Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 17 kwietnia 2026 13:29:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 773 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 52  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 30 października 2011 12:25:55 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
wolimy, żeby miał poczucie, że chciałby jeszcze
nie widziałem jeszcze, a już chcę jeszcze :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 30 października 2011 14:06:37 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
ale co to włąściwie znaczy wersja reżyserska?

Ja się spotkałem z tym określeniem na płytach DVD/blu-ray przeważnie dla rozszerzonej wersji filmu. Wydaje mi się, że nie jest to zawsze zgodne z zamiarem reżysera. Często pojawiają się na płytach filmy z dodanymi scenami opatrzone określeniem "reżyserska", by przyciągnąć i zachęcić do zakupu (sprytny chwyt rynkowy :?: ).
Reżyserska to raczej
natalia pisze:
taka, którą woli reżyser

i ktora trafia do kin. Choć też pewnie nie zawsze. Np. w przypadku filmu "Władca Pierścieni" to wersja rozszerzona była tą, którą wolał reżyser, ale nie trafiła do kin z powodu swojej długości.

Tytuł:
PostWysłany: pn, 31 października 2011 11:43:15 
Awatar użytkownika

natalia pisze:
nie chcemy, żeby ktoś zaczął na filmie ziewać albo wiercić się na kanapie

nie przypominam sobie bym się wiercił... :D ziewać też nie ziewałem
film w wersji przedpremierowej z Poznania miał swój niespieszny rytm, opowieść musi trwać
/Jarmusch kanonicznym przykładem/
natalia pisze:
wolimy

a to jest liczba mnoga tzn. kto podejmował decyzję?
jakieś konsylium?

zapytam z czego zrezygnowano? i czy jest możliwość by było to w dodatkach?

Tytuł:
PostWysłany: pn, 31 października 2011 11:45:56 
Awatar użytkownika

decyzję podejmowali reżyserzy oczywiście i najbliżsi twórcy

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 listopada 2011 20:10:45 
Awatar użytkownika

pokaz filmu i spotkanie autorskie w Chełmie 8 listopada o 17.00 DKF rewers

w tarnobrzegu dzień wczesniej o godzinie 17.30 w sali kameralnej TDK

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 listopada 2011 22:31:47 
Awatar użytkownika

Byliśmy dzisiaj w Sandomierzu!! ależ emocje!! ale po kolei, po kolei...

...szybki, niedzielny obiadek, kawa, pierwsze płyta Soulfly i jedziemy - robię skróconą trasę, Smoczyca walczy z pożyczonym od kolegi gps-em, a ja "podśpiewuję" podczas jazdy chórki z Maxem Cavalerą... do pięknego miasta znanego w Polsce za sprawą księdza detektywa dojeżdżamy 5 minut przed rozpoczęciem spotkania z Elrondem... niestety - zostajemy wprowadzeni w błąd odnośnie położenia miejsca w którym ma być wyświetlany film i do kina "Starówka" dochodzimy niestety z ok. 15. minutowym opóźnieniem... okazuje się, że kino jest w podziemiach klubo-kawiarni w której spotykamy Artyphata z kolegą, który uspokaja nas, że spotkanie się jeszcze nie rozpoczęło (uff)... dosiadł się do nas trochę starszy punk-rockowiec, który przypadkowo zauważył plakat i się zainteresował tym, co ma się dziać... niestety okazało się po chwili, że spotkanie z Tomaszem Budzyńskim trwa już od pewnego czasu (ups!)... zeszliśmy do podziemi - gdzie znajdowała się mała salka kinowa, a tam o. Tytus prowadził rozmowę z Elrondem... padło tam bardzo dużo ważnych zdań na temat muzyki, sztuki (nie tylko współczesnej) -> na pewno trochę z tych słów zostanie w mojej pamięci...
...później rozpoczął się pokaz filmu... bardzo fajna historia opowiedziana w sposób magiczny... na pierwszy plan najmocniej uderzyły mnie zdjęcia/obrazy/piękno barw i plastyczność... Ale także te wszystkie piosenki - układają się w sposób naprawdę rewelacyjny... Stoooopa!! ale także i Gero... i Arasek! no po prostu trzeba to zobaczyć... zespół w różnych konfiguracjach... troje perkusistów grających "Przebłysk" - ale tylko jeden umie go zagrać dobrze! Mumio!! A z utworów armijnych bardzo mocno na czołówkę wychodzą Kfinto i Popioły... choć przecież i Aguirre wyszło świetnie... film nasycony jest symboliką - znaną i też taką jeszcze nieodkrytą... Mam też wrażenie, że opowieść pokazana w tym obrazie wychodzi także poza historię i ramy zespołu Armia - bo sporo tu nawiązań także solowych... a może symbolika filmu przeniknęła do Osobliwości? Film do którego muszę wrócić, choć zapewne dopiero po tym jak nabędę go na dvd... dla tych co jeszcze nie widzieli, a wahają się czy się wybrać: WARTO obejrzeć ten film i to na dużym ekranie...
...po filmie udało się porozmawiać przez chwilę z reżyserem i zerknąć na książkę... i spotkać Joon :)

