Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:00:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 lutego 2005 22:33:33 
Awatar użytkownika

cyprys pisze:
że wtrące swój jeden grosz - chłopcy ciągle w piekle kojarzy mi się z młodocianymi którzy są uwikłani w piekło uzależnień od narkotyków,alkoholu czy seksu.

tak jest..ze szczególnym akcentem na narkotyki.. :(

PostWysłany: wt, 08 lutego 2005 22:34:39 
Awatar użytkownika

:lol: Mam nową płytkę... No!!! Jest fajowa. Jak zwykle nieżle brzmiące gitary i super pomysły na utworki. Polecam...

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 lutego 2005 22:44:48 
Awatar użytkownika

Skąd: Chełm (k. Mistycznego Miasta Lublina) - Warszawa (Stacja Ursynów)
wujaszek pisze:
Nikomu nie mów, ale mój prawdziwy talent to głośne bekanie zwane też gdzieniegdzie hepaniem, w tym względzie jestem jak nieoszlifowany brylant Very Happy . Bekam płynnie całymi zdaniami, nauczył mnie tego przed laty mój kumpel i mi tak już zostało.

Wiesz, co? To może zawody zrobimy?????
Bo tak się składa, że i ja posiadłem tą cudowną umiejętność!

A co do tych feministek i satanistów trzebaby spytać Toma....
Ale on i tak nam tego nie zinterpretuje...

miłość w Warszawie

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: wt, 08 lutego 2005 23:13:23 
Awatar użytkownika

Piła pisze:
Wiesz, co? To może zawody zrobimy?????
Bo tak się składa, że i ja posiadłem tą cudowną umiejętność

Piła, to wyśmienity pomysł...
Zawody Legenda kontra Triodante!!! Zamiast meczu......Dasz radę wybekać całe Triodante? :twisted:
Bez wspomagania ciepłymi napojami gazowanymi oczywiście bo to byłby doping! :D
A może ktoś tu też ma talent to można by bekać na głosy, tak bardziej polifonicznie....
No i może by Toma wciągnąć do zabawy? :wink:
Chociaż lepiej nie, bo Natalii zszargalibyśmy nerwy.... :cry:
Miki pisze:
Podobnie "zombie na podwórku", bo ja bym to odniósł do wrażenia, jakie mogą wywrzeć na postronnym obserwatorze ludzie zniszczeni nałogiem...

Doobre, Miki, oj dobre!!! Dawaj więcej takich! :piwo:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 00:07:41 
Awatar użytkownika

Wujaszku - albo zespół załóżmy - "BEKstreet Boys".....

Ale Legenda kontra Triodante w ten sposób to niezły pomysł.
Zabiją nas za to. :)

miłość w Warszawie

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 01:18:44 
Awatar użytkownika

Ja na razie przeżuwam te kilka przesłuchań Ultimy, które miałem okazję dokonać w zeszłym tygodniu.

To wcale nie jest takie głupie, co napisałem, wiecie? ;-) Bo chociaż wcale jej nie słucham, tej nowej płyty, no bo jej nie mam, to jednak ona mi jakoś gra w głowie, a kiedy czytam różne wasze wypowiedzi, to w dodatku przypominają mi się rzeczy, które zarejestrowałem jakoś mimochodem (podprogowo :twisted: ) i sam nie wiem, skąd ja to wiem...

Np. stopniowo zaczyna mi się bardziej podobać ulica Jaszczurki, która podczas słuchania ani razu mi się nie podobała...

W ogóle taka uwaga mi się nasuwała, że Ultima powinna być wydana na eksperymentalnej kasecie z trzema stronami: strona A do Oddechu włącznie lub wyłącznie, strona B od Przemian i C - suita.
I zostawiając suitę z brzegu, bo choć bardzo mi się podoba, to niewiele jeszcze mogę powiedzieć, ZDECYDOWANIE bardziej podobała mi się ta "strona B".

Bo np. oceny poszczególnych utworów "strony A" po tamtych zeszłotygodniowych słuchaniach byłyby np. takie:
(UWAGA - spora dawka malkontenctwa!)

Sato - 4, może z połówką plusa
Bardzo intrygujące, ale nie moja estetyka trochę; za bardzo pulsująco-funkujące czy co... Diaboliczne to "sato", ale bez was nie wpadłbym chyba na egzorcystyczny charakter tego utworu.

