Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 19 kwietnia 2026 12:03:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 99  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 28 sierpnia 2013 10:11:53 
Awatar użytkownika

To ostatnie pytanie wydaje mi się bardzo ciekawe - tak ogólnie: lepiej finansowo dla zepołów muzycznych jest grać dużo koncertów czy sprzedawać dużo płyt? Chyba to pierwsze, nie? Chociaż właściwie to bardzo nieostre... bo co to jest "dużo płyt" dzisiaj? :roll:

Tytuł:
PostWysłany: śr, 28 sierpnia 2013 11:26:58 
Awatar użytkownika

arasek pisze:
lepiej finansowo dla zepołów muzycznych jest grać dużo koncertów

tak
arasek pisze:
czy sprzedawać dużo płyt?

:wink: w porównaniu z latami 90-tymi sprzedaż płyt spadła ponad dwudziestokrotnie !!! w dzisiejszych czasach w Polsce na płytach się już nie zarabia

Tytuł:
PostWysłany: śr, 28 sierpnia 2013 14:07:34 
Awatar użytkownika

To skoro jesteśmy w temacie: kiedykolwiek szacowano, ile (oryginalnych rzecz jasna) płyt zespołu Armia zostało sprzedanych w całej jego historii? I jak mniej więcej mają się one w stosunku do "piratów".

Mój kanał na YouTube, czyli klejenie modeli, ale nie tylko. :wink:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 29 sierpnia 2013 06:27:51 
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, że jedno z drugim jest związane. Może to nie jest tak wprost proporcjonalne, że im więcej koncertów zagranych koncertów tym więcej sprzedanych płyt, ale często po koncercie zdarzało mi się kupować płytę. Jeśli nie od razu w miejscu koncertu to za jakiś czas w sklepie. Jeśli do jakiejś płyty czy utworu chcę się przekonać to koncert jest dla mnie najlepszą okazją. :D :D Można godzinami/latami słuchać jednego utworu, a wystarczy jeden koncert by odkryć zupełnie nowe przestrzenie i sią zachwycać jak przy pierwszym odsłuchu.

Tytuł:
PostWysłany: pt, 30 sierpnia 2013 23:02:46 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
niestety na tym koncercie zespół Armia nie wykonał utworu "Niezwyciężony" i jeden z wiernych fanów poczuł się tym oszukany i powiedział ,że na żaden koncert Armii już nie pójdzie

Ten człowiek chyba nie wiedział co mówi :roll:

A propo fanów, czy na przestrzeni lat biorący udział w koncertach Armii słuchacze pod względem zachowania pod sceną i samego uczestnictwa w koncercie mocno się zmienili?

Czy można powiedzieć, że między jednym pokoleniem słuchaczy a drugim (chyba mogę zastosować takie rozróżnienie w przypadku fanów Armii :D ) występuję jakaś różnica na polu odbioru muzyki, jej przeżywania etc.?

Bardzo mnie to intryguje.
Jako słuchacz, widzę na przestrzeni lat jak zmieniała się Armia (niestety głównie z internetowych filmików), ale na szczęście w ostatnich latach live. Ciekawe jak to wyglądało z drugiej strony? :)

elrond pisze:
w porównaniu z latami 90-tymi sprzedaż płyt spadła ponad dwudziestokrotnie !!! w dzisiejszych czasach w Polsce na płytach się już nie zarabia

Mam nieodparte wrażenie, że co niektórzy podchodzą do tego faktu z dużym i zdrowym dystansem :wink:

artyphat pisze:
Można godzinami/latami słuchać jednego utworu, a wystarczy jeden koncert by odkryć zupełnie nowe przestrzenie i sią zachwycać jak przy pierwszym odsłuchu

Ja mam kilka zespołów, których płyt normalnie w domu nie słucham bo nie jestem w stanie, ale jak tylko jest możliwość pójścia na koncert "tego
typu" wykonawcy, od razu na niego idę :)

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 września 2013 09:56:33 
Awatar użytkownika

Bardzo fajne pytania Leszka83 o publikę.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 września 2013 10:07:06 
Awatar użytkownika

Leszek83 pisze:
A propo fanów, czy na przestrzeni lat biorący udział w koncertach Armii słuchacze pod względem zachowania pod sceną i samego uczestnictwa w koncercie mocno się zmienili?

ogólnie to nie widzę jakichś drastycznych zmian....ale ,co ciekawe -zachowanie publiczności zależy od miejsca zamieszkania :D i są to naprawdę duże różnice !

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 września 2013 10:12:18 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
ale ,co ciekawe -zachowanie publiczności zależy od miejsca zamieszkania

Chodzi o podział na miasta, wsie, .... czy raczej jakieś konkretne części kraju?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 września 2013 11:10:02 
Awatar użytkownika

pilot kameleon pisze:
Bardzo fajne pytania Leszka83 o publikę.