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 listopada 2011 23:44:52 
Awatar użytkownika

Byłem dzisiaj na spotkaniu autorskim i pokazie filmu "Podróż na wschód" w Sandomierzu. Wszystko to odbyło się w niewielkim, ładnie urządzonym, bardzo klimatycznym Kinie "Starówka" działającym przy Sandomierskim Centrum Kultury. Wstęp był wolny, więc przybyłem na miejsce trochę wcześniej. Moje obawy o miejsce nie były potrzebne, gdyż przyszło mniej ludzi niż kino mogło pomieścić. Ci co nie przyszli mogą tylko żałować. Film był wspaniały. Oglądałem wcześniej trailer, udostępnione fragmenty ("Maszynista Grot", "Archanioły i "Ludzie"), zdjęcia, śledziłem wiadomości od początku, ale to jest nic w porównaniu z tym co zobaczyłem na ekranie. Często bywa tak, że zwiastun zawiera najlepsze sceny z filmu i w kinie jest rozczarowanie. W przypadku "Podróży na wschód" jest całkiem odwrotnie. Film wciągnął mnie od pierwszej sceny i oglądałem z zapartym tchem do samego końca. Jest fabuła i wszystko w tym filmie świetnie mi pasuje. Ważna jest każda scena i każdy najdrobniejszy szczegół. Odniosłem wrażenie, że nic w tym filmie nie jest przypadkowe. Jest mnóstwo symboli i odniesień do poszczególnych płyt Armii. Wiadomo, że wszystkiego od razu nie zdążyłem wyłapać. Ale chyba właśnie o to chodzi by oglądając ten film kolejny raz, znów coś odnaleźć i się tym ubogacić. I tak wchodzić coraz głębiej. Do tej pory mam przed oczyma dziewczynkę biegnącą z kółkiem ulicą Jaszczurki ("Ultima thule"); parowóz opisany numerem 8 i trzy karty ósemki. Takich nurtujących duszę momentów jest co niemiara i trudno wymienić wszystkie. Wyszedłem z tego filmu innym człowiekiem. Na pewno duchowo bogatszy. Śmiem powiedzieć, że to był jeden z najlepszych filmów jakie oglądałem. A lepszość definiuję tym jak bardzo wpływa film na życie. Wielkie brawa dla aktorów i wszystkich zaangażowanych w powstanie tego filmu. Muzyka świetnie dopasowana. No. Chcę jeszcze. Minusem jest tylko to, że krótko. Jestem ciekawy dłuższej wersji.
Dzięki za wspólne spotkanie dla Smoka, Smoczycy, Joon.

Tytuł:
PostWysłany: ndz, 06 listopada 2011 23:52:17 
Awatar użytkownika

artyphat pisze:
Odniosłem wrażenie, że nic w tym filmie nie jest przypadkowe.

Obawiam się, że kózki nie są tresowane, a pociągu z pasażerami też nikt nie załatwił :wink: .

Ale wiem o co Ci chodzi i w gruncie rzeczy zgadzam się :) .

Niezły jest też Krzyżokmiet z plecami Krzyżyka, co nie? I Lanek osłupiający grających w karty :D .

Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 listopada 2011 00:14:42 
Awatar użytkownika

antiwitek pisze:
kózki nie są tresowane, a pociągu z pasażerami też nikt nie załatwił

To fakt. :D :D Pomimo, że ten nowoczesny pociąg był niezamierzony to też ma dla mnie znaczenie. Kózki niestety przegapiłem.
Krzyżokmiet i Lanek rewelacyjnie, ale też i Mumio, Arasek, Natalia...Wymieniać można do końca. :D
Napisałem, że od pierwszego momentu film mnie wciągnął i tu to mocne wejście to brawa dla Natalii. Ta biała maska dodała trochę grozy, tajemniczości. :D

Tytuł:
PostWysłany: pn, 07 listopada 2011 14:46:53 
Awatar użytkownika

Film mnie zachwycił!!to jest arcydzieło!!to wszsytsko co tam jest pokazane to dla mnie niesamowita magia wraz z utworami, jakie pojawiją sie w filmie. Jestem pod dużym wrażeniem i nie wiem co mam pisać, dosłownie. Ale jedno, ten film trzeba najpierw zobaczyć na dużym ekranie, aby uchwycić całe te bogactwo,plastyczność, usłyszeć te niesamowite dźwięki, bo to jest piękne wtedy, a poźniej na spokojnie oglądać na telewizorze...Dodam tylko tyle, że jeśli ktoś go jeszcze nie widział, to polecam go obejrzeć, bo WARTO!!!!
Może chaotycznie napisana moj a wypowiedź, ale dalej jestem pod wrażeniem i już się nie mogę doczekac kiedy zakupię książkę, aby zobaczyć znów film, a także zaczyatć się w tej opwieści Elronda 8-)
Gero, Natalia, Arasek :bravo:

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2011 12:09:41 
Awatar użytkownika

Przedwczoraj Podróż na Wschód odbyła podróż na wschód i dotarła, można by powiedzieć, do domu.
Jestem prawie pewna, że widziałam późnym wieczorem oszalałego Grota mknącego po nieczynnych, zarośniętych kołyszącymi się trawami torach. Wydaje mi się też, że nazajutrz rano po chełmskim deptaku szlajał się sam Lanek, nękając swoim natarczywym graniem i śpiewaniem ludzi idących do pracy i spacerowiczów z dziećmi. Ktoś nawet przegonił go siarczystymi inwektywami wykrzyczanymi po ukraińsku. Lanek spojrzał tylko filuternie, uśmiechnął się półgębkiem spod wąsa i tanecznym krokiem poszedł dalej. Kilka kilometrów dalej, na ławce z łuszczącą się farbą pod wiaduktem, Herbaciarz czytał poezję tajemniczej Grażynie, która wpatrzona w kołyszące się irysy zdawałą się myśleć o roli miłości w uniwersum. Za nimi, po torach przechadzał się zaś filozof, popalający fajkę i rozmawiający z muchami o istocie czasu...

Gratuluję twórcom filmu zawarcia w nim piękna. Kolory, ujęcia, kadry, kontrasty, mglista bajkowość i romantyczne światło. Dużo piękna.

Od pierwszej sceny uśmiech prawie nie schodził z mojej twarzy. Strasznie dziwnie i fajnie ogląda się znajomych na dużym ekranie ;) Tyle tam jest rzeczy, które mogą wydawać się przypadkowe dla kogoś kto nie zna twórczości Armii. Ciekawe uczucie pewnego rozciągniętego na 80 minut 'pozdro dla kumatych'. Każdy taki element sprawiał wrażenie bycia jakąś nagrodą za to, że jednak jest się z tą twórczością jako-tako zaznajomionym. Zastanawiałam się co chwila jak poszczególne elementy i w końcu film jako całość jest odbierany przez kogoś komu te szczegóły nic nie mówią. Bardzo ciekawe.

Cieszę się, że w końcu Tomek odwiedził moje miasto rodzinne. Liczę na to, że nie po raz ostatni :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2011 12:30:17 
Awatar użytkownika

... :D... Chełmem jestem zachwycony !

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2011 15:02:48 
Awatar użytkownika

Bardzo byłem ciekaw twoich wrażeń Invi, super! :D
Chełm jea! :)

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2011 19:43:55 
Awatar użytkownika

...23 listopada pokaz w Poznaniu !!!

Tytuł:
PostWysłany: czw, 10 listopada 2011 20:27:11 

elrond pisze:
...23 listopada pokaz w Poznaniu !!!

:D :D Czy wiadomo gdzie?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 773 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 52  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.