

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 lutego 2005 21:42:43 
Awatar użytkownika

Wiecie co, po tym co wy tu wypisujecie, to ja muszę sobie jednak przesłuchać ta płytę :D

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 13 lutego 2005 23:42:35 
Awatar użytkownika

Skąd: Chełm (k. Mistycznego Miasta Lublina) - Warszawa (Stacja Ursynów)
Koniecznie, Natalio.... a potem Triodante!

miłość w Warszawie

Obrazek
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.