:)

elrond pisze:
ale ,co ciekawe -zachowanie publiczności zależy od miejsca zamieszkania Very Happy i są to naprawdę duże różnice !

Pamiętam jak w mojej okolicy był koncert Kazika. Według relacji uczestników, w pewnym momencie w przypływie uniesieniu skoczył ze sceny a ludzie, w kierunku których leciał, równie spontanicznie rozeszli się na bok :) Podobno skończyło się to złamaniem dwóch żeber!!!

Ostatnio był u nas koncert zespołu Dikanda, który ma swoją zagorzałą publikę i koncertuje poza Polską, szczególnie w Niemczech. Publiczności było tyle co kot na płakał, wokalistka na całą sytuację zareagowała świetnie . W pewnym momencie zaczęła mi przypominać przedszkolankę, ponieważ nawiązała relację z malutkimi dziećmi jako jedynymi mającymi odwagę podejść pod scenę i tańczyć w rytm muzyki :) Koncert był świetny, pełen wigoru i zaangażowania ze strony wykonawców.
Jakoś tak jest, że moje uznanie dla zespołu wzrasta kiedy po prostu angażuje się na scenie niezależnie od ilości widzów. Bardzo często kiedy jestem na koncercie zespołu, którego bardzo lubię a jest znikoma ilość widzów (albo przypadkowy widz, który przyszedł na koncert bo było za darmo i na zasadzie ciekawostki, a i tak najbardziej aktywny jest przy stoisku z piwem) często sobie myślę tylko żeby sobie nie pomyśleli, że już nie mają żadnych fanów i jak to często w mediach piszą, że "ich czas się już skończył" :wink:

Tytuł:
PostWysłany: pn, 02 września 2013 19:37:34 
Awatar użytkownika

Też zawsze mam obawy jak zareaguje zespół, gdy jest mało ludzi lub przypadkowa festiwalowa publika. Tak się zdarzało i różmie to bywało.

Najbardziej mnie kupił w takiej sytuacji zespół Death Angel we wrocławskim Firleju. Przyszło naprawdę mało ludzi, a zagrali z takim zaangażowaniem i w interakcji z publiką, że oceniam ten koncert jako jeden z najlepszych metalowych koncertów z tych na jakich byłem. :)

I podbijam pytanie do Elronda - różnice bardziej są miasto-wieś czy też region? I w jaki sposób są widoczne te różnice ze sceny.

Tytuł:
PostWysłany: wt, 03 września 2013 07:46:44 
Awatar użytkownika

Pewnie ktoś już zadał takie pytanie, ale co tam:

- Ile koncertów zagrał zespół Armia od początku działalności?
- Ile koncertów zagrał zespół Armia w roku 1985, ile w 1986, ile w 1987..., ile w 2011, ile w 2012?

Tytuł:
PostWysłany: wt, 03 września 2013 08:58:28 
Awatar użytkownika

Metalfish pisze:
I podbijam pytanie do Elronda - różnice bardziej są miasto-wieś czy też region?

różnice dotyczą konkretnych miejscowości , są takie miasta gdzie zawsze panuje tzw. zima i są takie gdzie jest zawsze fajna zabawa .....musiałbym ogwiazdkować miasta :D

pilot kameleon pisze:
- Ile koncertów zagrał zespół Armia od początku działalności?

:shock: ja tego nie wiem

pilot kameleon pisze:
Ile koncertów zagrał zespół Armia w roku 1985,

...a to pamiętam, około 7.....w 1986 może z 10 ?

pilot kameleon pisze:
ile w 2011

30

pilot kameleon pisze:
ile w 2012?

47

Tytuł:
PostWysłany: wt, 03 września 2013 10:18:38 
Awatar użytkownika

elrond pisze:
musiałbym ogwiazdkować miasta :D

To by było ciekawe :D

Tytuł:
PostWysłany: wt, 03 września 2013 11:37:53 
Awatar użytkownika

Nie wiem czy było. Elrondzie: Ulubiona piosenka do grania/śpiewania czy chociaż top5 w tej kategorii :D ?

Tytuł:
PostWysłany: śr, 11 września 2013 21:47:36 
Awatar użytkownika

Dobry wieczór Państwu!
Szukam wytrwale nazwy i wykonawców chorału otwierającego i zamykającego płytę Exodus.
Wykopałem w forumie wypowiedź Antiwitka, że ma to na składance "The Orthodox Tradition". Nie znajduję jej jednak ani w takiej pisowni, ani cyrylicznej, tym bardziej, że nazwa składanki dość ogólna.
Wiecie, pomożecie?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 99  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.