Strzały - 3+
bumbumbumbum
ale ja nie bardzo lubię rąbankę taką, wolę albo więcej melodii, albo więcej wprost wyrażonych emocji, albo więcej rytmu... a tekst do mnie nie przemówił, to jeden z większości tekstów na tej płycie, których kompletnie nie rozumiem - no ale u mnie to zawsze trochę trwa, zanim zrozumiem ;-) Wujaszek chyba już zaczał rozwiewać mgłę, ale muszę do tego posłuchać utworu uważniej.

Poza prawem -3 z plusikiem
najsłabszy utwór moim zdaniem, już mi się znudził
Jak na "niezwyciężonego" jest za mało przebojowy, gdzie mu tam do takiej Nostalgii na przykład, jak na ambitny utwór ma ten temat za banalny. Nie mówię o temacie gitarowo-waltorniowym, ten jest świetny (i za to plusik), ale linia wokalna taka jakaś... nijaka... natomiast akurat tutaj tekst mi wszedł dość łatwo i zdecydowanie mi się podoba (na pewno bardziej niż muzyka) - ale cóż, ja jednak odbieram muzykę bardziej przez muzykę, niż słowa (zresztą może nie tyle bardziej, co najpierw - i dopiero, kiedy muzyka mnie przekona, to słowa stają się równie ważne)

Ulica jaszczurki - 3+ i tendencja zwyżkowa
chodza mi po głowie jakieś riffy nie riffy, rytm tej piosenki i zaczyna mi się to podobać. POdczas odsłuchów zeszłotygodniowych to był mój najmniej ulubiony moment. Znowu: w tekst nawet się nie wsłuchałem, skoro muzyka mi się nie podobała... Ale te skojarzenia z Ulicą Krokodyli to mi się podobują, oj tak!

---

No i czemu tu sie dziwić, że najchętniej włączałem sobie płytę na Oddech i potem szła już do końca? Skoro dalej oceny radykalnie wzrastają?...

---

Oddech - 4+
Szukanie w tym utworze następcy Samotnej Godziny jak dla mnie jest na wyrost, tym niemniej rzecz dużej urody... i co bardzo ważne, ma swoje niezaprzeczalnie istotne miejsce na płycie, podkreslone jakże udatnie tytułem utworu :-)

A ciąg dalszy w odrębnym poście, bo to już odrębna bajka zupełnie.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 01:23:51 
Awatar użytkownika

PRZEMIANY - ECHO - ZŁA KREW to dla mnie taki moment, który wznosi tę płytę na wyżyny. W przeciwieństwie do poprzedniego marudzącego posta, tu napiszę tak:

Przemiany - 4 z silnym plusem albo i dwoma

arasek pisze:
Tu zgadzam się z Crazym, że za mało śpiewu w krzyku.

a to ciekawe, że napisałeś to właśnie przy okazji utworu, gdzie ten krzyk jest dla mnie najbardziej na miejscu :-) (ja miałem na myśli Strzały najbardziej, i też Jaszczurkę oraz Sygnały); utwór nie wiem czy jest najostrzejszy w dorobku Armii, ale na pewno straszliwy!!
To jeden z tych utworów, które sprawiają na mnie wrażenie ostateczne. Moment, w którym dochodzi do przewartościowania wszystkiego: wróg, Bóg... te słowa są tu dalekie od oczywistości. Widziałem go i żyję - ale to nie jest natchnione i pełne miłości "żyję od dziś", to jest życie jakieś, którego nie możemy sobie wyobrazić, które zostało wycharczane przez Budzego, bo tylko ten charkot oddaje odczucia duszy, która żegna się na zawsze. To jest naprawdę na zawsze. Nigdy jeszcze Budzy nie zaspiewał tak przejmująco o tym, że "Boga nikt nie poznał"... może dlatego uważa Przemiany za najbardziej brutalny utwór Armii?

Echo - pełne silne 5!
Utwór najpiękniejszy. I muzycznie, i tekstowo. Muzycznie, bo chyba najbardziej melodyjny, a mi jakoś brakuje jednak melodii na tej płycie troszkę. Ale przede wszystkim tekstowo (jeszcze raz: muzyka mi podeszła od razu, to i tekst doceniać zacząłem :-))
Normalnie teksty Toma podobaja mi się jako teksty piosenek. Tekst Echa mógłbym z wielką przyjemnością przeczytać jako samodzielny wiersz. Jest w nim przepiękne obrazowanie. Ten kosmos pająka zdmuchnięty przez dziewczynkę, przeciągający się kot i jaszczurka uganiająca się po wielkim pustym domu... a na koniec człowiek stojący w oknie, czekający... Krótkie frazy, celne metafory i mamy żywy obraz!
I jest to znacznie "przyjemniejsze" w obcowaniu niż utwór poprzedni.
Ale i tu czuć tę ostateczność. Wiersz opiera się w dużej mierze na przeciwieństwach i oksymoronach, na tej małej jaszczurce w wielkim domu, na smoku, który jest mały (ale czy smok, co pilnuje skarbu jest mały?) i olbrzymie, który jest cichy. Ja myślę, że tu także wszystko ulega przewartościowaniu. Smok jest mały, bo jego ziemska wielkość już nie ma znaczenia; dom jest pusty, bo jego mieszkańcy znikli lub uciekli. A cały kosmos zostaje zniszczony jednym dmuchnięciem.
I co robi ten człowiek w otwartym oknie?...
Czeka na zbawienie. Ale znów: nie jest to takie prostoduszne i pełne ufności "umarłem dzisiaj w twoich rękach w szczerym polu", raczej on stoi i wygląda przez to okno, jak ktoś, kto wie, że ten drugi ktoś ma przyjść po niego, na pewno przyjdzie, musi przyjść - ale jest w nim lęk, że jednak nie przyjdzie...

Zła krew - pełne silne 5 po raz drugi!
Najpotężniejszy utwór. POWER!!! Ja po raz trzeci z rzędu będę mówił to samo: podróż ostateczna! I jeszcze raz jesteśmy całe lata od tej ufności, która śpiewała "umarłem aby żyć" albo "żyję od dziś". Tutaj jest ja chciałbym się narodzić! ja chciałbym się narodzić! - WYKRZYCZANE z desperacją, ale w otoczeniu tekstów o szaleństwie, o Kainie, o płonącym świecie pełnym potu i krwi! Światło nie jest przewodnikiem, nie jest czymś pięknym - ono zapiera dech i ciągnie za nos, i oślepia, oślepia, każąc po omacku wpaść w ten szaleńczy wir napędzany galopującą muzyką o niesłychanej sile rażenia. Ja chciałbym się narodzić, ale czy ja przeżyję ten bieg? . . . kiedy krąży we mnie zła krew? . . .

Sygnały - 4

Nie mam wiele do napisania na razie na temat tego utworu. Podobał się mi. Tekstowo nadal silnie osadzony apokaliptycznie. Ale nie widzę tu niczego nowego specjalnie. Takie no... nie będziesz mówić "ja", już nigdy nie powiesz o sobie "ja"...

-------

A o stronie C to na razie się nie wypowiem.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 08:08:44 
Awatar użytkownika

Crazy! Za analizę "Echa" - :piwo:
A utwór faktycznie najlepszy... dosłownie nie mogę się uwolnić od niego (dubluję to stwierdzenie po Dzyniu chyba... no ale tak jest)

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 09:28:43 
Awatar użytkownika

wujaszek pisze:
Dasz radę wybekać całe Triodante?

Mogę wesprzeć Piłę. Chociaż ostatnio zauważyłem, że już nie idzie mi to tak dobrze jak kiedyś, coś krtań się zaciska itd. :oops:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 10:55:32 
Awatar użytkownika

To już mamy Trio!(dante)

miłość w Warszawie

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 12:53:54 
Awatar użytkownika

Crazy :piwo: za słowa o "Złej krwi"
Bo to o Walce na Śmierć i Życie w końcu.

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 14:17:09 
Awatar użytkownika

podoba mi się, że napisałem tę recenzję ledwo co znając płytę i już dostałem dwa piwa :P

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 21:39:42 
Crazy pisze:
najchętniej włączałem sobie płytę na Oddech i potem szła już do końca

to też i mój system jest!!!!!!!!!!!!!!!!!! i płyta dzieki takiemu odsłuchiwaniu zyskuje baaaaaaaaaaaaardzo

i ciągle suita najlepsza

ten początek...

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 22:23:23 
Awatar użytkownika

a ja od Echa słucham :D kurde jak mi się to echo podoba :wink: a suita to dłuży mi się, ale pewnie się nie znam :?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 09 lutego 2005 23:19:25 

No bo Crazy dobrześ rzekł! Dzięki za przemiany/ echo/ złą krew ;)

-Nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za łapkę - chciałem się tylko upewnić, czy jesteś."

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.